quidamcorvus Napisano 13 Sierpnia Autor Share Napisano 13 Sierpnia Galeria: Klan wojowników z Nipponu. Stronnik - Samuraj V. Samurajowie, w odróżnieniu od zepsutej, łasej na złoto szlachty Starego Świata, żyją w zgodzie z bezwzględnymi zasadami prostoty, pokory i milczącej dyscypliny. Dla nich najważniejsze są honor, lojalność i bezwarunkowa służba – nie gromadzenie bogactw, które w ich oczach są jedynie pyłem świata. Choć cieszą się uprzywilejowaną pozycją w społeczeństwie Nipponu, ich życie to nie zbytek, lecz niekończąca się służba i gotowość na śmierć. To wojownicy z krwi i kości, szkoleni od dzieciństwa przez surowych nauczycieli klanowych, a każde słowo, każde cięcie kataną i każda myśl ma wagę przysięgi. Ich lojalność wobec pana i cesarza jest bezdyskusyjna, każde uchybienie wobec bushidō karane jest z bezlitosną stanowczością, czasem nawet wymogiem seppuku. Samuraj nie zna wybaczenia – zna jedynie obowiązek i cenę, jaką trzeba za niego zapłacić. Od samuraja oczekuje się nie tylko perfekcji w walce, ale i doskonałości ducha. Znają kaligrafię, matematykę, filozofię, literaturę, muzykę, a nawet taniec – nie jako rozrywkę, lecz jako drogę samodoskonalenia. Choć na wojna często nie ma miejsca na sztukę, to właśnie w niej samuraj uczy się równowagi – między ostrzem a słowem, siłą a rozsądkiem. Wielu z nich prowadzi uczniów, przekazując dalej nie tylko techniki walki, ale także zasady przodków. Są żywymi filarami tradycji, wzorami, których obecność ma przynosić spokój, a gniew – grozę. Ich życie to nie tylko walka, lecz wieczna nauka i czuwanie nad czystością idei, którym poświęcili duszę i krew. Każdy gest, każde słowo i krok samuraja ma znaczenie – i każde może być ostatnim. Służba samuraja nie kończy się na polu bitwy. To droga bez końca, wymagająca doskonałości w każdej dziedzinie życia, podporządkowanej surowemu kodeksowi. Wierność cesarzowi i panu feudalnemu to fundament ich istnienia – bez tej lojalności ich dusza staje się pusta. Gdy ich pan zginie lub zostanie pozbawiony władzy, samuraj może stać się Roninem – wojownikiem bez pana, cieniem samego siebie. Ronin to wyrzut sumienia Nipponu, symbol upadku i samotności. Choć niektórzy z nich zostają najemnikami, są postrzegani jako martwi za życia – wyklęci, żyjący w cieniu hańby i utraconego celu. Wielu z nich szuka śmierci, by wreszcie znaleźć spokój, którego nie zaznali, gdy stracili pana. Niektórzy próbują odkupić swą hańbę wielkimi czynami, inni po prostu rozpływają się w ciemności, gdzie nawet ich imię zostaje zapomniane. W roli Samuraja użyłem modelu z zestawu Japanese Samurai Command Group od Kyoushuneko Miniatures. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia Galeria: Eteryczny dwór Króla kurhanów. Bohater - Profeta. Długo przed narodzinami Sigmara Młotodzierżcy, gdy świat był młody, a magia nieposkromiona, niektórzy szamani mieszkający na ziemiach w granicach obecnego Imperium zapragnęli nieśmiertelności. Zdradzili Morra i własne ciała, wiążąc swe dusze z rzeczywistością zaklęciami tak potężnymi, że przetrwały śmierć. Ciała Profetów dawno rozsypały się w proch, lecz ich przeklęta jaźń wciąż trwa – bezgłośna, wieczna, złowroga. Związani przysięgami złożonymi królom kurhanów, nie zaznali odpoczynku. Nawet po śmierci nie uwolnili się spod władzy starożytnego monarchy, a teraz pełnią wolę swego pana, karmiąc eteryczne zastępy magią z zaświatów. Profeta to nie tylko mag – to żywa klątwa przeszłości, zaklęta w upiorną formę. Pamięta pradawne rytuały i języki zapomniane przez żywych, zna słowa, które mogą zakotwiczyć duchy w świecie materii. W jego inkantacjach pobrzmiewają głosy bogów z czasów przed bogami, a każdy gest niesie ze sobą energię śmierci lub błogosławieństwo dla towarzyszących mu widm. Profeta wzmacnia eteryczny dwór, przepaja jego dusze starą mocą, a tych, którzy staną przeciw niemu, razi błyskawicą przekleństwa, której źródła nie pojmie żaden śmiertelnik. Dziś mam dla Was zdjęcia bohatera służącego w szeregach kompanii Eteryczny dwór Króla kurhanów, którą złożyłem z modeli od GW, a do malowania użyłem olejnej chemii od MIG i AK oraz efektów i technicali od GW. W roli Profety użyłem modelu z zestawu Scriptor Mortis od GW. Więcej informacji o Eterycznym dworze Króla kurhanów znajdziecie w podręczniku do Warheim FS. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 28 Sierpnia Autor Share Napisano 28 Sierpnia Galeria: Muszkieterzy z Nuln. Muszkieter VII, stronnik Dziś na blogu DansE MacabrE mam dla Was zdjęcie Muszkietera służącego w szeregach kompanii Muszkieterzy z Nuln do Warheim FS. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia To taki Serio-Muszkieter, bo jak wygarnie seryjką ze wszystkich luf......to padajcie narody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia 15 godzin temu, Slawek_26869 napisał: To taki Serio-Muszkieter, bo jak wygarnie seryjką ze wszystkich luf......to padajcie narody Tak, chyba że wypadnie niewypał!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia 7 godzin temu, quidamcorvus napisał: Tak, chyba że wypadnie niewypał!. No i narody nadal będą padać - ino że ze śmiechu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia W dniu 29.08.2025 o 17:23, Slawek_26869 napisał: No i narody nadal będą padać - ino że ze śmiechu A to na pewno! W Warheim FS pełno jest takich zdarzeń w trakcie i po grze. Tu nie chodzi o to żeby wygrać, tylko żeby przegrać mniej niż przeciwnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 3 Września Autor Share Napisano 3 Września Galeria: Muszkieterzy z Nuln. Rajtar I, stronnik. Rajtarzy to ruchome uzupełnienie formacji muszkieterów. Gdy piechota wiąże wroga ogniem, oni okrążają przeciwnika, zasypując go krótkimi, celnymi salwami z pistoletów. Ich konie, choć nie tak okazałe jak paradne rumaki, są wytrzymałe i przyzwyczajone do huku wystrzałów. To nie błędni rycerze, lecz praktyczni kawalerzyści. Ich siła nie leży w szaleńczych szarżach, lecz w precyzyjnych manewrach i zdolności do szybkiego przejścia z walki ogniowej do bezpośredniej konfrontacji. Dziś na blogu DansE MacabrE mam dla Was zdjęcie Rajtara służącego w szeregach kompanii Muszkieterzy z Nuln do Warheim FS. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 11 Września Autor Share Napisano 11 Września (edytowane) Galeria: Kult Pogromców z Karak Kadrin. Stronnik - Wyklęty III. Jako Wyklętych użyłem metalowych, oldscholoowych modeli od GW. Edytowane 11 Września przez quidamcorvus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 17 Września Autor Share Napisano 17 Września Galeria: Klan wojowników z Nipponu. Stronnik - Ashigaru I. W roli Ashigaru użyłem modelu z zestawu Japanese Ashigaru Spearmen od Kyoushuneko Miniatures. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 24 Września Autor Share Napisano 24 Września Galeria: Eteryczny dwór Króla kurhanów. Bohater - Protektor. Protektor jest duchem najwierniejszego strażnika, który niegdyś stał u boku Króla kurhanów, strzegąc jego osoby i granic dawno upadłego królestwa. To osobisty czempion i cień władcy, wierny za życia jak i po śmierć – bezgłośny obrońca, który nie zna litości wobec tych, którzy ośmielą się podnieść rękę na nieumarłego monarchę. Każdy, ktowswej pysze zapragnie zgładzićKróla kurhanów lubProfetę, musi najpierw zmierzyć się z Protektorem – istotą, która wciąż pamięta, czym jest lojalność, i która gotowa jest zasłonić władcę własną duszą, jakby to wciąż było jej ciało. Balsamowani i składani po prawicy arystokratów, protektorzy trwali w milczeniu przez wieki, aż do dnia, gdy wezwanie Króla wyrwało ich z grobowców. Obdarzeni częścią eterycznej mocy swojego monarchy, wracają nie po to, by strzec tronu, lecz by ochraniać jego wolę – żywą lub martwą. W kompanii pełnią rolę strażników–przybocznych, a ich obecność wzmacnia morale nieumarłych towarzyszy niczym niemy przymus. Nikt nie stoi tak blisko Króla – i nikt nie upada z taką furią, gdy ktoś próbuje go dosięgnąć. Dziś mam dla Was zdjęcia bohatera służącego w szeregach kompanii Eteryczny dwór Króla kurhanów, którą złożyłem z modeli od GW, a do malowania użyłem olejnej chemi od MIG i AK oraz efektów i technicali od GW. W roli Protektora użyłem modelu Krulghast Cruciator od GW. Więcej informacji o Eterycznym dworze Króla kurhanów znajdziecie w podręczniku do Warheim FS. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października Galeria: Muszkieterzy z Nuln. Rajtar II, stronnik. Dziś na blogu DansE MacabrE mam dla Was zdjęcie Rajtara służącego w szeregach kompanii Muszkieterzy z Nuln do Warheim FS. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Piękna robota. Jedynie co nie podoba mi się to ciapki na koniach. Zbyt okrągłe. Ale to kwestia gustu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 4 Października Autor Share Napisano 4 Października 16 godzin temu, Szkodnik napisał: Piękna robota. Jedynie co nie podoba mi się to ciapki na koniach. Zbyt okrągłe. Ale to kwestia gustu Dzięki! Fakt, takie umaszczenie raczej nie występuje naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano 4 Października Share Napisano 4 Października A kamienie na podstawkach. Z czego robiłeś? Wyglądają bardzo realistycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 7 Października Autor Share Napisano 7 Października W dniu 4.10.2025 o 12:55, Szkodnik napisał: A kamienie na podstawkach. Z czego robiłeś? Wyglądają bardzo realistycznie Z tego co pamiętam to jakieś kamyki z IKEA zmieszane z piaskiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano Czwartek o 07:32 Autor Share Napisano Czwartek o 07:32 Galeria: Kult Pogromców z Karak Kadrin. Machina Wojenna - Żyrokopter. Ponieważ zdobycie oryginalnego, metalowego modelu Żyrokoptera od Games Workshop graniczy z cudem zwyczajem Malakaia Makaissona pozwoliłem sobie sięgnąć po nowsze wynalazki i z pomocą Minifaktury wszedłem w posiadanie modelu Steam Copter od DL Miniatures. Więcej o modelu możecie przeczytać TUTAJ i TUTAJ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano Czwartek o 14:03 Share Napisano Czwartek o 14:03 Ładne stadko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano Piątek o 08:23 Autor Share Napisano Piątek o 08:23 18 godzin temu, Szkodnik napisał: Ładne stadko Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi