raptorf22 Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 No i stało się! zakupiłem sobie wkońcu model pancerny. Od 8 lat nie budowałem czołgu, Abrams podobał mi się zawsze. Trafiłem zestaw Trumpetera 5 w jednym. Można wykonać 5 wersji modelu, każdy w innym malowaniu i z opcjonalnymi dodatkami: trały przeciw minowe i pług. Jako modelarz lotniczy traktuje Abramsa jako odpoczynek od skrzydeł, ale chciałbym popracować nad malowaniem i brudzeniem. Planuje wykonać go w malowaniu sił NATO z okresu konfliktu w Bośni. Nie wiem jak wygląda sprawa reszty malowań. Nie widziałem zdjęć tak malowanych Abramsów oprócz malowania z wojny w Irakuestaw nie jest pewnie idealny, ale podoba mi się ogólnie faktura kadłuba i detale. Liczę na podpowiedzi bardziej znających temat. Na początku mały inbox: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Model macałem "własnołapnie". Jest ciekawy. Do jego kupienia zniechęca mnie tylko to, że ma fartuchy odlane razem z kadłubem. Ale to tylko moja chora opinia, nie przejmuj się i kontynuuj budowę modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 6 Marca 2010 Autor Share Napisano 6 Marca 2010 Czas na mały update. Narazie prac idą powoli do przodu. Sklejone zostały już wachacze, koła jezdne po wyrównaniu szwu na środku są przymocowane na sucho, tak samo gąsienice. Zestaw posiada dwa komplety: gumowe oraz plastikowe z dłuższych pasków oraz osobnych ogniwek. Muszę powalczyć z różnicą ok. 1mm w tylnej części kadłuba oraz dziurami z prawej strony wieży. Jak słusznie już powiedziano, model ma fartuchy odlane razem z kadłbem, przez to muszę pomalować wewnętrzne części tj. wachacze przed złożeniem obu połówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Coś ma skopane wymiary ta wieża chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 6 Marca 2010 Autor Share Napisano 6 Marca 2010 Coś ma skopane wymiary ta wieża chyba... Czy jest za długa? Czytałem o Abramsach na stronie vodnik.net, więc chyba wiem o czym napisałeś. Raczej nie będę tego teraz zmieniał, przynajmniej nie w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 27 Marca 2010 Autor Share Napisano 27 Marca 2010 Po małej przerwie powoli ruszam do przodu. Przed zamknięciem górnej części z dołem musiałem przybłocić trochę wannę. Użyłem pigmentów Kremer, jak na pierwszy raz, wyszło chyba dobrze. Koła błyszczą się po sidoluxie, będą zapuszczone jasnym waszem symulującym zaschnięte błotko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Fajnie idzie:) A co do pigmentów jeden kolorek to zdecydowanie za mało. Ja bym dodał jeszcze ze 4 odcienie brazu a skończył na bardzo jasnym piasku. Całośc zalewasz Pigment Fixerem ze stajni MiGa i juz bedzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi