Qdłaty Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Erocopter EC 135 1:72 Revell 04649 Chciałbym przedstawić in-box w/w modelu jako takiego. Nie będę wskazywał błędów merytorycznych, gdyż nie znam tej konstrukcji na tyle dobrze. Zatem do rzeczy. Model w standardowym Revellowskim pudełku z nazwą, skalą i innymi informacjami o budowanym modelu oraz art-boxem. Ponadto na jednym z dłuższych boków pudełka znajdziemy 2 zdjęcia gotowego modelu, a na krótszym – informacje podobne do tych z frontu. W pudelku znajdujemy zapakowane w folię ramki modelu, instrukcję oraz arkusz kalkomanii. Model jest zawarty na siedmiu ramkach z plastiku o szarosrebrnym kolorze oraz na jednej ramce z elementami przezroczystymi. Dużo części (30!) jest zbędna przy budowie tej wersji. Spowodowane jest tym, że te same ramki są pakowane do wersji medycznej. Ogólnie elementy wyglądają na dobrze odlane. Zawierają wgłębne linie podziału i dość dużą ilość detali. Wnętrze kabiny posiada podstawowe elementy (fotele, dźwignie itp., a tablica przyrządów jest w postaci kalkomanii. Jednak widać kilka niedociągnięć. Dość dużo jest śladów po wypychaczach oraz nadlewek (na szczęście łatwo-usuwalnych). Miejscami możemy dopatrzeć się jamek skurczowych, które trzeba będzie uzupełnić szpachlą. Producent również nie ustrzegł się drobnego przesunięcia na styku połówek formy. Co za tym idzie, musimy się liczyć z koniecznością usuwania „kwadratury koła” z długich okrągłych elementów takich jak anteny, płozy itd. Elementy przezroczyste niestety (zwłaszcza przednia szyba) są grube a co za tym idzie zniekształcają mocno obraz „po drugiej stronie”. Także znaleźć można nadlewki. Arkusz kalkomanii umożliwia nam wykonanie jednej z dwóch wersji śmigłowca (Niemiecki/Austriacki). Na pierwszy rzut oka prezentują się dobrze. Czytelne są nawet niewielkie napisy. Instrukcja jest szczegółowa i czytelna, pokazująca krok po kroku kolejne etapy budowy modelu. Na końcu znajdziemy instrukcję do dwóch wariantów malowania. Opisy dotyczące oznaczeń, farb i BHP są również w języku polskim. Wydaje mi się, że zawarłem najważniejsze informacje na temat modelu. Gdyby pojawiły się jakieś wątpliwości – pytajcie. Teraz pora na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 W sumie to dołożyli tylko dwie ramki z nowymi elementami, ja w wersji sanitarnej Revell 04457 EC-135 "ADAC/ÖAMTC" nie miałem przesunięć i aż tylu nadlewek. Teraz pozostało czekanie na wojskową wersje EC-635 i na wypuszczenie przez kogoś kalek do LPR-owskiej wersji w 1:72. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 kalek do LPR-owskiej wersji w 1:72 Widziałem na allegro. Tylko czy 72 ? edit: proszę , http://www.allegro.pl/item977427677_ec_135_lotnicze_pogotowie_ratunkowe_kalka_new.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Erocopter Model od lat 18? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Widziałem na allegro. Tylko czy 72 ? Ehhh wiedziałem, że przegapię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zs Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 No ale do wersji LPR napewno trza dorobić radar pogodowy i reflektory od spodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 No ale do wersji LPR napewno trza dorobić radar pogodowy i reflektory od spodu Czy element 67 na ramce C to nie jest przypadkiem osłona radaru? Pytam z nadzieją w głosie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zs Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Faktycznie wygląda na kopułkę radaru - sory ale zasugerowałem się rysunkiem z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Maciek... od dziś mamy takiego w Łodzi - wsiadaj na rower , bierz aparat i rób 1:1 a potem siadaj do warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 w 1/32 wyszedł by okazale i w słusznym naszym malowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi