Barthass Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) Szalom! Tematem inboxu jest pojazd zwany w Izraelu "Merkawa Siman Szalosz Baz Dor Dalet Batasz" (już wyjaśniam o co chodzi w tym bełkocie Merkawa- Rydwan, Siman- rodzaj, Szalosz- 3, Baz - "sokół" - nazwa systemu kierowania ogniem, Dor Dalet - tzw. 4 generacja pancerza chroniącego wieżę, Batasz- akronim słów Bitachon Szotef czyli ogólna ochrona, odnosząca sie do zestawu LIC) w skrócie to po prostu Merkawa Mk.3D z zestawem ulepszeń pomagających podczas walk o niskiej intensywności w mieście. A wygląda to tak: Zestaw Legend to tak zwany "full kit", czyli za jego pomocą zbudujemy cały pojazd ze wczesnym opancerzeniem wieży( nowe wozy są wyposażane już w nowy typ pancerza, różniący się trochę od wczesnych pojazdów). Zestaw składa się z kilkuset żywicznych części oraz elementów fototrawionych. Jakość odlewów jest wyśmienita, detale są ostre, brak bąbelków powietrza i wypaczonych detali ( nawet wanna oraz górna płyta kadłuba nie są wypaczone, co często się zdarza przy takiej wielkości elementów). Pod względem merytorycznym, to ten model oraz Merkawa Mk.3 Baz równiez od Legend, są najlepszymi modelami Merkawy mk.3 na rynku, żadna konwersja czy to od AEF Designs, czy stary Legend nie mogą się z nimi równać. Model nie jest jednak idealny- duże uproszczenia są niestety na układzie zawieszenia ( jednak po złożeniu modelu nie będzie tego widać), brak jest również kalkomanii. Dodatkowo otrzymujemy zestaw LIC na ktory składają się oslony na wszelkiej maści chwyty powietrza, skrajniki na rogi pojazdu, nowy właz dowódcy. Podsumowując jest to świetny model, jednak dla osób doświadczonych w modelarstwie gdyż jest to żywica. Czas na fotki: Pudło: Wieża: Kadłub: Wanna: Drobnica: Blachy i inne elementy: Gąsienice ( ładnie zdetalowane, ja jednak użyję friuli): Typowa dla Legend obrazkowa instrukcja: Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Szaleńcze.. A na Siman Abra już kurz zalega... ;) Ale i tak jako pierwszy postujący wybieram pierwszy rząd, środek i patrzę co się będzie działo. Tylko nie pozwól przysypiać. ;) Trzymam kciuki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 A na Siman Abra już kurz zalega... ;) Ostatnio, to jakoś brak natchnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Ostatnio, to jakoś brak natchnienia Oj, czyżby uczeń był szybszy w realizacji dzieła od Mistrza? Pożyjemy zobaczymy Walcz ostro!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Barthass czy poszczególne elementy tego modelu można kupić osobno,jako zestaw do konwersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 8 Maja 2010 Autor Share Napisano 8 Maja 2010 Barthass czy poszczególne elementy tego modelu można kupić osobno,jako zestaw do konwersji? Niestety nie. A szkoda, bo na przykład zestaw LIC byłby dobrym dodatkiem, nie tylko do Merkawy 3, ale i do dwójeczki również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 Witam Barthass. Również zajmuję miejsce na widowni (mimo, że nie lubię i nie praktykuję żywicy). Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 Ten zestaw powinien mieć jeszcze opcjonalnie nowe osłony boczne , takie same jak do Merkawy 4. Posiadają je ostatnio modernizowane Merkawy3D LIC.Ja też planuje wykonanie Rydwanów nr 2,3i4 wszystkie w wersji LIC.Począwszy od 3-ki .Będziemy prowadzić konkurencyjne warsztaty. Zanim to nastąpi muszę nauczyć się wklejać zdjęcia.A debiut na tym forum -model w polskich barwach(czekam na wynik ankiety -IRAK i AFGANISTAN). Jest wielce prawdopodobne,że Merkawę 3D LIC -będziemy budować w tym samym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 10 Maja 2010 Autor Share Napisano 10 Maja 2010 Ten zestaw powinien mieć jeszcze opcjonalnie nowe osłony boczne , takie same jak do Merkawy 4. Posiadają je ostatnio modernizowane Merkawy3D LIC. A i dwójeczki również, no fakt przydało by się ( mogli by je też bardziej zdetalować). Również zajmuję miejsce na widowni Ja tu jeszcze nie zacząłem, a miejsca już się powoli zapełniają Jest wielce prawdopodobne,że Merkawę 3D LIC -będziemy budować w tym samym czasie. Było by nieźle, może jakiś mały projekcik grupowy by się zrobiło, ja jednak moją zacznę nie wcześniej niż za rok ( przedtem chciałem skończyć moją Mk.4 , potem w poczekalni są M113 i Nagmachon ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Tak jak napisałem, warsztat rozpoczniemy równolegle. Ten model w polskich barwach będzie od podstaw i prawdopodobnie zajmie mi rok (małe dziecko pod opieką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Ten model w polskich barwach będzie od podstaw i prawdopodobnie zajmie mi rok Tylko spróbuj powiedzieć że to nie bedzie Rosomak a spalę cie na stosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi