Kuglaty Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Po raz pierwszy miałem zaszczyt (lub nie ) klejenia modelu Academy. Potweirdza się mit, że kalki są tragiczne :( Dlatego m.in. zrezygnowałem z nałożenia kilku z nich, a co za tym idzie zmiana malowania. Jedyne co dorabiałem lub poprawiałem to olinowanie, opony (wykonane z uszczelek) i vickersy (dokleiłem do nich fragmenty drucików). Samolot nie został ani przybrudzony ani zakurzony, jak widać na poniżej załączonych zdjęciach. Zapraszam do oglądania i komentowania ;) 1 2 3 4 5 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksiadz Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Dokładnie i czysto sklejony, nie spotkałem się z takim malowaniem, ale pomalowany ładnie. Niestety olinowanie całkowicie nie odzwierciedla rzeczywistości i dość niedokładne. Fajnie, że dodałeś coś od siebie, ale niestety opony wyglądają trochę groteskowo Niemniej jednak jak na model academi bardzo fajnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Oby więcej "pierwszaków" na forum;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Fakt, malowanie niemal SF. Na 3 od dołu zdjęciu widać, że zastrzał trochę bardzo nie czysto wklejony. Na kolejnym zdjęciu widać, że zastrzał z drugiej strony oplątany jest dookoła nitką, która niesłusznie została użyta do zrobienia naciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Nie znam się na pierwszowojennych samolotach ale nie sądzę by opony były czarne. Ładnie zachowana geometria płatów lecz naciągi faktycznie zbyt grube. Model ogólnie ok. Myślę, że kolejny będzie lepszy. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Nie znam się na pierwszowojennych samolotach ale nie sądzę by opony były czarne. nie miały prawa być czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Fakt, malowanie niemal SF.Na 3 od dołu zdjęciu widać, że zastrzał trochę bardzo nie czysto wklejony. Na kolejnym zdjęciu widać, że zastrzał z drugiej strony oplątany jest dookoła nitką, która niesłusznie została użyta do zrobienia naciągów. Malowanie może i SF ale i tak to mi się najbardziej spodobało - jedna uwaga w realu kolory są jaśniejsze o jakieś 2 tony... Naciągi nie są wcale wykonane z nitki jakby się mogło wydawać (jest to klej z pistoletu Hot glue gun, rozciągany w analogiczny sposób jak ramki w celu stworzenia np. anteny ;) ) nitka się do tego nie nadaje, chyba, że elastyczna... ale takowych nie posiadam. Próbowałem wcześniej zrobić olinowanie z rajstopowych nitek, jednak poległem Ipkinss napisał:Nie znam się na pierwszowojennych samolotach ale nie sądzę by opony były czarne. nie miały prawa być czarne Skoro nie miały być czarne, to jakie? Myślałem nad przemalowaniem ich na kolor Antracytowy, lecz po wyschnięciu nie przypomina mi on koloru gumy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 coś z szarego np tu masz: http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F4%2F3%2F5%2F1298_2_rod044_1.jpg a tu masz tego od metra: http://www.mojehobby.pl/eduard-8060-sopwith-camel-dual-combo-p-1-655892.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 W tamtych czasach opony miały różne odcienie szarego (podobno mogły być nawet różowe). Barwić gumę na czarno zaczęto dopiero po zakończeniu Wielkiej Wojny. Obejrzyj oryginalne zdjęcia samolotów lub zobacz, jak opony wykonują inni modelarze - zwłaszcza ZIO BY NAITT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2010 coś z szarego np tu masz:http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F4%2F3%2F5%2F1298_2_rod044_1.jpg a tu masz tego od metra: http://www.mojehobby.pl/eduard-8060-sopwith-camel-dual-combo-p-1-655892.html Czyli śmiało można malować te opony kolorem A38 (dark gull grey)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Czyli śmiało można malować te opony kolorem A38 (dark gull grey)? tak i A39 też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Też sklejałem ten model (teraz jest na dole 1 strony galerii) ale po porównaniu z tobą chowam się pod ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi