James Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 No i czas przyszedł na kolejną galerię i drugi model w tym roku Co do modelu to technicznie niczym nie różni się od wcześniej prezentowanego Vala więc nie będę się już rozpisywał. Zestaw umożliwia wykonanie maszyny z lotniskowca Akagi lub prezentowaną na zdjęciach...ale nie udało mi się zidentyfikować jednostki, a te krzaczki na instrukcji Fujimi...sami rozumiecie A teraz czas na zdjęcia: Miłego oglądania no i komentarze mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Ładnie, ale chyba troszkę za czysto, może jakieś okopcenie i delikatne obicia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Całkiem sympatyczny - faktycznie przy tej monotonnej szarości możnaby coś obić (na czerni też). A w kwestii malowania - to zaczekaj jak przyjdzie łsobota to Ci powie nawet jaki numer buta miała babcia nawigatora... (szacun ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flanker27 Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Model bardzo fajnie wykonany, jednak nurtuje mnie pytanie (choć się nie znam się na wiatrakowcach japońskich), czy farba nie powinna mieć odprysków?? Kiedyś oglądałem model Mitsubishi Zero i wykonawca pisał o słabej jakości farb które pokrywały japońskie samoloty. Wiele z tych maszyn było silnie obdrapane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 To prawda, ale dotyczy to raczej samolotów z dłuższym przebiegiem służby. Na samolotach np. znad Pearl Harbour za dużo tych srebrnych plam nie widać - najlepiej byłoby się wspierać fotkami konkretnych egzemplarzy. A jedna z japońskich szarych farb miała natomiast tendencję do zmiany barwy pod wpływem wody morskiej w kierunku fioletu (nawet humbrol swego czasu produkował taki jasny fiolet w serii Authentic). Zresztą... przyjdzie tu jakiś "Żółtek" i obali wszystkie teorie więc na razie zamilknę PS. Chyba z godzinę przeglądałem net i swoje zasoby - stale natykam się na plansze barwne z tym malowaniem... ale nadal nie odkryłem w jakim Kokutaiu mieli na ogonach Yo- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Wg Iana Bakera "Barwa i oznaczenia Japonskiego lotnictwa morskiego..." (a to chyba najlepsza i najbardziej wiarygodna pozycja w tym temacie wydana na naszym rynku) Yo-203 pochodzi z Grupy Powietrznej Yokosuka z okresu 1940-1941. Dodam, ze wg opisu autora na tym egzemplarzu byly podwojne czerwone paski na lopatach smigla, a na modelu tego nie widac. Poza tym model bardzo mi sie podoba. W przeciwienstwie do niektorych kolegow nie jestem zwolennikiem sladow uzytkowania wykonywanych na sile, kiedy brak jest odpowiedniej dokumentacji zdjeciowej (a takiej zazwyczaj brak jesli idzie o samoloty historyczne - dobrze jak uda sie w ogole znalezc zdjecie tej maszyny). Brak sladow uzytkowania mozna uznac za dozwolone uproszczenie modelu i moim zdaniem jest to lepsze, a nawet wierniejsze niz fantazja modelarza dotyczaca ewentualnych sladow zuzycia konkretnego egzemplarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
James Napisano 3 Marca 2010 Autor Share Napisano 3 Marca 2010 Dzięki wszystkim za komentarze Wg Iana Bakera "Barwa i oznaczenia Japonskiego lotnictwa morskiego..." (a to chyba najlepsza i najbardziej wiarygodna pozycja w tym temacie wydana na naszym rynku) Yo-203 pochodzi z Grupy Powietrznej Yokosuka z okresu 1940-1941. Dodam, ze wg opisu autora na tym egzemplarzu byly podwojne czerwone paski na lopatach smigla, a na modelu tego nie widac. Dzięki za znalezienie w jakiej jednostce ta maszyna służyła. A propos tych pasków na łopatach, są może jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 W ksiazce Bakera nie ma zdjecia tego konkretnego egzemplarza, ale jest dokladny opis i sylwetka barwna. I tu musze Cie zmartwic, bo wg autora akurat ten Val byl w naturalnej barwie aluminium, a nie jasnoszary... Nie siedze w temacie japonczykow na tyle, zeby probowac rozstrzygac te kwestie. Ksiazka niesie mnostwo ciekawych i przydatnych informacji, to w zasadzie niezbednik dla fanow japonskiego lotnictwa morskiego, ale zostala wydana dosc dawno temu (w 1991 i to chyba w minimalnym nakladzie), takze moze obecnie sa inne, bardziej wiarygodne i nowsze zrodla. Info o paskach na lopatach znajdziesz na pewno w necie, bo bylo stosowane dosc powszechnie na podobnej zasadzie, jak zolte koncowki w samolotach RAF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
James Napisano 4 Marca 2010 Autor Share Napisano 4 Marca 2010 Co do koloru to teraz jak mi powiedziałeś to faktycznie, źle spojrzałem na instrukcję i pomyliłem kolory z tymi z wersji z Akagi. No cóż, wypadki się zdarzają :(, ale przemalowywać już go raczej nie będę. Może w przyszłości zrobię drugiego. A te paski czerwone, to coś się zrobi. A propos książki to szukałem, nigdzie nie widać, żeby była do kupienia. A aż takim fanem kitajców nie jestem....chociaż zdaje się, że moje ostatnie 4 modele z rzędu to Japońce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 A propos książki to szukałem, nigdzie nie widać, żeby była do kupienia. A aż takim fanem kitajców nie jestem....chociaż zdaje się, że moje ostatnie 4 modele z rzędu to Japońce Coz, tej ksiazki mozna poszukac juz tylko w specjalistycznych antykwariatach albo na allegro, np: http://www.allegro.pl/item950931550_barwa_i_oznaczenie_japonskiego_lotnictwa.html . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi