Skocz do zawartości

M1A1 Abrams Trumpeter 1/35

raptorf22

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się! zakupiłem sobie wkońcu model pancerny. Od 8 lat nie budowałem czołgu, Abrams podobał mi się zawsze. Trafiłem zestaw Trumpetera 5 w jednym. Można wykonać 5 wersji modelu, każdy w innym malowaniu i z opcjonalnymi dodatkami: trały przeciw minowe i pług. Jako modelarz lotniczy traktuje Abramsa jako odpoczynek od skrzydeł, ale chciałbym popracować nad malowaniem i brudzeniem. Planuje wykonać go w malowaniu sił NATO z okresu konfliktu w Bośni. Nie wiem jak wygląda sprawa reszty malowań. Nie widziałem zdjęć tak malowanych Abramsów oprócz malowania z wojny w Irakuestaw nie jest pewnie idealny, ale podoba mi się ogólnie faktura kadłuba i detale. Liczę na podpowiedzi bardziej znających temat. Na początku mały inbox:

DSC03709.jpg

DSC03710.jpg

DSC03712.jpg

DSC03713.jpg

DSC03714.jpg

DSC03715.jpg

DSC03716.jpg

Czas na mały update. Narazie prac idą powoli do przodu. Sklejone zostały już wachacze, koła jezdne po wyrównaniu szwu na środku są przymocowane na sucho, tak samo gąsienice. Zestaw posiada dwa komplety: gumowe oraz plastikowe z dłuższych pasków oraz osobnych ogniwek. Muszę powalczyć z różnicą ok. 1mm w tylnej części kadłuba oraz dziurami z prawej strony wieży.

Jak słusznie już powiedziano, model ma fartuchy odlane razem z kadłbem, przez to muszę pomalować wewnętrzne części tj. wachacze przed złożeniem obu połówek.

DSC03735.jpg

DSC03736.jpg

DSC03737.jpg

DSC03738.jpg

Coś ma skopane wymiary ta wieża chyba...

Czy jest za długa? Czytałem o Abramsach na stronie vodnik.net, więc chyba wiem o czym napisałeś. Raczej nie będę tego teraz zmieniał, przynajmniej nie w tym modelu.

• 3 weeks later...

Po małej przerwie powoli ruszam do przodu. Przed zamknięciem górnej części z dołem musiałem przybłocić trochę wannę. Użyłem pigmentów Kremer, jak na pierwszy raz, wyszło chyba dobrze. Koła błyszczą się po sidoluxie, będą zapuszczone jasnym waszem symulującym zaschnięte błotko.

DSC03901.jpg

DSC03906.jpg

Fajnie idzie:) A co do pigmentów jeden kolorek to zdecydowanie za mało. Ja bym dodał jeszcze ze 4 odcienie brazu a skończył na bardzo jasnym piasku. Całośc zalewasz Pigment Fixerem ze stajni MiGa i juz bedzie lepiej