kubisz Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 ...natomiast podłogę? Czyżby Italeri w tym elemencie popełniło błąd? Ten płaski prostokąt z nitami dookoła od strony pasażera - nie powinno go być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 aha...nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Owszem, nie powinno. Tyle, że jest to faul trudny do usunięcia. Dlatego Humvee Italeri najlepiej nadają się na wersje zamknięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 A te paski po obu stronach to prawdziwe Ja zeszlifowałem całość i dodałem paski z blaszki(ale oczywiście nie chciało mi się nigdzie, poza 2 osobową kabina ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 W sieci jest mnóstwo zdjęć wnętrza - widać tam, że podłoga w modelach Italeri jest wzięta... no właśnie - skąd? Pierwszym modelem Humvee tej firmy był M966 TOW Carrier (nr kat. 247 – TOW-Missile Launcher M998 Hummer): W kilku elementach model odzwierciedlał prototyp różniący się od seryjnych Humvee. Być może w prototypie wnętrze było nieco inne. A Italeri (mimo poprawienia kilku baboli w następnych modelach) klepie dalej tę samą podłogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Zrobiłem stelaż pod plandekę. Stelaż nie jest zrobiony w 100% w zgodzie z oryginałem (brak zakończeń łukowych), ale musiałem go zrobić w ten sposób, aby zmieścił się pod typową italerowską plandekę. Chodziło mi o to, aby przy otwartych drzwiach były widoczne te elementy "klatki" które w rzeczywistości są widoczne. Po zamontowaniu siedzeń i innych elementów wewnątrz pojazdu, dokleję dwa pozostałe, poprzeczne płaskowniki. Przednią ramę okienną zmieniłem na Academy, dorobiłem też nowe wycieraczki (z blaszek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Jest dobrze. Nie myślałeś przypadkiem, aby plandekę zrobić od podstaw z chusteczki i wikolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Myślałem, ale chyba nie dam rady...Już jedną robiłem (podwyższoną) i nie wyszła najlepiej. Na razie nie chcę ryzykować, może kiedyś...Może kiedyś ktoś na forum zrobi taką, zobaczę jak to sie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 hehe... za jakieś 2 lata, prawdopodobnie będę próbował, ale póki co mam mało czasu i pełen magazynek, więc się zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 To chociaż plastikową oblep chusteczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 A jeszcze pytanie: Ramę pod tylna część budy też robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Raczej nie...Plandeka będzie przyklejona na stałe, żadnego elementu nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Na razie tak to wychodzi. Po pierwszych malowaniach. Okazało się, że nie mam kalkomanii ONZ. Byłem przekonany, że miałem, ale gdzies je wcięło. Trzeba będzie malować. To proste znaki i duże, więc chyba dam radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Ładnie. Jedyne, co na razie rzuciło mi się w oczy to zdecydowanie za gruba tabliczka na oznaczenie wagomiaru mostowego. Mogłeś przeszlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Okazało się, że nie mam kalkomanii ONZ. Byłem przekonany, że miałem, ale gdzies je wcięło. Trzeba będzie malować. To proste znaki i duże, więc chyba dam radę. Często były malowane odręcznie przez żołnierzy, więc nierównościami nie musisz się przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Okazało się, że nie mam kalkomanii ONZ. Byłem przekonany, że miałem, ale gdzies je wcięło. Trzeba będzie malować. To proste znaki i duże, więc chyba dam radę. Często były malowane odręcznie przez żołnierzy, więc nierównościami nie musisz się przejmować Maciek - na wszystkich zdjęciach Humvee z UN, jakie mam, litery są ładne i równe - malowane od szablonu (USA, Maroko, Słowenia, Luksemburg, Argentyna). Zobacz zresztą sam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 (edytowane) no dobrze, może od szablonu, ale wycinanego ręcznie. wystarczy spojrzeć na zdjęcie drugie od końca. humvee na pierwszym planie ma inny napis niż ten dalej. Natomiast "U" na ostatnim ma jakąś dziwną tą krzywiznę. Na zdjęciu z ZSU, wydaje mi się, że szablon źle przylegał bo sa krawędzie troszkę rozmyte. Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 może od szablonu, ale wycinanego ręcznie Niech będzie Lekkie nierówności Tysiuńkowi odpuścimy. Ale tylko lekkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Taaak, nierówności...Znając swoje uzdolnienia malarskie, wyjdzie masakra. Na razie zrobiłem sobie szablony z taśmy Tamki, spróbuję tą metodą. Jak nie wyjdzie, najwyżej całkowicie usunę drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Pomalowałem błotniki, skończyłem radio, podciągnąłem drzwi (uszczelki, cieniowanie). Przygotowałem światła do wklejenia i malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Podretuszuj granicę biel-czerwień z lewej strony maski - 1. zdjęcie. Widzę, że działałeś srebrnym w lampkach - czemu nie na kierunkowskazach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Wiem, wiem...Na masce trochę przesunęła się taśma podczas malowania, będzie poprawione. Chociaz zamalowanie czerwonego białym to...sam wiesz. Kierunkowskazy będą robione trochę innym sposobem, pędzelkiem nie uzyskam w miarę równego czworokąta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 pędzelkiem nie uzyskam w miarę równego czworokąta Wykałaczka, pędzelek retuszerski - przecież to nic trudnego. Mnie się udaje, Tobie też na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Wygląda interesująco. Nie myślałeś o dodaniu czarnych odbijaczy od dachu Byłby to ciekawy akcent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Pędzelkiem chyba nie dam rady - mam za duże łapska, w dodatku po upadku drżące. Kierunkowskazy zrobię z taśmy Tamki, najpierw srebrny, później Orange Clear. Odbijacze oczywiście będą, ale to w dalszej kolejności - razem z detalami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi