Skocz do zawartości

Revell U 997 U-boot typ VII C/41 + blachy + 2 Negery

kalaruch

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Panowie pytanie, co do NEGERków, jakie malowanie dla nich zastosować, osobiście preferuję nosiciela:

negerek.jpg

Torpeda G7e:

ken_neger01a.jpg

Czy może coś z tych modeli, ale żeby nie powtarzać schematów :

RuiMatos_Neger_001.jpg

114-768.jpg

Co Wy na to bracia?

Po wizycie u Barloga naszła mnie modelarska wena ... I popełniłem jednego do końca Negerka, drugi dopiero jest malowany. Dzięki proszkom od w/w delikwenta udało się dosztukować zgubioną przez żonę kopułkę (plexi pokrywę włazu pilota) Negera. Jako że jest to kapsułka farmaceutyczna, nie toleruje wody - gnie się, trzeba uważać, posmarowałem 2x sidoluxem po zamontowaniu i jakoś się trzyma oceńcie sami efekt - ale to na samym dole.

Wpierw pokażę radioustrojstwa:

Oczywiście FuMO 30 i FuMB Wanze (często mylnie zwany Naxosem)

52559428.jpg

Flak 43 po malowanku:

68838411.jpg

Flakzwilling po malowanku:

87145950.jpg

A oto negerki w trakcie malowania:

65035320.jpg

I już sztuka zrobiona obiecana jak na początku posta:

89733741.jpg

32499301.jpg

Ok, a teraz czas na pytania ... jaki zrobić weatherig uzbrojenia FLAK i NEGERÓW, są malowane akrylami, planuję wash olejny, ale czy kłaść sidolux ?

Poradźcie koledzy drodzy

No to powrót

Kadłub po podkładzie czeka grzecznie pod strażą świnek morskich:

52745132.jpg

71994599.jpg

A tutaj Flaczki z obiciami - i co z nimi teraz robić ? Wash ?

43191494.jpg

Mniej więcej złożone, ale to nie efekt końcowy

15850683.jpg

Peryskop robiony nocą Bojowy perySZKOP hehe:

98219723.jpg

I zbliżenie głowicy:

18354742.jpg

No to jak teraz z tymi Flak-ami robić ? Sidolux i wash, lakier, sam wash .. ???

marcin - pędzlem sidolux nałożę, mam nadzieję że mi to obić nie skopie, a potem wash - white spirit i jakie kolorki proponowane ? mam renesansa raw umber i burnt sienna, ale też wygrzebałem z piwnicy sztalugi żonki mej i miała tam oleje ASTRA całą paletę - tylko że już z 15 lat tam leżały ...

chcę by to było na fest, więc jak zrobić porządny wash ??

Pojutrze zabieram się za malowanko ... wszystko poklejone, teraz tylko farby i do przodu ...

Coby Wam się nie nudziło - z serii co to kolejna fota:

30277719.jpg

Dziś reszta części została pokryta podkładem, zaczynam kompletować ostatnie farby do modelu.

Korzystając z podręcznej biblioteczki wykorzystam podane kolory farb dla w/w u-boota:

poniżej linii wodnej:

Schiffsbodenfarbe III Grau - RAL 7016 - Vallejo Air 71.016

pokłady, farba konserwująca drewno:

Dunkelgrau - Vallejo 70.994

powyżej linii wodnej, pierwszy najjaśniejszy szary:

Hellgrau 50 - Vallejo 70.990

powyżej linii wodnej, najciemniejszy szary:

Dunkelgrau 52 - Vallejo 70.992

paski kamuflażu:

Schlickgrau 58 - Vallejo 71.049

Oczywiście są to kolory zbliżone do podstawowych używanych na U-Bootach, ze względu na rok 1944 (styczeń-kwiecień) - deficyt farb. Pod koniec wojny używano lekko ciemniejszych odcieni szarości

Pewnie dla niektórych wyda się to dziwne, ale tak było

Poszedł wash na działka, dokupiłem farbę na kadłub, zabrałem się za malowanko reszty ...

Zacząłem od preshadingu kadłuba czarną pactrą ... jakieś farfocle się porobiły w tym syfie i pozapychały dyszę - narzucałem kurev i wyyebałem są sookę

Jutro idę po czarną air vallejo ...

W międzyczasie dla ukojenia nerwów zabrałem się za kiosk, wnętrze przed sklejeniem (bo potem z dostępem matyzernoga będzie).

Nowe obicia dałem na flaki... Miałem całe step by step washa i biedronki, ale dziś żonka mi sformatowała kartę do nikona bo jakieś tam łabędzie z AH14W15 ... fotografowała nad morzem.

Tak więc biedrona i wash poczekają na kolejny SHOW - ale to tajemnica Będzie warsztacik kolejny.

A teraz lecimy z fotkami jak się należy:

Kiosk jeszcze w częściach:

43332544.jpg

Wintergarten - przetarcia na farbie ochronnej odeskowania:

27127396.jpg

Flak43 front:

98050013.jpg

FlakArsch :

77713356.jpg

Cwilisie:

99606375.jpg

Negerki skończone czekają na platformę do zamocowania - pewnie będą zamocowane jak japońskie Kaiteny - dokumentacji wszędzie brak ... niestety:

39811609.jpg

Jutro mam maraton służbowy, pewnie coś popełnię w środę i czwartek, a tak to dopiero sobota wolna

Trzymajcie się i do kolejnego etapu ;)

Puściłem figurki w 1:72 skali żeby pochodziły ;)

A tak na serio to wacik na sucho przetarcie i aero na niskim ciśnieniu w miejscu gdzie zazwyczaj panował ruch.

• 2 weeks later...

Model dostaje kolorków, pomalowane burty i kadłub, został pokład i kiosk - ale spokojnie, fotki są zbierane i niedługo wrzucę.

Póki co na ten powrót zimy trochę ciepłych fotek dam, tzw. powrót do przeszłości mojego uboocika

Warsztat polowy:

_DSC0524.JPG

Kierownik w akcji:

_DSC0218.JPG

No niestety w znany sposób zniknęła fotka z modelu po preshadingu, ale zrobiłem fotkę przed malowaniem reszty kadłuba ...

Oto ogólny rzut oka:

_DSC0378.JPG

Nie patrzcie na burdel na biurku

Tutaj szczegół rufy - pomalowany powyżej linii wodnej z cieniami powstałymi w wyniku wcześniejszego położenia "pre":

_DSC0376.JPG

Prace trwają - kolejny step - malowanie poniżej linii wodnej, ale to będzie malowanie mieszanką, bo Vallejo dało du*y i to nie jest ten kolor RAL, tylko jaśniejszy ...

Zaszła kolejna zmiana w stanie modelu - zrobiony został kadłub - pomalowane dno.

Jak już wspomiałem, kolor vallejo RAL 7016 - Vallejo Air 71.016

nie zdał egzaminu, trzeba było zmieszać z Dunkelgrau - Vallejo 70.994 w proporcji 4:1 aby uzyskać kolor schiffsbdenfarbe danego odcienia.

A oto fotki :

_DSC0382.JPG

to zdjęcie szczegółu:

_DSC0381.JPG

Póki co prace stanęły, zmogła mnie grypa:P