Dolus Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Witam. Jestem początkujący i zabrałem na warsztat to cudo. Ponieważ nie przegrzebałem się jeszcze przez gąszcz forumowych projektów nie znalazłem podobnego. Moje pytanie brzmi: 1. Czy kola i niektóre elementy pomalować jeszcze w tej ramce czy powycinać je i zrobić to na modelu? Pędzelkiem czy aerografem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Właściwie nigdy nie maluj części w ramkach. Każda część w sumie wymaga obróbki skalpelem czy materiałami ściernymi po wycięciu - chociażby w miejscu samego wycięcia czy łączenia połówek formy. Po samym wycięciu też nie zawsze warto malować, bo jak zaczniesz kleić, bo będzie problem - z jednej strony klej rozpuszcza farbę, z drugiej farba osłabia spoinę. Najlepiej sobie podzielić to na logiczne podzespoły. Sklej elementy zawieszenia z wanną kadłuba, możesz też skleić sam kadłub. Oddzielnie sklej działo. Załóż na sucho bez klejenia koła - złóż na nich gąsienice tak, żebyś mógł zdjąć (np. nie łącz w dwóch miejscach). Jak klej na gąskach zwiąże ogniwa (nie może złapać kół) będziesz mógł je swobodnie zdjąć i malować oddzielnie. Potem wystarczy skleić w dwóch miejscach i najwyżej lekko podmalować. Koła dobrze malować oddzielnie (ze względu na malowanie bandaży gumowych chociażby). Sklejałem ten model i jest bardzo przyjemny - wszystko ładnie pasuje. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Dzięki ! Właśnie boje się tez o te gąsienice. One nie są elastyczne tylko plastik który trzeba poskładać jak klocki i sklejać, z bardzo małych elementów - poszczególne przęsła. Jakoś nie widzę swoich zdolności na tym etapie by dało się to zrobić na "sucho" i zdjąć z kół ;) ale zobaczymy. Czy twój model jest na forum? Jestem bardzo zaskoczony firmą ITALIERI - w sensie pozytywnym. Mega duza i przejrzysta instrukcja. Wszystko ładnie opisane i przedstawione. Duze części - od razu mi sie spodobała. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Jestem bardzo zaskoczony firmą ITALIERI - w sensie pozytywnym. Mega duza i przejrzysta instrukcja. Wszystko ładnie opisane i przedstawione. Duze części - od razu mi sie spodobała.pozdrawiam Akurat ten model Italeri nie należy do szczytów produktów modelarskich, ale dla początkujących jest jak najbardziej ok. Obejrzyj sobie gdzieś w sieci In-Boxa takiego Mardera Dragona, zobaczysz wtedy co to znaczy duża ilość części Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Czy twój model jest na forum? Niestety, nie. Zdjęć też nie mam, bo wtedy nie miałem akurat aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Akurat ten model Italeri nie należy do szczytów produktów modelarskich, ale dla początkujących jest jak najbardziej ok. Czyli super dla mnie. Nie wiem czy to dobrze czy źle - ale mi sie w sumie podoba - uzywam kleju revel. Ma on dziwna wlasciwosc z tym plastikiem modelu. Jakby stapia plastik i laczy ze soba. Powstaje jedna spojna masa. Fajnie to wyglada jesli kleimy w niewidocznych miejscach. Oto co zrobilem tylko wczoraj. Dzis zabieram sie za gąsienice. Pranie Suszenie Pierwszy element Jak mowilem super instrukcja Tutaj mnie czeka szpachla tej szpary Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Bardzo interesujacy temat mam troszke podobny model tyle ze z Tamki i w nico mniejszej skali tak ze pokibicoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qweszaq Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Nie tyle szpachlowanie ile przednia , górna płyta (nad przekładnią ) powinna wejść pomiędzy ściany wanny (boczne i przednią). pzdr mrcin Jeśli nie zdecydujesz się na odrywanie sugeruję zaklejenie dziury paskami polistyrenu .Szpachlówkę trudno będzie upiłować , o upapraniu okolicy nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Mycie ramek przed klejeniem jest całkowicie nie potrzebne. Wszystko i tak zatłuścisz paluchami przy wycinaniu i montowaniu. Niektórzy modele myją po całkowitym sklejeniu, przed malowaniem aerografem. Chociaż ja nigdy tego nie robię z obawy przed stratą drobnych elementów fototrawionych. Zapewniam, że farba nie odpada. Co do tej szpary to czy aby na pewno wszystko zmontowałeś prawidłowo ? Pisałem wcześniej, że ten model Italeri jest przeciętny, ale taka szpara ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2010 No mozliwe ze ta przednia maska została przeze mnie za mocno przesunięta ku przodowi. Niestety jako początkujący popełniać będę tego typu błędy. Nie tyle szpachlowanie ile przednia , górna płyta (nad przekładnią )powinna wejść pomiędzy ściany wanny (boczne i przednią). hmmm chyba to zostawię tak jak jest. O dziwo z tylu były małe prowadnice które wskazywały na takie umieszczenie tej płyty. A wsadzenie do środka nadmiernie rozdymało by boki. Moze kiedyś jak bede PRO ;) 100% oryginalności będzie dla mnie mega ważne. Na razie mam problemy z "drgająca reka" oraz niestarannym wykonaniem mimo pełnego za angażowania i chęci ale wyrobie sie Dziś nauczyłem sie kolejnej ważnej rzeczy - po fakcie :/. Gąsienice czolgu zmontuje osobno. Teraz zastanawiam sie jak ja to wymaluje skoro dojście jest zerowe. ;/ ehhhh "Polak mądry po szkodzie" Moze sie uda to jeszcze wyprowadzić. Szpachli chciałem uniknąć ale dziura już zamazana... postaram sie to ładnie spiłować. Załączam kilka fotek Jestem troche zawiedziony! Widze po nich: KRZYWO KRZYWO KRZYWO wszystko KRZYWO... grrr Ale walcze dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Chłopie mniej zdjęć, ale z sensem Idź na jakość nie na ilość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Karabin na przedniej płycie ma nieusunięty ślad łączenia formy. Przydałoby się też nawiercić lufę. No i popracować nad ciągle widoczną szparą. Grunt to do przodu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 1 Maja 2010 Autor Share Napisano 1 Maja 2010 Update. Pomalowalem podkladem. Jeszcze wstepnie nie zlozony. Mam pytanie bo zabieram sie do malowania. Chcialbym zrobic PRE-SHADING W ktorych miejscach sie to robi na czolgu ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 1 Maja 2010 Share Napisano 1 Maja 2010 Ja bym zrobił mniej więcej w ten sposób. Nie traktuj tego jako wzór ale jako ogólną zasadę że pre-shading dajemy na krawędzi powierzchni, Tak żeby po położeniu właściwego koloru uzyskać efekt jaśniejszego środka i ciemniejszych krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 1 Maja 2010 Share Napisano 1 Maja 2010 Staraj się usuwać łączenia form bo widać je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 1 Maja 2010 Share Napisano 1 Maja 2010 Dokładnie to co napisał przedmówca. Łączenia form widać na gaśnicy, tłumiku. Wydaje mi się, że zapasowy odcinek gąsienicy z przodu pojazdu jest źle włożony ( powinien chyba zębami trzymać się tej metalowej sztaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 Dziekuje bardzo za rade do pre-shadingu. Tak macie racje. Bede sie przykladal do laczenia tych form. Dziekuje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slimas Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 ja składałem ten model i ciężko było spasować całą góre a jakim kolorem robi się ten pre-shading i czy można go robić przy malowaniu pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 Faktycznie, mniej fotek ale z sensem, właściwie dałeś po kilka podobnych ujęć. Co do gąsienic dam ci dobry sposób. Sklej gąski na stole, tj. złącz wszystkie potrzebne ogniwka, nie martw się że klej wyschnie, bo nie wyschnie, jest długo elastyczny. sklej je i nałóż na koła, oczywiście nie zaklejaj ostatniego ogniwka, byś mógł je zdjąć do malowania. tak nałożone gąsienice możesz naginać, formować jak chcesz robiąc zwisy itp. Co do kleju, ja używam firmy "rewell" z igłą i naprawdę mogę skleić całą gąsienice i na spokojnie ją modelować na kołach. Zresztą myślę że z czasem wypracujesz swój sposób, montażu ogniwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 ja składałem ten model i ciężko było spasować całą góre a jakim kolorem robi się ten pre-shading i czy można go robić przy malowaniu pędzelkiem. Malować jak najbardziej możesz, ale pędzlem go po prostu zamalujesz, a chodzi w tym zabiegu o wycieniowanie modelu przy malowaniu aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slimas Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 to mósze skołować aerograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 13 Maja 2010 Autor Share Napisano 13 Maja 2010 Wykonalem "pre-shading" - Czarny Mat - Pactra Niestety moj podstawowy areograf totalnie nie ma funkcji dawkowania wiec nie raz pryslo mi wiecej niz trzeba... Albo jako tako to wyszlo. Nastepnie polozylem kolor piaskowy. Twierdze ze jak na pierwszy raz wyszlo super. Nawet widac przeswitujacy preshading, co nadaje charakteru. No chyba ze sie mysle ;) Ale teraz nie mam pomyslu co dalej... Kolejna warstwa? Czy juz dawac maskowanie? Lakier, wash i kalkomanie? Poradźcie co dalej... Dzieki za info w sprawie gasienic. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 20 Maja 2010 Autor Share Napisano 20 Maja 2010 "Paula" Skonczona. Ponad miesiac pracy i oto model gotowy. Jak na moj 1 wiekszy projekt jest bardzo dumny i zadowolony Juz nie moge sie doczekac kolejnego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi