Skocz do zawartości

Blaszki fototrawione

eagle

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się poradzić doświadczonych modelarzy, gdyż ja zabawę z modelami plastikowymi dopiero co rozpocząłem, mam już jeden sklejony he he . Czy blaszki fototrawione można wykorzystać do różnych zestawów modeli, np. jeżeli mam model F-14A z Hasegawy, a jest blaszka np. eduarda są to np. dysze wylotowa, albo kokpit itp. właśnie do modelu F-14A ale do zestawu ACADEMY lub jakiegoś innego. I właśnie o to mi chodzi czy można je wykorzystać do każdego zestawu konkretnego modelu czyli F-14A skala 1:72? dziękuję z góry za info.

Generalnie blachy są dedykowane do konkretnych zestawów-czyli jeśli Hasegawa to zestaw do Hasegawy co nie oznacza jednak, że nie da się go wykorzystać w zestawie np. Italieri. Może jednak wymagać więcej pracy, bowiem niekoniecznie musi pasować do wyprasek innej firmy (np. inna szerokość kadłuba, mniej miejsca w kokpicie itp. )

Generalnie blachy są dedykowane do konkretnych zestawów-czyli jeśli Hasegawa to zestaw do Hasegawy co nie oznacza jednak, że nie da się go wykorzystać w zestawie np. Italieri. Może jednak wymagać więcej pracy, bowiem niekoniecznie musi pasować do wyprasek innej firmy (np. inna szerokość kadłuba, mniej miejsca w kokpicie itp. )

dokładnie tak, chociaż co do szerokości kadłuba itd to powinny być one (teoretycznie )identyczne bo w końcu modele tej samej maszyny chodzi jeszcze o to co jeden producent dał w kabinie a co drugi nie dał, może się okazać że blaszki są do zwaloryzowania jakiegoś panelu który w modelach innych producentów został pominięty, więc trzeba go sobie samemu dostrugać, albo odwrotnie, z plastiku coś już jest a w instrukcji blaszek mamy puste miejsce w które coś wklejamy, i znów ponadinstrukcyjna robótka

czasem się zdaża że blachy dedykowane do modelu danego producenta do niego nie pasują... (np kokpit Parta do P.11c PZW... kto robił ten wie ile to gimnastyki żeby jakoś wpasować) także biorąc pod uwagę każdą walorkę należy się nastawić twórczo do pracy reasumując - nie ma zbrodni w używaniu blach do zestawów niededykowanych pozdrawiam!