Masserati Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Witam, jestem nowy na forum Moim pierwszym modelem na tym forum będzie mitsubishi ZERO zake 52 od Tamiya w skali 1:32 Dziś pomalowałem jedną warstwę farby: I teraz mam do bardziej zorientowanych w technice malowaniu pytanie, a mianowicie na którym zdjęciu lepiej mi wyszło pomalowanie pierwszą warstwą?? [1] [2] A tu złożone dwie połówki kadłuba(na sucho ;-) ) Jeśli ktoś zechce mogę zrobić in-box i dodać na zdjęciach jakiś przedmiot dla porównania jakiej to jest wielkości. CDN.... Pozdrawiam. Masserati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Duża sprawa! Przy tej wielkości modelu radziłbym zainwestować w choćby najprostszy aerograf. No ostatecznie spraye - szkoda byś malowaniem spaprał takiego ptaszka. jeśli chodzi o malowanie to nieważne jak wyglada pierwsza warstwa - wazne jak wyglada efekt końcowy - na pierwszy rzut oka lepiej wygląda foto [2] ale jak się zastanowić to [1] ma cieńszą warstwę więc jak pomalujesz drugą w poprzek to i tak ładnie pokryje a nie będziesz mieć grubej skorupy. Powodzenia w budowie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 Przy tej wielkości modelu radziłbym zainwestować w choćby najprostszy aerograf. No ostatecznie spraye - szkoda byś malowaniem spaprał takiego ptaszka. Zainwestowałem w spraye, bo nie widziało mi się malować pędzlem Pozdrawiam MeSSer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Kojarzę Twoje modele ze sklejmy.com. Zainwestuj w aerograf... Witamy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Oooo widze ze bede miał okazje sobie przypomnieć moj pierwszy model w trzydwojce. Będę Twoją relacje miał na oku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 Kojarzę Twoje modele ze sklejmy.com. Zainwestuj w aerograf... Witamy na forum Hehe.... no fakt udzielam się na sklejmy.com tylko że na sklejmy jestem jako MeSSer, kiedyś byłem Masserati. Co do aerografu, jest zamiar zainwestować w to cudo, ale to dopiero po wakacjach jak będę miał kasę. EDIT: Takie pytanie, czy ktoś używał kiedyś humbrol clearfix Pozdrawiam Masserati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Skoro stac cie na tamiye w 1 32 to na aero pewnie tez. malowanie modelu w tej skali pezdlem sie troche mija z celem a na spraje wydasz tyle co na aero...przemysl to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 Skoro stac cie na tamiye w 1 32 to na aero pewnie tez. malowanie modelu w tej skali pezdlem sie troche mija z celem a na spraje wydasz tyle co na aero...przemysl to... A jeśli ten samolot dostałem jako prezent A co do aero to kupie jak będę miał kasę. Pozdrawiam MeSSer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Zedytuj pierwszego posta i popraw "zake" na "Zeke" . Ja także uważam, że malowanie takiej klofty pędzlem mija się z celem (sam robię wcześniejszą Zerówkę w 1/24). Czemu nie zaszpachlowałeś tych wypychaczy na bokach kabiny? Wiem, że i tak niewiele będzie widać, wycięcie kabiny w tej skali ma pewnie jakieś 15 mm szerokości, szkielety są wklejane osobno etc., ale to Cię nie usprawiedliwia ... P.S. Jeśli to Typ 52, nie powinna czasem mieć "późniejszych" (czworokątnych z wyoblonymi narożnikami/owalnych) wycięć odprowadnic gazów prochowych z kaemów w bokach kadłuba? Na box art'cie to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 4 Lutego 2010 Autor Share Napisano 4 Lutego 2010 Ja także uważam, że malowanie takiej klofty pędzlem mija się z celem (sam robię wcześniejszą Zerówkę w 1/24) Może jak mi się uda namówić rodziców to kupią mi aerograf, ale to się na 90% nie uda. Czemu nie zaszpachlowałeś tych wypychaczy na bokach kabiny? Wiem, że i tak niewiele będzie widać, wycięcie kabiny w tej skali ma pewnie jakieś 15 mm szerokości, szkielety są wklejane osobno etc., ale to Cię nie usprawiedliwia Confused... Dobra przyznaje się nie zrobiłem tego z lenistwa P.S. Jeśli to Typ 52, nie powinna czasem mieć "późniejszych" (czworokątnych z wyoblonymi narożnikami/owalnych) wycięć odprowadnic gazów prochowych z kaemów w bokach kadłuba? Na box art'cie to widać. Hmm... Ale na zdjęciach są widoczne te otwory. My tu pogaduchy, a praca wre Zrobiłem... hmm nie wiem jak to się nazywa w instrukcji pisze że jest to A.M.C. cokolwiek to znaczy. A tu jakieś butle też nie wiem od czego Wyszły mi paskudnie te butle, wiec idą do poprawy, ale nie wiem czy usunąć całą farbę czy tylko wziąć papier ścierny 1000 lub 2000 i wyrównać nim powierzchnie a potem rozcieńczyć tę farbę i położyć cienką warstwę jak myślicie co lepsze? Pozdrawiam MeSSer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 A.M.C. cokolwiek to znaczy Ręczna regulacja podawanej mieszanki paliwa... jakieś butle też nie wiem od czego Tlen ? Malowane akrylem, więc do cleanluxa je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 5 Lutego 2010 Autor Share Napisano 5 Lutego 2010 Witam :-) W zawiązku z narastającymi pytaniami dlaczego nie zaszpachlowałem śladów po wypychach postanowiłem zacząć od początku i wszystko poprawić. Zacząłem od wyznaczenia miejsc w których będę kład szpachlę Następnie nałożyłem szpachlę w te miejsca Po kilku minutach zdjąłem taśmę i wygląda to tak Używam szpachli Tamiya putty basic type Powoli poprawiam też te butle tlenową Chyba jeszcze nałożę jedną warstewkę farby(XF-18) Prosił bym was o opinie o mojej metodzie szpachlowania, a jej dalszy przebieg pokarzę jutro ;-) Pozdrawiam MeSSer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Witam :-) Prosił bym was o opinie o mojej metodzie szpachlowania, a jej dalszy przebieg pokarzę jutro ;-) Skoro prosisz Nie rozumiem po co maskowałeś powierzchnię przed szpachlowaniem, przecież jest prosta, nie było obawy za-ciapania czegokolwiek. Robiąc w ten sposób tylko dołożyłeś sobie pracy z zeszlifowaniem zbyt grubej warstwy. Maskowanie, dobre jest w miejscu trudno dostępnym z którego ciężko jest potem usuwać nadmiar szpachli. Reasumując w tym wypadku wystarczyło nawet nałożyć szpachli na palec i przejechać nim parokrotnie po wypychaczu aby wygładzić powierzchnię. A butle rzeczywiście wyglądają dużo lepiej niż poprzednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 Witam :-) Dziś nie będzie rewelacji , pokarzę tylko elementy kabiny, które pomalowałem, ale nie do końca bo na nie których trzeba jeszcze pomalować inne elementy ;-) To na razie tyle, relacja zostaje zawieszona bo chce się trochę podszkolić w malowaniu i niedługo kupie aero. Pozdrawiam. MeSSer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 No Kolego w porównaniu z pierwszymi postami w temacie widać duży postęp w malowaniu, na plus- tak trzymać. Mam nadzieje że jak już "posiądziesz" aero to prace ruszą do przodu ostro, bo temat ciekawy, japońców nigdy za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 9 Maja 2010 Autor Share Napisano 9 Maja 2010 Witam wszystkich po długiej przerwie :-) Nie wiele mam do pokazania, bo wiele rzeczy jeszcze schnie, ale już powoli zaczynam składać kabinę do kupy m. in. siedzenie pilota: Na siedzeniu widać takie jak by rowki itp. nie wiem co to jest, ale nie jest to widoczne na pierwszy rzut oka a i farba nie wyschła do końca. Jak na razie to wszystko co mam do pokazania, już niedługo ciąg dalszy relacji ;-) Pozdrawiam. MeSSer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 10 Maja 2010 Autor Share Napisano 10 Maja 2010 Witam. Żeby nie było że rzucam słowa na wiatr, to pokażę co mam na "warsztacie" A tu mój "warsztat" kiedy jest rozłożony :-D A co do tego zdjęcia to pozostałość jak jeszcze dzieliłem pokój z siostrą Pozdrawiam. MeSSer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 WOW jaki wytrawny trunek, jagodzianka na kościach Już mi slinka cieknie Pokazuj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Też rzucił mi się ten napój w oczy oraz pobliski kubeczek... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Nie powiem kto Mu szlachetny trunek polecił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 10 Maja 2010 Autor Share Napisano 10 Maja 2010 Nie powiem kto Mu szlachetny trunek polecił Ciii..... nie powiem kto poleca takie "Szlachetne trunki" Hehe... Ten kubek co stoi obok "Szlachetnego trunku" to jest kubeczek z herbatą Pozdrawiam. MeSSer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 11 Maja 2010 Autor Share Napisano 11 Maja 2010 (edytowane) Z wielkim zadowoleniem mogę stwierdzić że skończyłem fotel pilota i możecie pisać co chcecie, ale i tak mi się podoba Pozdrawiam. MeSSer Edytowane 11 Maja 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 11 Maja 2010 Share Napisano 11 Maja 2010 Bardzo ładnie i profesjonalnie to wygląda , tylko poknociłeś troszkę z rozmieszczeniem tych pasów , od góry mają być dwa cienkie a od dołu dwa grubsze , popraw to i będzie super. Pewnie zasugerowałeś się pasami w aucie Pozdrawiam jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masserati Napisano 11 Maja 2010 Autor Share Napisano 11 Maja 2010 Bardzo ładnie i profesjonalnie to wygląda , tylko poknociłeś troszkę z rozmieszczeniem tych pasów , od góry mają być dwa cienkie a od dołu dwa grubsze , popraw to i będzie super. Pewnie zasugerowałeś się pasami w aucie Pozdrawiam jarek Hmm... A mi się wydaje że jest dobrze, dla przykładu parę zdjęć: http://www.largescaleplanes.com/Works/MatsumotoNaoto/Zero_cockpit_2.jpg Pewnie zasugerowałeś się pasami w aucie Nie sugerowałem się pasami od samochodu, nawet mi to przez myśl nie przeszło Pozdrawiam. MeSSer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Maja 2010 Share Napisano 11 Maja 2010 Fajnie, że ruszyłeś z kopyta, bo lotniczej 32-ki jest na forum niewiele. Czekam niecierpliwie na kolejne aktualizacje. Pisz jeśli będziesz potrzebował papierów Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi