Skocz do zawartości

F- 16 C 1/72

D A W I D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ponieważ jestem początkującym modelarzem, a dośc poważnie podszedłem do sklejania Jastrzębia w skali 1/48, postanowiłem wykonać ( małym kosztem ) testowy model w skali 1/72. Zakupiłem więc model Mastercrafta, za niecałe 12 PLN i przystąpiłem do pracy...

Głównym celem było jak już wspomniałem przetestowanie kilku spraw...

+ Które farby lepiej się kładą MM i Pactra

+ Szpachlówki Wamodu i Tamia

+ Kładzenie kalkomani za pomocą Sidoluxu

+ Testowałem też kleje min. do oszklenia

Wiem że model ma mnóstwo błędów, ale nie przykładałem się zbytnio do niego. Głównie koncentruje się na tym

viewtopic.php?t=15952&start=0

w 1/48. Tego małego czeka jeszcze tzw. brudzenie... Większośc rzeczy stosowałem poraz pierwszy w życiu.

P.S. Przepraszam za jakość zdjęć, ale to max. co mogłem wycisnąć ze swojego 3.2 Mp.

28395450.jpg

82998838.jpg

92548892.jpg

16167627.jpg

25351178.jpg

51263556.jpg

Pozdrawiam. Dawid.

Sporo wycisnąłeś z tego Mastercrafta. Jestem pod wrażeniem. Malowany pędzlem czy aero? W jaki sposób zrobiłeś te ciemne przejścia między kolorami kamo?

Widać że sporo pracy w niego włożyłeś.

Pozdro

Dzięki za miłe słowa, jednak na żywo wcale nie jest tak dobrze Jakość zdjęć troszkę niedoróbek przysłania np. seksowną szparę pomiedzy dyszą silnika a kadłubem... Ale jak już wcześniej się usprawiedliwiałem nie podszedłem do niego z zapałem pięknego egzemplarza na półkę, a jedynie jako model do testowania różnych koncepcji...

Samolot jest malowany pędzelkiem, wnęki są maźnięte na biało, dośc ładnie położyła się farba... Warstewka MM, na to dwie Pactrą, i tak ładnie dość wyszło...

Co do przejśc miedzy kolorami, to jest ich kilka odcieni... bawiłem się z róźnymi proporcjami farbek Pactry.

Winny jestem też wyjaśnienia, że kilka elementów pochodzi z modelu Italeri min. dysza silnika, oraz Sniper XR, którego przerobiłem z Lightinga. JDAM'ki są od F-22... Te elementy otrzymałem od jednego z użytkowników forum.

Pozdrawiam.

Model bardzo przyjemny.

O jakich MM piszesz, bo mamy ich dwa rodzaje MMa czy Model Master Acryl oraz MMe czyli: Model Master Enamel i Model Master Authentic?

Ciekaw jestem też, jakie są Twoje wyniki obserwacji Pactry i MMa; dla mnie są to dokładnie te same farbki o takich samych samych kolorach - jeżeli są odpowiedniki. Producentem tych i tych jest firma Testor.

Witam. Zgodnie z prośbą wrzucam fotki z porannej, balkonowej sesji...

56025889.jpg

19332041.jpg

82744059.jpg

57832290.jpg

44088407.jpg

Model malowałem Model Masterami olejnymi, i Pactrami acrylowymi... Generalnie większej różnicy nie zauważyłem. Pactry jakby po potraktowaniu Sidoluxem, i bezbarwnym lakierem Pactra, są ciut ciemniejsze... Niestety malowanie sprawia mi jeszcze wiele kłopotów, zwłaszcza Pactrami, bardzo szybko wysychają, i właściwie niepozostawiają miejsca na jakiekolwiek poprawki w wypadku gdy nabiorę zbyt dużo, lub zbyt mało farby, i zrobi się jakiś zaciek...

Wieczorem zrobię kilka fotek normalnym aparatem. Jutro będę ćwiczył tzw. brudzenie, więc zapewne są to ostatnie chwile tego samolotu...

Pozdrawiam.

Kup statyw (może być biurkowy np za 25zł, ja taki mam i sobie chwalę), używaj makro w aparacie i zdjęcia będą dużo lepsze.

Do telefonu Samsunga będzie to trudne, makro chyba też tam nie ma

No chyba, że do aparatu, którym będzie robić wieczorem, na powyższych było to trudno osiągnąć.

Zdjęcia na Twoim miejscu wrzuciłbym od razu zrobione normalnym aparatem, bo tak na start dawać z telefonu - przy modelach to się nie sprawdza. Zatem czekamy na ostre zdjęcia z inszego niż komórkowy aparat.

Do telefonu Samsunga będzie to trudne, makro chyba też tam nie ma Smile
No nie doczytałem się nigdzie tego, że to telefonem ale statywik i dobre tło przyda się zawsze

EXIF zdjęcia mi pokazał ;)

Łał z model srawtu takie cacko powdziw

Rafik1213 - czy byłbyś tak miły i przetłumaczył na język polski trzy słowa: "łał", "srawtu" i "powdziw"?

Łał [Podziw] srawtu [master crawtu] [Podziw]

Łał z model srawtu takie cacko powdziw

Rafik1213 - czy byłbyś tak miły i przetłumaczył na język polski trzy słowa: "łał", "srawtu" i "powdziw"?

Łał [Podziw] srawtu [master crawtu] [Podziw]

pilex7 - to masz tłumaczenie z inszego na ichnszy

Witam

Ja również nie jestem specjalistą od F-16 (bazuję przeważnie na wiedzy kolegów z modelarni i forum, którzy lepiej znają temat), ale jeśli chodzi o Twój model to jak na początek modelowania, wygląda to dość dobrze. Szczególnie czyste sklejenie i gładka powierzchnia po pędzlowaniu zasługują na uznanie. Widać, że dobrze pracuje Ci się z pędzlem, co jest ostatnimi czasy coraz rzadszym zjawiskiem. Kalkomanie również położyłeś prawidłowo.

Mam nadzieję, że przy większym Jastrzębiu pokusisz się o lekki wash (jeśli nie ogółu powierzchni,to przynajmniej części elementów) i delikatne ślady eksploatacji (Broń Boże nie brudzenie!) ponieważ bez podkreślenia trójwymiarowości nawet tak ładnie wykonany model będzie sprawiał wrażenie plastikowego i nieco sztucznego.

Ogólnie Twoja Szesnastka wypada dobrze, a co chyba najważniejsze, to to, że uważnie czytasz forum i eksperymentujesz z technikami. Efekty tego są widoczne

Pozdrawiam

Kornik

P.S. Co do zdjęć, to każdy może pozwolić sobie na takie, na jakie pozwala mu sprzęt i finanse. Ważne, że w ogóle chce Ci się wrzucać jakiekolwiek zdjęcia, a z biegiem czasu i one będą coraz lepsze.