-lotus98- Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 No tak trzeba wreszcie zacząć jakiś warsztat. Tak więc na pierwszy ognień idzie YF-22A firmy kitech . Samolot ten dostałem jako prezent na Boże Narodzenie, no niestety mikołaj(czyt. rodzina) na firmach się nie zna. Dobra dość pisania czas na IN-BOX: A tu pierwsze prace: A z takiego czegoś Udało mi się uzyskać coś takiego Dobrze nie jest ale źle chyba też nie oceńcie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Te kalki wyglądają jakby były rysowane ręcznie. Życzę powodzenia z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Mam wrażenie, że nakładasz zbyt dużo farby za jednym razem i robią się przez to zacieki (lewy panel) albo farba spływa w różne zakamarki. Mam też wrażenie, że farbki które używasz są czymś zabrudzone (paprochy w kilku miejscach) lub też używasz brudnego pędzelka. Jakich farbek używasz - olejnych czy akrylowych ? Używasz farbek prosto z pojemniczka czy rozcieńczasz w oddzielnym naczynku małe porcje przed malowaniem ? Jak oczyszczasz pędzelek ? PS. Nawet z kiepskiej jakości zawartości pudełka można zbudować piękny model Potrzeba tylko do plastiku dołożyć mnóstwo pracy i serca Przykładem na dzień dzisiejszy niech będzie czapla z zimowego konkursu niejakiego Ipkinssa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Ten YF-22 i tak jest bardziej podobny do oryginały niż f-22 z aeroplast. ten to dopiero jest masakra. Ostatnio budowałem takiego jegomościa na urodziny dla 7mio latka. Masakra. Może i części jakoś do siebie pasowały, ale bryła modelu średnio przypominała prawdziwą wersję ;) Ciesz się tym co masz, mogło być gorzej ;) Ale turbiny wlotów i tak będziesz musiał samemu dorabiać bo z tego co pamiętam jest tam trochę pusto ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 10 Marca 2010 Autor Share Napisano 10 Marca 2010 Sławko używam farb olejnych. Czarna to revell a szara do Model Master. Te czarne panele mogą się wydawać ze jest grubo nałożona warstwa ponieważ nakładałem ją wykałaczką(nie mam małego pędzelka). A co do czyszczenia pędzla to czyszczę rozpuszczalnikiem ftalowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Jak się nie ma co się lubi to się maluje tym co się ma pod ręką Wykałaczka wcale nie jest takim złym pomysłem - sam kiedyś nanosiłem oznaczenia na zegarach Corvetty w 1:24 i wyszło całkiem dobrze na moje oko. W tym przypadku, do paneli bocznych, chyba jednak lepszy byłby mały pędzelek retuszerski. Na bocznej ściance kokpitu widać paprochy i zastanawiam się czy to nie wina zanieczyszczonej farbki - czasem zaschnięte kawałeczki gromadzą się wokół pokrywki i potrafią wpadać do środka pojemniczka W niektórych wypadkach takie zanieczyszczenia mogą brać się z niedomytego pędzelka lub gdy czyści się go pylącą szmatką/chusteczką higieniczną/papierowym ręcznikiem. Zwróć na to uwagę przy następnym malowaniu. Życzę powodzenia w budowie i malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 10 Marca 2010 Autor Share Napisano 10 Marca 2010 Te paprochy to nie jest raczej wina farbki(jest nowa) a pewnie z tego że po zmyciu farby z pędzelka czyszczę go właśnie chusteczką higieniczną. Ale na przyszłość będę widział czego unikać Życzę powodzenia w budowie i malowaniu Na pewno się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 Ja także używam chusteczek i papierowych ręczników do wycierania pędzelka. Dodatkowo po takim solidnym wyczyszczeniu i osuszeniu aby pozbyć się paprochów przedmu:bip:ę go solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 11 Marca 2010 Autor Share Napisano 11 Marca 2010 Dzisiaj dużo nie zrobiłem. Na początek zaszpachlowałem ślady po wypychaczach Następnie pomalowałem owiewkę(pierwszy raz maskowałem ją) chyba nie jest najgorzej. Jeszcze gdzie nie gdzie będę musiał popoprawiać. Później pomalowałem sprayem część dysz silnika itd. I na końcu przyłożone do siebie części kadłuba: Jak widać bez szpachlowanie się nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 14 Marca 2010 Autor Share Napisano 14 Marca 2010 Niestety muszę przerwać moją relację z powodu remontu. Gdy wszystko minie wznowie budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 ło matko... ten zestaw to jakaś masakra jest... no pogratulować - masz chłopie zdrowie ja lat temu naście składałem YF-22 ale z Italeri, i to był b.b. fajny modelik zajrzałem do wątku bo myśle - kitech pakuje italerke, może warto kupić, ale model widze rozwala... btw. wie ktoś czy jest jeszcze gdzieś osiągalny YF-22 z Italeri?? w 72 oczywiście ?? pozdro i powodzenia z modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 wuwumaster a zaglądałeś do np Martoli ? Tak na szybko znalazłem to: http://www.martola.com.pl/pl306/produkty4389/F_22_Raptor http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=IT%201207 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 wuwumaster a zaglądałeś do np Martoli ?Tak na szybko znalazłem to: http://www.martola.com.pl/pl306/produkty4389/F_22_Raptor http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=IT%201207 dzięki za linki, ale ot są modele F-22, a nie YF-22 z tego co porównuję do inboxów na forum to różnice tkwią choćby w przodzie kadłuba, oszkleniu, oczywiście kalkach prototypu... pozdrawiam! ojj przyjrzałem się jeszcze bliżej... ten F-22 Italerki to jest coś zupełnie innego niż był YF-22, mój miał cały kadłób z nosem góra+dół, całkiem osobno skrzydła, inne oszklenie, itd... pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Mea culpa, nie jestem w F-22/YF-22 biegły więc myślałem, że różnice są mniejsze i można je zakceptować. YF-22 w w/w sklepach nie znalazłem. Swoją drogą to z tego co czytałem od Italerki lepszy był wyrób Revella. Pozdrawiam, Sławko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodos Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 przerabiam tą samą książkę co Ty , tylko tytuł MiG 31 . Nie polecam - poważnie ......gorzej być nie może . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 YF-22 Italki jest już trudnoosiągalny.Chyba tylko ebay i allegro. Co do zmian Yf-22-F-22.Różnice tkwią w kształcie przodu kadłuba, obrysie usterzenia,rozpiętości skrzydeł,kształtu skrzydeł,kształtu owiewki,podwozie ma nieco inny układ i klapy podwozia są zmienione.Coś też pokombinowano ze statecznikami pionowymi (pionowe to są chyba tylko z nazwy ) TAk na marginesie podziwiam samozaparcie żeby kleić siedemdwójkę Kitecha. Chyba tylko ich czteryósemki są jako takie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 16 Marca 2010 Autor Share Napisano 16 Marca 2010 Tutaj zamieszczam graficzne zmiany między YF-22 a F-22, o których mówił artoor_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Sporo tych różnic, dzięki za obrazkowe info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 20 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2010 Remont się skończył więc ruszyłem z budową modelu. Na początku przykleiłem silnik i dodałem tam blachę z puszki żeby nie było widać pustej przestrzeni po sklejeniu połówek kadłuba. Następnie zrobiłem to samo z wlotami powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi