Leszek.Sz. Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Witam ponownie. Tym razem czarna 305 z 8 ELT. Po 9101 miało już nie być suchoi u mnie na warsztacie ale... nigdy nie mów nigdy. Zresztą ostatnie wydarzenia są tak przygnębiające że trzeba się czymś zająć. Robię kontynuację polskich su. Po Su-22M4 czas na szkolno-bojowy Um-3K w okazjonalnym malowaniu przygotowanym specjalnie na Air Show Radom 2009. Kluczem do zrobienia tej wersji było pozyskanie kalek do tego malowania. Co mnie zdziwiło wersja szkolna zestawu ma bogatszy zestaw uzbrojenia niż wersja bojowa M4. Mamy tu zasobnik KKR i SPS, dwie belki MBD, dwa zasobniki z działkami SPPU, dwa UB-32, dwa CH-29 i parę bombek do tego. Konfiguracja taka - dwa PTB-800( opcjonalnie może cztery, zostały mi dwa zbiorniki z 9101) + może dwa UB-32 lub dwie pojedyncze bombki np. FAB-250, kabina zamknięta, skrzydła złożone, hamulce aero otwarte. Do tego zestawu mam jeszcze dwa fotele Pavli K-36 i dołączą do tego dwie blaszki Parta od wersji M4 z których wykorzystam większość elementów. Zestaw: A tu oryginał, fotka z deszczowego festynu w Mirosławcu z 5.09.2009: Egzemplarz na tą chwilę ma zamalowane szachownice na kadłubie- docelowo mają one zniknąć z wszystkich naszych su-22. Postępy z prac będę zamieszczał sukcesywnie, o zauważonych błędach merytorycznych i warsztatowych proszę informować niezwłocznie żebym miał czas na korektę. Pozdrawiam miłośników starych rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 No to chłopie dawaj z tym koksem Suczka w twoim wykonaniu, już się nie mogę doczekać efektu końcowego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 No kozaku powodzenia, jak dla mnie jedyny plus tego malowania 305 to brak problemu dla modelarzy z rozmieszczeniem plam kamo na kadłubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Malowanie proste, odpada jakieś cieniowanie, zapuszczanie lini itp. Myślę że robota pójdzie szybko bo przetarłem już szlak i będzie łatwiej. Widzę że nadzorować będzie stara sprawdzona ekipa to jestem spokojny - efekt końcowy powinien przypominać trochę Su-22 um-3K . Na razie wypiłowywanie otworów pod hamulce aero i klapki antypompazowe i ogólne pasowanie elementów. Przydała by się jakaś fotka od dołu - chodzi mi o anteny i pokrywę radioprzezroczystę z przodu pod spodem kadłuba - um-3K ma ją? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 508 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Nie powiem, ale ten egzemplarz jest mi bardzo bliski W razie czego służę materiałem fotograficznym z malowania "pastowanego kabana". ;) Od razu zapytam - dlaczego otwarte hamulce i dlaczego podwieszki ? Czekam z niecierpliwością na postępy w pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2010 JW- dzięki, dół załatwiony. Sawicz - Łukasz, otwarte hamulce - malowanie jest monotonne trzeba jakoś ożywić tą bryłę. Po za tym chcę miec pokazaną sylwetke su więc zamykam kabiny coby nie zakłócały lini. Podwieszki - hmm... daj info z czym na co dzień latają dwumiejscówki? Jakby nie było jesteś autorem godła na lewej burcie pod kabiną, i Twoje nazwisko jest na prawej pokrywie podwozia przedniego. W modelu też to będzie - jak syn zapyta co tam jest napisane to powiem że tam jest nazwisko wujka Łukasza co malował ten samolot Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Super sprawa! Tak btw - mam nadzieję, że to nie będzie nietatkt tak zpaytać w cudzym wątku - czy model Su-20 z Mastercraft nadaje sie w ogóle do czegoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 No, to sprawę "rozgwiazdy" mamy wyjaśnioną - jeśli hamulce aerodynamiczne mają pełnić rolę urozmaicenia to powiedzmy, że taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje. ;) Jednak stojąc na ziemi rzadko się zdarza (choć się zdarza), że samolot ma otwarte hamulce aerodynamiczne. Uzbrojenie na Szparkach jest ograniczone w stosunku do Bojówek. Jeśli bierzemy na warsztat konkretnie samolot "305" to widziałem go w następujących wariantach: Bez podwieszeń; z PTB-800 pod skrzydłami; z PTB-800 pod kadłubem; z PTB-800 pod kadłubem i SPPU-22-01 pod skrzydłami; z dwoma bombami P-50 - tak podwieszonymi jak tu: http://www.airliners.net/photo/Poland---Air/Sukhoi-Su-22UM-3K/1601095/L/ ; więcej wariantów nie pamiętam. Co do mojej roli w malowaniu Czarnulki - jest ona znikoma. Największą robotę zrobili technicy z 8 eskadry lotnictwa taktycznego oraz Artur Trzebny. Jeśli chodzi o logo "25 lat Su-22 w Polsce" to ja jestem pomysłodawcą oraz wykonawcą wstępnego projektu w wysoce zawaansowanym programie graficznym "Paint" . Wersję finalną w PSie zrobił Filip Śliwiński. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Ok. No to zostaje przy wariancie przedostatnim - dwa PTB-800 pod kadłubem i 2X SPPU na zewnetrznych podskrzydłowych. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtiii Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 A mnie ciekawi skąd wytrzasnąłeś kalki do tego konkretnego modelu? Ja już się zamierzam do budowy czarnego Su od kilku miesięcy ale kalek za Chiny nie mogę dopaść.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Allegro - użytkownik kysy67 sprzedaje, skontaktuj sie z nim to wystawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtiii Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Dzięki wielkie Po Twoich relacjach z budowy naszych myśliwców, skierowałem swe myśli w kierunku MiGów 21 i Su 22 a na rozgrzewkę wybrałem właśnie egzemplarz który robisz. Będę kibicował i pewnie odgapiał ile się da ;) PS: A tego gościa znam - kupiłem u niego kalki do MiGa 29 w okolicznościowym malowaniu z Góraszki 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 A ja bym optował za konfiguracją bez niczego, a jeśli już to zbiorniki PTB-800 na skrzydłach i tyle. Suka ma tą piękną linię (nawet z hamulcami) i warto byłoby ją ukazać w tak ciekawym malowaniu. Wszelkie uzbrojenie łamie mi tą sylwetkę. Ale to tylko moje zdanie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Ja też wolałbym zobaczyć model "Czarnulki" z baniakami tylko. ;) Ale zbiorniki pod kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Hmm...jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził . Dziś odebrałem dwie blaszki i ruszam pełną parą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 czy model Su-20 z Mastercraft nadaje sie w ogóle do czegoś ? Oczywiście, że tak, trzeba tylko nad nim popracować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Grześ- popracować mówisz? Bardzooo dużo popracować. Jest blaszka do su-20 ale niewiele ona wniesie, zresztą popatrzcie: Dostałem sporo materiałów odnośnie Su-20 od Piotrek.S. i przygotowuje się również do tego tematu. Nie ma alternatywy jest jeden zestaw Pantera/ Mastercraft i trzeba się z nim zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Nie ma alternatywy jest jeden zestaw Pantera/ Mastercraft i trzeba się z nim zmierzyć. Dlatego właśnie tak napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 12 Kwietnia 2010 Share Napisano 12 Kwietnia 2010 Dzięki za te opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Trzeba uważać przy przyklejaniu kabiny,otwór w kadłubie jest za szeroki a osłona kabiny za wąska.Przed sklejeniem mojego SU-20 przeczytałem artykuł ze starego Model Fana nr.1/98 (pierwszy numer) pt.,,SU-20 prosto z pudełka,, Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Coby przerwać rozważania o modelu Su-20 kilka fotek 305 wrzucam . Przód spód: Prawy spód: Lewy spód: Prawy bok: Lewy bok: Tajemniczy element malowania, o którym wiedzą nieliczni: ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Dzięki, przyda się nie tylko mnie. Fotki zapisane na dysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtiii Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Też sobie zapiszę jeśli prawa autorskie nie zabraniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi