Pancho Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Witam szanowne grono. Jako, że mój szkodnik trochę podrósł,po 5 latach wracam do modelarstwa. Wyjąłem z szafy rozpoczęty model t 34, który ma być zrobiony w wersji stalingradzkiej. Produktem wyjściowym jest model firmy Maquette : Uploaded with ImageShack.us Niestety nie dysponuję aparatem, fotki z komórki. Może ma ktoś z szanownych przedmiotową pokrywę, chętnie przygarnę, bo moje przeróbki chyba spełzły na niczym. Na pewno muszę jeszcze dokończyć spawy i inne detale, ale najpierw czeka mnie wycieczka do sklepu modelarskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Najlepiej pokaż, czy wzorujesz się na jakimś konkretnym egzemplarzu - włazy STZ nie jedno imię(kształt) miały. Popatrz sam po fotkach. Zajrzyj do mojego tematu, też męczę teciaka: viewtopic.php?t=17271&start=0 Co do Twojego włazu to zdjęcie jest tak paskudne, że pojęcia nie mam co może być w nim zwichrowane - postaraj się o jakieś ostrzejsze. Natomiast ta jaśniejsza plama wygląda jakbyś pozbył się zestawowego wytłoczenia, by zastapic je podłużnym - niepotrzebnie, bo takie w STZ tez montowali(teciak, na którym się wzoruję takie wytłoczenie posiadał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 14 Marca 2010 Autor Share Napisano 14 Marca 2010 [quote name=" Natomiast ta jaśniejsza plama wygląda jakbyś pozbył się zestawowego wytłoczenia' date=' by zastapic je podłużnym[/quote] Dokładnie tak zrobiłem. Nie wzoruję się na jakimś dokładnym zdjęciu, swojego czasu przeglądałem neta i praktycznie takiego rodzaju włazy były najczęściej prezentowane. Stąd moja koncepcja. Co do fotek, to dzisiaj już nic nie wymyślę, próbowałem, ale nic mi nie wyszło. A tak na marginesie, to Twój wątek dzisiaj dokładnie przeczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 mam małą radę co do zdjęć, lepiej rób fotki z daleka bo z bliska niestety nic nie widać. PoZdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 17 Marca 2010 Autor Share Napisano 17 Marca 2010 A więc tak: kształt pokrywy włazu wzorowałem na tych zdjęciach: A to wszystko co udało mi się wycisnąć z aparatu: To jest efekt prac z przed 5 lat, wszystkie inne zdjęcia jakie miałem wcięło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek3 Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Patrz rysunek z książki - boki kadłuba z zazębieniem , brak listwy pod włazem kierowcy na twoim modelu ta listwa jest - usuń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Spawacz ze mnie marny, ale coś tam pospawałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 Post pod postem, ale co tam - odświeżam kotleta po prawie roku. Z racji notorycznego braku czasu, dzisiaj powstał błotnik, osłona silnika i skrzynka (rozerwana czymś tam) : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Kolego Pancho , prosiłbym o wklejenie zdjęć zgodnie z regulaminem forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 7 Lutego 2011 Autor Share Napisano 7 Lutego 2011 Post pod postem, ale co tam - odświeżam kotleta po prawie roku.Z racji notorycznego braku czasu, dzisiaj powstał błotnik, osłona silnika i skrzynka (rozerwana czymś tam) : Poprawione - pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 14 Lutego 2011 Autor Share Napisano 14 Lutego 2011 Gotowy grill i skrzynka dorobione siatki zamontowane błotniki Haki upodobnione do tych STZ i "wyspawana" wieża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 28 Lutego 2011 Autor Share Napisano 28 Lutego 2011 Prace ruszyły dalej, w tej chwili model wygląda tak: Ferajna pójdzie spać i kładę sido, a potem sie zobaczy........... Farba bazowa to Pactra A112 Russian Armour Green, a następnie rozjaśnione wszystko mieszanką bazy, białej A47 i zielonej A34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 6 Marca 2011 Autor Share Napisano 6 Marca 2011 Model po waschu i olejach: Teraz pytanie: co poprawić, jeszcze jest czas. Jest to moja pierwsza przygoda z olejami i nie wiem czy czasem nie wyszło za ciemne. I jeszcze pytanie o antenę, zrobiłem zgodnie z planami, ale zastanawiam się czy jej nie obciąć. Proszę o opinię i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 Wraz z teciakiem powstaje także mała podstawka: Fotki tak na szybko z placu boju. Dojdą jeszcze figurki Master Boxa, na które czekam. Co jeszcze poprawić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Kurcze, nie znam sie na teciakach, tak więc ze strony merytorycznej za dużo nie pomogę. Ale ze strony estetycznej to mogę podpowiedziec żebyś dorobił troszkę zacieków. Parę takich rdzawych, bo teraz taki czyściutki jest. A poza tym jest pięknie, kolorek na tym modelu wyszedł świetnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 Zacieki będą - obiecuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 10 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2011 Po maluchu, ale zawsze do przodu. W chwili obecnej zostało dopasowanie teciaka do podstawki, a co za tym idzie i jej poprawki, położenie matu, i kurzenie. Tankisty się suszą. Myślę, że za tydzień będzie galeria. Teraz obraz tego co udało mi się wymodzić: Tankisty in progres Pierwszy raz malowałem "dzióbki" - jakoś mi to nie idzie :( No to na razie tyle, dzisiaj sobie obiecywałem, że troszkę podłubię,a wyszło całkiem co innego. Ehhhh życie................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Malowanie kadłuba bardzo mi się podoba ale .... gąsienice chmmm mają dziwny kolor. Skoro już się zdecydowałeś jedną zerwać to koło napędowe pomaluj na kolor wytartej stali i wewnętrzną "bieżnię" gąsienicy też na tej szerokości zrób w tym kolorze. No i zęby też liźnij na "stalowy- wytarty" kolor i zewnętrzne części ogniw przetrzyj na krawędziach. Gąsienice raczej czerniały niż rdzewiały. A często nie zdążyły zardzewieć bo czołg bywał rozbity. Ogólnie malowanie kadłuba super tylko moim zdaniem gąski troszkę psują efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Dziękuję za miłe słowa, W realu gąski wyglądają troszkę inaczej, zęby są przetarte Pactrą "stell", ale zrobię jak mówisz. Jednak wspomniana farba trochę mi nie leży, Model Master bardziej mi odpowiadał, ale nie dostałem w modelarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 No i malowanie kadłuba naprawdę świetne. I są zacieki Co do gąsek to faktycznie troszkę za aluminiowo wyglądają. Polecam metalizery właśnie modelmastera, nie za drogie a są naprawdę super. Jak poprawisz gąski to będzie Vipas ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 Ufffffffffff, prace stanęły w miejscu na parę miesięcy, ale co tam, jak wena opuści to co poradzić. Poprawiłem gąski i dodałem załogantów: no i podziałałem trochę z suchymi pastelami: Mam nadzieję, że po jutrze galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi