Skocz do zawartości

T-50 Mirage hobby 1:35

Rafał Kobiela

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj naszło mnie by popełnić takie modelik. Będzie robiony prosto z pudła. Będę go traktować jako model relaksacyjny. Będzie w malowaniu armii czerwonej.

188_rn.jpg

Inbox tu

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=187274

• 2 months later...
Zostały tylko te syfiaste gąski

Rafale dasz radę. Ju ar strong men. Ale te kabłączki to zrób z cieńszego drucika.

Chodzi ci o te na kadłubie? Postaram się je wymienić o ile uda mi się je wyrwać.

Składając gąski zobaczyłem, że nie mam jednej rami z ogniwkami i mi ich nie starczy. Będę musiał skądś je skombinować. Tymczasem Pomalowałem surfacerem od gunze i russian green od vallejo. Następnie pocieniowałem model.

tn_DSC08191-1.jpg

tn_DSC08190-1.jpg

tn_DSC08192-1.jpg

Składając gąski zobaczyłem, że nie mam jednej rami z ogniwkami i mi ich nie starczy. Będę musiał skądś je skombinować.

A ile właściwie powinno być tych ramek? U mnie są cztery.

Jak jest ze składalnością tych gąsek? Pytam, bo też mam ten model na warsztacie i właśnie pracuję nad zawieszeniem.

Jesteś pewien, że to coś przy "grillach" powinno było zostać?

tn_DSC08190-1.jpg

Teraz się własnie zastanawiam czy to powinno być. Chyba będzie trzeba to usunąć. Co do gąsek to dość żmudna praca. Zęby trzeba przyklejać osobno a jedno ogniwo drugie dość ciężko wchodzi. Powinny być 4 ramki z gąskami, ja mam 3. teraz wychodzi kupowanie modeli od znajomych

Tymczasem zacząłem niszczyć model. Zrobiłem pierwsze swoje dwukolorowe odpryski.

tn_DSC08211.jpg

tn_DSC08212.jpg

tn_DSC08213.jpg

tn_DSC08214.jpg

tn_DSC08215.jpg

Witam.

Nie bierz tego jako czepialstwo czasem tylko całkiem obiektywną opinię.

Odpryski wyglądają jak jakiś kamuflaż, musisz nad nimi naprawdę dużo jeszcze popracować. No a ten błyszczący lakier. Cały panzer wygląda jak by był woskowany na gorąco w myjni automatycznej. Wash bardzo ładnie ci wyszedł. Także jak już pisałem nie czepiam się broń boże tylko wyrażam swoją opinie także się nie zrażaj.

Pozdrawiam

Model od początku miał być dosyć zniszczony i brudny. Myślę że dalsze zabiegi przygaszą odpryski. Modelik oczywiście dostanie lakier matowy przez co nie będzie się tak błyszczał.

• 3 months later...
coś jakby miniaturka T-34.

Mnie też zawsze się tak kojarzył

Rafale, no cóż, tandeta, skopany badziew, jesteś tylko nędznym sklejaczem!

Pięknie wychodzi, brawo za odpryski, rozumiem, że widzę go skończonego na koniec miesiąca?

Dzięki za pozytywne komentarze. Krzysiek tobie nie dziękuje Modelik być może będzie gotowy na konkurs na Ursynowie a już na 100% na Lublin. Tylko nie chce mi się składać ty badziewnych gąsienic.

Czołem Rafale

Przemalowanie dużo dało. Odpryski powinieneś już od początku robić na jaśniejszej zieleni, nie na białym i w/g mnie brązem - ciemnym, nie czarnym. Pamiętaj, że tak zwane "cieniowanie" robi się na całej powierzchni płyty, bo wyszły Ci jaśniejsze kółka, a nie cieniowanie. Ale pomimo tych drobiazgów ( mnie też nie zawsze wychodzą tak jak bym chciał ) modelik "bardzo teges" ! Wiem jak niewdzięczne w klejeniu są modle tej firmy. Pozdrawiam Ciebie i Wszystkich Forumowiczów.

Paweł