Skocz do zawartości

PaK 36 3,7cm skala 1:1

Guderian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zasadniczo to mój pierwszy post na tym Forum, więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Od dawna już przeglądam Wasze prace z utęsknieniem wspominając czasy, kiedy miałem czas na te małe szkraby. Mam nadzieję, że się wkrótce zmuszę do lepszej kompresji czasowej i pokażę coś swojego w małej skali.

W każdym razie chciałbym tu pokazać swoje najmłodsze dziecko. Powstało ono przez współpracę kilku ludzi. Pozostał mi już tylko kosmetyka oraz malowanie (obecny stan to podkład) czyli do końca marca powinno już być w pełni gotowe.

Jest to replika niemieckiego działka PaK 35/36 kal 3,7cm.

Wiem - jak na standardy modelarskie nie jest w 100% zgodna z oryginałem, ale jest to to, na co możnabylo sobie pozwolić przy istniejącym parku maszynowym, czasie i kosztach. W planach jest wymiana zamka i być może kiedyś osi no i na pewno koła -niestety inncyh póki co nie udalo się znaleźć ...

Armatka posiada wyrzutnik łusek, rozkładane płyty pancerne, możliwość ruchu lufy za pośrednictwem przekładni, oczywiście rozkładane ogony, sprawną optykę. Salutacyjnie strzela z ładunków osadzonych w oryginalnych łuskach (mam 21). Do tego posiadam 2 oryginalne skrzyneczki na amunicję (fotki wkrótce - aktualnie nakładam szpachlę no i czeka je jeszcze malowanie), pokrowiec na lufę, pokrowiec na optykę dla celowniczego, wycior. Ostatnie kilkanaście cm lufy to oryginał dospawany do rekonstrukcji (tak więc na końcu posiada gwint)

Moje działko będzie służyć w Stowarzyszeniu Rekonstrukcji Historycznej Wrzesień 39, którego jestem członkiem. Zapraszam do śledzenia strony, gdzie powinny się pojawiać informacje, gdzie żelastwo będzie można zobaczyć w akcji.

A teraz koniec gadania i szczypta zdjęć:

064vv.jpg

065ey.jpg

066cn.jpg

069uw.jpg

070uw.jpg

071mo.jpg

078vi.jpg

079nt.jpg

081sq.jpg

082mw.jpg

083sl.jpg

Tu ja z kolegą z SRH Wrzesień 39

085qt.jpg

Na tym zdjęciu przy armatce stoi moja Ukochana, która z niebywałą cierpliwością znosi moją pasję - w nagrodę zostanie matka chrzestna PaK-a ;-)

087uam.jpg

I tu na fotce z częścią kolegów z SRH w mundurach po mojej prawicy (przy okazji powrotu z rekonstrukcji) - żeby nie było - NIE PROPAGUJEMY ŻADNYCH IDEOLOGII - REKONSTRUKCJA

dscn8151.jpg

Mam nadzieję, że nie zlinczujecie mnie za wstawianie żelastwa na to Forum - to jakby nie patrzeć też jest model, bo nie licząc wspomnianej końcówki lufy i połowy jednego ogona to jest replika robiona od podstaw, czyli - model ;-) I tez musiałem do niego kupić farbkę - tylko, że nie w modelarskim a w jednym ze sklepów typu DIY i nie 25 ml tylko 1 ltr

Pozdrawiam!

Gudi

Czekam Grzesiu na efekt końcowy i nie mogę się doczekać kiedy będę sobie mógł postrzelać z twojej dzieciny

Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa! Mam nadzieję, że wkrótce pokażę to samo w 1:35, bo 2 sztuki cierpliwie czekają wraz z 45 innymi modelami w szafie ;-)

Dla zainteresowanych - o ile wszystko wypali to będziemy ją wystawiać w kwietniu w Krakowie na Placu Inwalidów oraz już raczej na pewno 3 maja na Nowotarskim Rynku. Serdecznie zapraszam!

Oczywiście okazji będzie w tym sezonie wiele - ale to na początek ;-)

A na wystawie modelarskiej się jakiejś pokażesz z tym modelem ?

Jeżeli tylko organizatorzy będą mieli takie życzenie i znajdą się na nią fundusze to dlaczego by nie? ;-)

Piekna robota. Ja juz czekam na pantere w skali 1:1;)

No na czołg to jeszcze mnie nie stać, ale w planach jest jeszcze Kubelwagen ;) i radiostacja plecakowa Fu.d.2. - i tu prośba JEŻELI MACIE JAKIEKOLWIEK ZDJĘCIA, SCHEMATY A JUŻ NAJLEPIEJ PLANY I WYMIARY SKRZYNki TEJ RADIOSTACJI TO BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY!!!

tornfud2.jpg

Czekam Grzesiu na efekt końcowy i nie mogę się doczekać kiedy będę sobie mógł postrzelać z twojej dzieciny

czyli rozumiem Rudi, że zgłaszasz się jako kolejny do ciągania armatki po polach bitew ? ;> wolne wolne etaty jeszcze są (celowniczy i amunicyjny)

Pozdrawiam

Gudi

Widzę, że temat Paka 36 jest bardzo popularny wśród rekonstruktorów. GRH, do której należę też ma replikę tego Paka, ogólnie bardzo fajna sprawa.

Pozdrowienia z Festung Breslau

czyli rozumiem Rudi, że zgłaszasz się jako kolejny do ciągania armatki po polach bitew ? ;> wolne wolne etaty jeszcze są (celowniczy i amunicyjny)

Bardzo chętnie, tylko kto wtedy będzie za mnie taszczył MGte ?

Witam,

Armatka jest SUPER, aby tak dalej ;-)

Bardzo chętnie, tylko kto wtedy będzie za mnie taszczył MGte ? Smile

Ja bym wolał nosić te MG, niż taszczyć armatkę

Pozdrawiam

MeSSer

Jeszcze raz dzięki wielkie za słowa uznania!

Bardzo chętnie, tylko kto wtedy będzie za mnie taszczył MGte ? Smile

No fakt - zapomniałem... ale osłone będziesz dawał ;-) tak w ogóle to można by założyć wątek warsztatowy z naszym przerabianym MG

Ja bym wolał nosić te MG, niż taszczyć armatkę

O dziwo chyba lżej jest z armatką - jest świetnie wyważona i w przeciwieństwie do MG jeździ (i to leciutko) i można ją swobodnie położyć w razie potrzeby a MG na bara i nie ma zmiłuj 12 kg + skrzynka na ammo :P

ps. Wrzesień 39 również pozdrawia ;-)

• 4 weeks later...

No i po malowaniu!

Tak to wyglądało przed:

pak011.jpg

pak010.jpg

A tak po:

pak027.jpg

pak026.jpg

pak024.jpg

pak023.jpg

pak016.jpg

pak017.jpg

A tu jeszcze taki bonusik na diormakę To jest moja przeróbka średnio już dostępnego kitajca Kar98k ASG. Zeszlifowana do normalnych kształtów kolba i lakierobejca.

pak033.jpg

Tu porównanie wersji stockowej

pak032.jpg

pak031.jpg

Zabrało mi to ponad 5h, ale efekt mnie nawet zadowala, choć myślę jeszcze nad "suchym pędzlem" (oryginalny dunkelgrau RAL 7021 wygląda na zbyt fabryczny, a przecież na 39 rok to on będzie miał powiedzmy ze 3 lata służby ;) Wethering, pigmenty i filtry pozwólcie, że zostawię naturze i polom bitew ;-)

Jeszcze zostały drobne poprawki typu imitacje łbów nitów na oporopowrotniku, przykręcenie skrzynek na akcesoria na wewnętrznej stronie tarczy, przetarcie zamka gunmetal'em oraz wykończenie skrzynek amunicyjnych, które obecnie dosychają w szpachli.

Tak jak wspomniałem wcześniej mega wierna kopia to nie jest - ale jak na możliwości techniczno materiałowe to chyba nie jest źle.

Pozdrawiam!

Gudi

SRH Wrzesień 39