knightrider Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Witam ostatnio w drodze zakupu, weszłem w posiadanie http://www.mojehobby.pl/um-370-m4-sherman-p-1-1241882.html Tego oto shermana. Chciałbym go zrobić w malowaniu takim jak inny użytkownik tego forum robi Pazura. i mam kilka pytań: -Czy tego malowania używali tyko brytyjczycy, czy amerykanie też? -Czy koła mają być otwarte czy pełne? -I czy ma ktoś jakiś wzór oznaczeń za szermanach z 2 kolorowym camo, takim jak na Pazurze innego pana. Sugestie i podpwiedzi mile widziane. Edytowane 28 Czerwca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 No i kolejny sherman. Będę tu zaglądał i śledził. Może zapożyczę coś do swego projektu. Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Dzięki za zainteresowanie, ale modelu całego nie skleje bez odpowiedzi na tamte pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 Na te pytania lepiej niech pomogą Tobie szermanolodzy, ja się niestety nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Spoko jezeli nieznasz się na tym to się nie wypowiadaj. rozpaczać nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 Jest parę spraw dotyczących tego typu pojazdów... Ten Sherman którego chcesz wykonać w malowaniu dwubarwnym to Sherman III. Posiadał błotniki wzdłuż całego kadłuba choć nie zawsze i dodatkową skrzynkę z tyłu wieży... Zupełnie inną niż np. Sherman Firefly. Tutaj masz jedną fajną relację z budowy tego wozu http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=7701&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek3 Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 Sherman III - Sherman Mk.III jakie znam dwubarwne to inny typ niż ten co kupiłeś . Miał inny przód nie wiem czy z tej UM-ki dasz radę takiego zrobić . W wyszukiwarke wpisz sherman III jest mnogo takich . Koła miał z otworami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2010 Dzięki za fajny link, trochę się dowiedziałem. I mam teraz kilka pytań. -Które z oznaczeń na wierzy było używane we Włoszech? -Czy 2 barwne camo używali tez Amerykanie? -Które z tych kół powinienem zastosować osobiście wolałbym te otwarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2010 Sherman III - Sherman Mk.III jakie znam dwubarwne to inny typ niż ten co kupiłeś . Miał inny przód nie wiem czy z tej UM-ki dasz radę takiego zrobić . W wyszukiwarke wpisz sherman III jest mnogo takich . Koła miał z otworami Co do kół to się cieszę. Przód ma dobry bo w tych Shermanach używano 2 rodzaje przodów ten co na okładce i ten co w firefly-ach, czyli z dwoma wystającymi blachami pełnymi nitów. A skrzynke na wierzy zrobie od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 Góra kadłuba jest raczej zła -Sherman III (M4A2) posiadał dwa sprzęzone silniki General-Motors 6-71 chłodzony cieczą natomiast ten czołg co ty masz to M4 Sherman z silnikiem Gwiazdowym Continental chłodzony powietrzem .Po co to piszę- można z tego wywnioskować między innymi , że III ma dłuższy kadłub Jeśli chcesz trochę materii o shermanach zgłoś się na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2010 Dzięki za to wydanie o Shermanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 Amerykanie malowali na dwa kolory wiec znajdziesz tylko szukaj. Ty masz M4, a III to M4A2. Więc inna płyta nadsilnikowa, tył pojazdu pod innym kątem, przednie osłony mogą byc różne. Potem dochodzi jeszcze wieża Więc najpierw zdjęcie, a potem model. Życzę miłego modelowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 Po co to piszę- można z tego wywnioskować między innymi , że III ma dłuższy kadłub Wcale nie miał dłuższego kadłuba. Shermany M4 i M4A2 miały mniej więcej kadłuby takiej samej długości. Sherman M4A4 miał dłuższy kadłub, ze względu na zainstalowany w nim silnik. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2010 Wiem że mój to inna wersja, ale od biedy wyjdzie mi Brytol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek3 Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 Nie chciałem zaśmiecać tematu i napisałem krótko , że były różnice ( takie o jakich wspominają koledzy ) , zawsze możesz zrobić kolekcję shermanów -różne wersje - zobaczysz że jest to temat ogromny jak ocean - tak jak wersje T-34 . Nie załamuj się i powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 30 Czerwca 2010 Share Napisano 30 Czerwca 2010 Możesz zrobić PAZURA ; a) płyta nadsilnikowa część nr 78 b)osłona przekładni nr14 c)włazy kierowcy i pomocnika nr 108 po dostosowaniu do mkIII d)tył wanny kadłuba nr13 należy odciąć filtry i zeszlifować drzwi e)gąski do wymiany lub do przerobienia nacałkowicie metalowe pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 30 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2010 Ale ja nie robie Pazura, tylko brytyjskiego Sherman z walk we Włoszech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 30 Czerwca 2010 Share Napisano 30 Czerwca 2010 To nie szkodzi elementy te same plus osłony przeciwpyłowe ,masz takie w modelu Shermana z Revella, pojemnik zawieżowy do dorobienia, chyba,że masz model Dragona Sherman Red Army jest tam taki . Gąski mogą zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 9 Lipca 2010 Autor Share Napisano 9 Lipca 2010 Ostatnio nic nie pisałem, bo nie miałem aparatu (powodu niebęde pisał), a model przecierz sklejałem. -skleiłem wieżę. -przerobiłem skrzynkę narzędziową na mk.III a). zaokrągliłem grzbiet. b). wystrugałem wgłębienie (szparę między podstawą a klapą) c). zamontowałem bokiem. -dorobiłem rakietnicę. -dorobiłem to coś od celownika i ten drut nad nim. A teraz foty. Oczywiście przed pomalowaniem jeszcze ją wyszlifuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 9 Lipca 2010 Autor Share Napisano 9 Lipca 2010 Mam taki problem, wałek od wózka jezdnego jest z gróby i koło niechce na niego wejść. Czy ktoś z was sklejał już ten model, może wie jak się z tym uporać, bo jak nie to utne wałek i przykleje bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 Może spróbuj obciąć wałek wywierć dziurkę wklej coś na kształt nowego cieńszego (np. kawałek igły lub drucik). Miałem podobny problem w swoim shermanie od UM wyszło spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 10 Lipca 2010 Autor Share Napisano 10 Lipca 2010 Juz sobie poradziłem, skleiłem bez wałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 11 Lipca 2010 Autor Share Napisano 11 Lipca 2010 a) płyta nadsilnikowa część nr 78 Ja w zestawie części o takim numerze nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Jutro dam znać czy mam to wyślę daj adres na pw.Wywal właz dowódcy te zapadliny są straszne jak będę mięć inny to też wyśję OLO Wygląda nato ,żę UM przestał dawać ramki z częściami do innych wersji a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 11 Lipca 2010 Autor Share Napisano 11 Lipca 2010 Te części o których pisałeś są w zestawie tylko niema tej części nad silnikiem. Jak przyklejałem właz to z kleju z igłą trysła wielka kropla, której niemogłem zetrzeć, to pomyślałem, wnętrza nie robie nic się nie stało i wieżyczkę odłożyłem do wyshnięcia, 5 minut póżniej taki efekt. A częśc mi nie wysyłaj, obejdę się bez płyty silnikowej. A skrzynka narzędziowa może być czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi