Skocz do zawartości

Truck GAZ AAA - UM 1:72

krzysieke14

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno rozpocząłem budowę modelu rosyjskiej ciężarówki Gaz AAA.

Jest to mó pierwszy model, w którym zastosuję wypłowienie koloru, obicia, może nawet jakieś brudzenie itp. Jest to więc model trochę eksperymentalny

A zatem zapraszam do obejrzenia tego, co udało mi się do tej pory zrobić.

Na początek pudełko ;)

img008.JPG

Częściowo slejone elementy, niektóre z nich już pomalowane:

img009.JPG

Pomalowane wewnętrzne częsci kabiny, brak tylko siedzenia kierowcy. Dodam jeszcze jakieś zadrapania i brudzenie podłogi.

img010.JPG

img011.JPG

Jutro mam w planach dokończenie i sklejenie całej kabiny Zobaczymy...

Pozdrawiam.

Zgodnie z "obietnicą" kabina sklejona

img%20012.JPG

img013.JPG

Kabinę trzeba jeszcze ładnie dopracować i zabieram się za jej malowanie wraz ze skrzynią ładunkową.

Powlotku....UM to wymagający przeciwnik.
Sklejenie kabiny z 4 przygotowanych wcześniej większych elementów w 2 godziny to właśnie takie "powolutku"

Wszelka ocena (nawet ta najgorsza) mile widziana

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

O ile dobrze zauważyłem, to nic nie zrobiłeś z reflektorami i klaksonem ( zabetonowane). Ogólnie to szacunek za ten model. Sam robiłem Gaz AAA z działem i szczerze powiedziawszy to dużo trzeba było napracować się nad kabiną.

Reflektory dokleiłem niedawno i po prostu jeszcze ich nawet nie pomalowałem

Model jest właściwie taką próbą brudzenia i postarzenia (wcześniej robiłem tylko "czyste" modele) i stąd trochę taki zapaćkany, ale jak zacznie się postarzać to ciężko przestać

Nie jest najgorzej, lecz zawsze mogło by być trochę lepiej. Np. taki wał napędowy cały czas się obraca podczas jazdy no to chyba nie powinien być tak mocno "unorusany" jak reszta. Inna kwestia to taka, że musisz nabrać wyczucia i wprawy.

Model po zastosowaniu washa:

img021.JPG

Jeszcze kilka drobiazgów i model będzie gotowy

Niestety pojazd nie będzie miał pełnego oznaczenia, ponieważ... ehm... niektóre kalkomanie rozpadły mi się w wodzie

No ale trudno, budowa tego modelu właściwie była taką próbą brudzenia i postarzania, więc strata nie jest tak wielka

Trochę bałem się o efekt końcowy. Zwłaszcza po tym jak wyglądała kabina po zabiegach postarzających.

Ale dzięki zastosowaniu washa wszystko się ładnie przegryzło i muszę ci powiedzieć że model bardzo mi się podoba

Skoro tak mocno kurzyłeś podwozie to przydałoby się jeszcze trochę kurzu z przodu maski poniżej reflektorów.

Dzięki za miłe słowa

Niestety przy nakładaniu washa popełniłem błąd: nałożyłem go tak że dość sporo przyciemnił bazowy kolor kabiny (na zdjęciu tego nie widać ponieważ było robione przy świetle dziennym w dość jasnym miejscu). Ale jak na pierwszy raz to jestem zadowolony .

Odnośnie brudzenia na przodzie pojazdu to z pewnością masz rację, ale chyba zostawie to już tak jak jest.

Myślę, że dzisiaj ostatecznie dokończę budowę modelu

Nic już nie kombinowałem ponadto co zrobiłem wcześniej. Pomalowałem tylko reflektory:

img022.JPG

Chciałem nałożyć jeszcze kropelkę Super Glue, ale na próbce bardzo przyciemniło to srebrną farbę i nie wyglądało ładnie.

Tym samym model uznaję za skończony

Zapraszam do galeri: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=20739