Qdłaty Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 No i tak nudziłem aż w końcu zaczynam. Desert Patrol jaki jest każdy wie: do kitu. Poza standardowymi babolami jakie zafundowała Italerka, w tym wypadku tylna część nadbudowy jest, subtelnie mówiąc, do generalnego remontu. Model będzie budowany z pudła. Ostatnio coś tracę cierpliwość do blaszek, a muszę ją na polskiego 1044 zachować. No ale żeby nie było tak prosto, przebuduję budę aby odpowiadała oryginałowi. Czyli zmiana boków i tylnych drzwi oraz dorobię tylny zderzak. W kontekście przyszłych walk z polskim humvee, dorobię też, dla praktyki, wewnętrzną konstrukcję dachu (a przynajmniej taki jest zamiar). Podsumowując model będzie poligonem dla skreczu z plastiku drutu i innych surowców wtórnych (). Jeśli chodzi o malowanie to tak na prawdę jeszcze nie wiem. Na pewno nie cały oliwkowy. Waham się między trójbarwnym NATOwskim, a pudełkowym, wzorowanym na wzorach Federal Standards, które nie zostały wcielone w życie właśnie ze względu na powstanie NATO. No i znane wszystkim zdjęcie pudełka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 No i good !! Moje humvee stoja niedokończone -brak weny:) Tylko koła mu zmień bo te zestawowe są tragiczne , jak nie masz moge cos poszukac w złomowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Dawaj - to będę mógł sobie też wyrzeźbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Desert to fajny model (oczywiście jest dużo błędów),ale w Twoim wykonaniu może wyjść bardzo fajny humvee.Ja swojego deserta poprawiłem,wymieniłem koła na te z Academy i boki obładowałem plecakami.Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 27 Marca 2010 Autor Share Napisano 27 Marca 2010 Tylko koła mu zmień bo te zestawowe są tragiczne wymieniłem koła na te z Academy Kół po pierwsze nie mam, a po drugie, model i tak jest z pudła. Nie będę mu kół wymieniał. Poprawiam tylko bryłę. Tego chyba nie zapisałem wcześniej, ale model będzie zamknięty. Tylne drzwi też będą w formie jednej płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Nie Federal Standards ale MERDC. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 27 Marca 2010 Autor Share Napisano 27 Marca 2010 NieFederal Standards ale MERDC. Jak zwykle pokręciłem nazwy. Dzięki za sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 27 Marca 2010 Autor Share Napisano 27 Marca 2010 MERDC. Jak zwykle pokręciłem nazwy. Dzięki za sprostowanie. P.S. Trochę nabałaganiłem z postami przez przypadek. Uprzejmie proszę moda o wycięcie poprzedniego posta. Dzięki z góry. P.P.S. Mam nadzieję, że darujecie mi to pionowe wgłębienie co jest po środku? Dość mocno utrudnia to "rzeźbienie" boków: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 No to baza zasadniczo złożona: Teraz zacznie się rzeźbienie. Na rozgrzewkę dach (pałąki chyba mi za wąskie wyszły, ale trudno): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 No to znalazłem prosty sposób na poprawienie boków budy. Na razie same zdjęcia gotowego boku, natomiast następnym razem drugi bok w fotorelacji wykonywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Maciek - bardzo dobrze to wygląda Wrzuć oczywiście fotorelację drugiego boku dla potomnych i sprawdź porządnie przed malowaniem to szlifowanie, żeby było ładnie i równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 29 Marca 2010 Autor Share Napisano 29 Marca 2010 bardzo dobrze to wygląda Dzięki Wrzuć fotorelację drugiego boku Będzie, będzie. podejrzewam, że w przeciągu dwóch dni. sprawdź porządnie przed malowaniem to szlifowanie Szlifowanie jest ok. Już było szpachlowane i szlifowane. Zdjęcia wyolbrzymiają wszystkie rysy; farba to zakryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 No to gitara Jeśli chodzi o malowanie - masz okazję zrobić jakieś oryginalne, niepowtarzalne na półce. Takim jest na pewno oliwkowe (tak mógłbyś pomalować jeszcze chyba tylko prototyp RED-T z działkiem M242 Bushmaster), ale skoro nie chcesz, to idź trochę w sci-fi i zrób MERDC (w kamuflażu NATO to jeszcze będziesz miał pewnie kupę modeli). Tutaj masz do wyboru kilka rodzajów MERDC. które nie zostały wcielone w życie właśnie ze względu na powstanie NATO. Lekko nagiąłeś fakty, chyba że chodziło Ci o to, że Humvee "rozminął się" z MERDC - ten kamuflaż stosowano od lat '70 do 1984 roku, a pierwszy seryjny Humvee był już w trójkolorze NATO. W MERDC pomalowano jeszcze jeden z prototypów AM General: a także np. prototyp General Dynamics, jednego z konkurentów w konkursie US Army: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 29 Marca 2010 Autor Share Napisano 29 Marca 2010 Lekko nagiąłeś fakty... Tak, za duży skrót myślowy. Chodziło mi o to właśnie, że humvee nie załapały się bo w czasie gdy wchodziły do produkcji, weszła standaryzacja NATOwska. No to teraz zbieram Wasze sugestie odnośnie malowania. Które z linku który podał Kuba będzie najciekawszy? Dla ułatwienia jeszcze raz LINK. Zauważcie ciekawostkę: Italeri zrobiło model "Desert Patrol", a tak na prawdę podane w instrukcji kolory (Field Drab, Dark Green*, Sand**, Black) odpowiadałyby raczej nazwie "Winter Patrol", gdyż jest to ostatnie zestawienie w tabelce z linku. * jeśli chodzi o nazwę, to Italeri nazwało to w instrukcji Dark Green, ale wg FS jest to kolor 34079 czyli dokładnie Forest Green (MM 1713). Dark Green wg FS ma numer 34102 lub 34082(MM 1710). ** Kolor Sand z instrukcji nie odpowiada odcieniem kolorowi z FS. Wg numeru FS powinno być 30277 lub 33303 czyli MM 1704, natomiast w instrukcji podany jest MM 1706. Konkludując gwiazdki, jeśli ktoś chce rzetelnie zrobić model zgodny z kolorami FS, to powinien sprawdzać instrukcję z linkiem podanym przez Kubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Mnie się zawsze podobał ten rodzaj MERDC: Tylko który to jest schemat z tej tabeli? EDIT: Tutaj masz dwa przykłady różnych wersji MERDc z instrukcji M151 Tamiyi: http://www.1999.co.jp/eng/image/10008270et2/90/2 http://www.1999.co.jp/eng/image/10008270et3/90/3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 29 Marca 2010 Autor Share Napisano 29 Marca 2010 Tylko który to jest schemat z tej tabeli? To jest chyba właśnie ten ostatni, czyli: Winter, US & Europe, verdant; Forest Green, Field Drab, Sand, Black, tylko że chyba troszkę spłowiały już jest ten jeepek. Swoją drogą, ja nie wiem w którym miejscu ten kamuflaż jest zimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 29 Marca 2010 Autor Share Napisano 29 Marca 2010 No to obiecana instrukcja do poprawienia boku. Wyszło mi 8 etapów/zdjęć, wiec w tylu punktach berdzie opis, a zdjęcie poniżej. Jest to bardzo prosta metoda, która średnio zaawansowanemu modelarzowi zajmie około 15 minut na bok (nie liczę czasu schnięcia kleju i szpachli). No to jedziemy: 1) na elemencie z zestawu rysujemy sobie kształt tego zagłębienia, 2) następnie skalpelem (najpierw przy linijce) przecinamy 3 boki: lewy, prawy i dolny, 3) górę nacinamy troszkę (nie przecinamy!) od wewnątrz. Zabieg ten ma na celu, aby wyginając środek, część zgięła się tam gdzie chcemy, a nie tam gdzie plastik jest najsłabszy, 4) wyginamy środek do środka. 5) przygotowujemy pasek plastiku o szerokości 2mm. Długość prawie dowolna, grubość - ja użyłem 0,25mm i taki będzie chyba najodpowiedniejszy, 6) przyklejamy go tak jak widać na zdjęciu i czekamy aż klej dobrze zaschnie, 7) odcinamy nadmiar i uzupełniamy ewentualne ubytki szpachlą, 8) bierzemy drobny pilniczek i szlifujemy nierówności szpachlę itd., oraz krawędzią (w moim przypadku tak się dało) wyszlifowujemy to pionowe zagłębienie po środku. No i koniec. Teraz wystarczy dorobić zaczepy pod plecaki i/lub plecaki i jest gitara. osobiście z jednej strony dodam zaczepy i paski, a z drugiej będą plecaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Genialnie proste - po prostu genialne Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 W 72 tak sią nie da przerobić Desert Patrola .......bo nie ma takiego modelu Najlepsze są proste pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Znalazłem takiego linka - dobrze widać zestawienia kolorów w MERDC. EDIT. I jeszcze jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Maciek zapowiada się fajny desert (patent z bokami pojazdu super )Czekam na dalsze relacje (w moim skromnym magazynku jest jeszcze jeden desert ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 30 Marca 2010 Autor Share Napisano 30 Marca 2010 zapowiada się fajny desert Dzięki, cieszę się że się podoba. Robię go z pudła więc specjalnie "zupgradeowany" nie będzie. Zawsze można jeszcze dać blaszki, koła, a moje przeróbki dotyczą tylko bryły pojazdu i poprawy największych błędów producenta. Swoją drogą, wybrałem malowanie. Będzie MERDC Summer Vedant, czyli z FS: Forest Green, Light Green, Sand, Black. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Robię go z pudła więc specjalnie "zupgradeowany" nie będzie. (...) moje przeróbki dotyczą tylko bryły pojazdu i poprawy największych błędów producenta. I to już wystarczy, żeby to był całkiem przyjemny model. No i będzie to chyba pierwszy model tej wersji z prawidłową budą, jaki widziałem w sieci. Nie zapomnij tylko o tylnym zderzaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 30 Marca 2010 Autor Share Napisano 30 Marca 2010 Nie zapomnij tylko o tylnym zderzaku. Pamiętam. Patrząc na zdjęcia, wydaje się trochę prostszy w konstrukcji niż te współczesne. Nie ma dodatkowych płytek, jest tylko kilka śrub... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Hak, gniazdo podpięcia przyczepy, szekle z boku, śruby i... jakieś dziwne uchwyty po obu stronach haka. Nie wygląda mi to na typowe szekle obu rodzajów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi