quidamcorvus Napisano 13 Sierpnia Autor Share Napisano 13 Sierpnia Galeria: Klan wojowników z Nipponu. Stronnik - Samuraj V. Samurajowie, w odróżnieniu od zepsutej, łasej na złoto szlachty Starego Świata, żyją w zgodzie z bezwzględnymi zasadami prostoty, pokory i milczącej dyscypliny. Dla nich najważniejsze są honor, lojalność i bezwarunkowa służba – nie gromadzenie bogactw, które w ich oczach są jedynie pyłem świata. Choć cieszą się uprzywilejowaną pozycją w społeczeństwie Nipponu, ich życie to nie zbytek, lecz niekończąca się służba i gotowość na śmierć. To wojownicy z krwi i kości, szkoleni od dzieciństwa przez surowych nauczycieli klanowych, a każde słowo, każde cięcie kataną i każda myśl ma wagę przysięgi. Ich lojalność wobec pana i cesarza jest bezdyskusyjna, każde uchybienie wobec bushidō karane jest z bezlitosną stanowczością, czasem nawet wymogiem seppuku. Samuraj nie zna wybaczenia – zna jedynie obowiązek i cenę, jaką trzeba za niego zapłacić. Od samuraja oczekuje się nie tylko perfekcji w walce, ale i doskonałości ducha. Znają kaligrafię, matematykę, filozofię, literaturę, muzykę, a nawet taniec – nie jako rozrywkę, lecz jako drogę samodoskonalenia. Choć na wojna często nie ma miejsca na sztukę, to właśnie w niej samuraj uczy się równowagi – między ostrzem a słowem, siłą a rozsądkiem. Wielu z nich prowadzi uczniów, przekazując dalej nie tylko techniki walki, ale także zasady przodków. Są żywymi filarami tradycji, wzorami, których obecność ma przynosić spokój, a gniew – grozę. Ich życie to nie tylko walka, lecz wieczna nauka i czuwanie nad czystością idei, którym poświęcili duszę i krew. Każdy gest, każde słowo i krok samuraja ma znaczenie – i każde może być ostatnim. Służba samuraja nie kończy się na polu bitwy. To droga bez końca, wymagająca doskonałości w każdej dziedzinie życia, podporządkowanej surowemu kodeksowi. Wierność cesarzowi i panu feudalnemu to fundament ich istnienia – bez tej lojalności ich dusza staje się pusta. Gdy ich pan zginie lub zostanie pozbawiony władzy, samuraj może stać się Roninem – wojownikiem bez pana, cieniem samego siebie. Ronin to wyrzut sumienia Nipponu, symbol upadku i samotności. Choć niektórzy z nich zostają najemnikami, są postrzegani jako martwi za życia – wyklęci, żyjący w cieniu hańby i utraconego celu. Wielu z nich szuka śmierci, by wreszcie znaleźć spokój, którego nie zaznali, gdy stracili pana. Niektórzy próbują odkupić swą hańbę wielkimi czynami, inni po prostu rozpływają się w ciemności, gdzie nawet ich imię zostaje zapomniane. W roli Samuraja użyłem modelu z zestawu Japanese Samurai Command Group od Kyoushuneko Miniatures. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia Galeria: Eteryczny dwór Króla kurhanów. Bohater - Profeta. Długo przed narodzinami Sigmara Młotodzierżcy, gdy świat był młody, a magia nieposkromiona, niektórzy szamani mieszkający na ziemiach w granicach obecnego Imperium zapragnęli nieśmiertelności. Zdradzili Morra i własne ciała, wiążąc swe dusze z rzeczywistością zaklęciami tak potężnymi, że przetrwały śmierć. Ciała Profetów dawno rozsypały się w proch, lecz ich przeklęta jaźń wciąż trwa – bezgłośna, wieczna, złowroga. Związani przysięgami złożonymi królom kurhanów, nie zaznali odpoczynku. Nawet po śmierci nie uwolnili się spod władzy starożytnego monarchy, a teraz pełnią wolę swego pana, karmiąc eteryczne zastępy magią z zaświatów. Profeta to nie tylko mag – to żywa klątwa przeszłości, zaklęta w upiorną formę. Pamięta pradawne rytuały i języki zapomniane przez żywych, zna słowa, które mogą zakotwiczyć duchy w świecie materii. W jego inkantacjach pobrzmiewają głosy bogów z czasów przed bogami, a każdy gest niesie ze sobą energię śmierci lub błogosławieństwo dla towarzyszących mu widm. Profeta wzmacnia eteryczny dwór, przepaja jego dusze starą mocą, a tych, którzy staną przeciw niemu, razi błyskawicą przekleństwa, której źródła nie pojmie żaden śmiertelnik. Dziś mam dla Was zdjęcia bohatera służącego w szeregach kompanii Eteryczny dwór Króla kurhanów, którą złożyłem z modeli od GW, a do malowania użyłem olejnej chemii od MIG i AK oraz efektów i technicali od GW. W roli Profety użyłem modelu z zestawu Scriptor Mortis od GW. Więcej informacji o Eterycznym dworze Króla kurhanów znajdziecie w podręczniku do Warheim FS. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi