knightrider Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 Witam ostatnio kupiłem pierwszowojenny czołg firmy Airfix. W zestawie dwie małe wypraski i gumisie mizernej jakości (daleko im do Dragona). I mam zamiar go skleić . A tak serio, wybrałem ten czołg bo mój pradziadek walczył w pierwszej wojnie jako radiotelegrafista. Co prawda na innym frncie niż były używane te czołgi, ale zawsze będzie to model z tamtych lat. Mały in box. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2010 Kadłub prawie złożony i to tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 strach się bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2010 ale czego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 Kurcze chyba zakupię takie coś . Super dawca nitów Życzę powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2010 Modelik przyjemny w sklejaniu i ma dużo detali jak na Airfixa. Zacząłem sklejać to coś z dwoma kołami z tyłu i przykleiłem włazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2010 2 kółka zamontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 po co te kółka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2010 Pytaj się mnie, a ja ciebie. Niewiem, by w zestawie i na fotkach z okresy 1WŚ to je zamontowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 To jest wózek ułatwiający sterowanie czołgiem. Prekursor brytyjskich czołgów Little Willy miał takowy i zastosowano go też i na tym co sklejasz - Big Willym. Po bojowym zastosowaniu MkI (pierwszy raz czołgi użyto w bitwie nad Sommą) uznano, że te wózki nie są zbyt skuteczne w boju i łatwo ulegają zniszczeniu. Od Mark II już ich nie stosowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 Pytaj się mnie, a ja ciebie. Niewiem, by w zestawie i na fotkach z okresy 1WŚ to je zamontowałem. Ej no ;) Piękno modelarstwa to też poznawanie historii! Polecam książkę Witolda Ławrynowicza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 A wie ktoś coś o jakości wyprasek Mark I Female (też Airfix)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 Taka sama-nowe są tylko ramki ze sponsonami do ''Female''. A tak miedzy Airfix'em a prawdą- to co proponują to hybryda MKI i MK II... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2010 Wypraski są tak samo dobre, in box znajdziesz na www.mojehobby.pl a w tym samym dziale na tej samej stronie inny użytkownik skleja kobitkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2010 Model hyba skończony, przykleiłem co było w zestawie. Teraz malowanie brudzenie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 Widziałem ten model ale już sklejony i po dobrym podłubaniu można otrzymac naprawdę wartościowy model.... Nie trzeba nawet aż tak się męczyc. I porównałem ten model z planami i trzyma skalę 1:72 i po tym wszystkim sam go wziąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2010 Jak trzyma skale 1:72 to dobrze i za razem nie dobrze, bo Airfix podaje że to 1:76. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Na pudełku jest podana skala 1:76 a w instrukcji jest podane że '72 A zresztą kij z nimi... Wypuścili fajny modelik w mojej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Airfix jest znany z tego, ze wymiaruje swoje modele aktualnie modna skala. byly swego czasu sygnowane jako HO (spektrum tej skali jest troche duzy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 Airfix jest znany z tego, ze wymiaruje swoje modele aktualnie modna skala. byly swego czasu sygnowane jako HO (spektrum tej skali jest troche duzy) Tylko to nie jest wymiarowanie pod aktualną modę. Marki I są rzeczywiście wykonane w skali 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 A czy ja to kwestionuje ? I bardzo dorze ze sa 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi