ludlego.mil Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 (edytowane) Witam! Jest to pierwszy wątek warsztatowy jaki prowadzę na tym forum więc zaczynamy na początek pudło i części: A tu już poste dzisiejszej roboty: Zaczęło się przechylać więc podstawiłem nakrywkę od kleju. Edytowane 11 Lipca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Klej nakładałeś łyżką do zupy Z reguły najpierw się obrabia elementy, później klei . . . Powodzenia . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 11 Lipca 2010 Autor Share Napisano 11 Lipca 2010 i tak robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 11 Lipca 2010 Autor Share Napisano 11 Lipca 2010 Witam Ponownie! dorobiłem stateczniki: Nałożyłem na fotele 1 warstwę farby drugą nałożę jutro: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Może jakąś igłą nakladaj ten klej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Może zamiast klepać przez cały dzień bezsensowne posty poszperaj na Forum i gwarantuję, że będzie z tego dużo większy pożytek dla Nas wszystkich. Ty skleisz przyzwoity model, a My . . . i tu nie skończę Maluj dopiero gdy klej wyschnie i go obrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 11 Lipca 2010 Autor Share Napisano 11 Lipca 2010 klej to mam od revella z igłą tylko jak nacisnę to on leciiii i leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Kleju Reva nalej kilka kropel na jakiś podstawek, a igłą np. groszówką wbitą w korek, przenoś ilości mniejsze na model. Dotyczy zwłaszcza tych małych części. Dokładniej obrabiaj części, jak nie masz iglaków, to użyj przyrządu do paznokci, swoją drogą, bardzo przydatnego narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Też mam ten klej i ścisnąłem obcążkami igłę aby wylatywały mniejsze krople. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 11 Lipca 2010 Autor Share Napisano 11 Lipca 2010 ale jak wezmę farbą to nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Ty nie widzisz - aparat widzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwak Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 W "Zakupach" widzialem, ze posiadasz klej z pedzelkiem, ktory jest lepszy do klejenia malych czesci.Wystarczy nadmiar kleju z pedzelka wytrzec o brzeg sloika.Revella prosto z igly uzywaj do wiekszych czesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 A to co przykleiłeś na płacie to nie lepiej zrobić z puszki po piwie ? Z tego materiału można fajnie zwaloryzować model np: TK-3 z RPM w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 A to co przykleiłeś na płacie to nie lepiej zrobić z puszki po piwie ? Na etapie podstaw klejenia i malowania ? Lepiej sobie darować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 12 Lipca 2010 Autor Share Napisano 12 Lipca 2010 W "Zakupach" widzialem, ze posiadasz klej z pedzelkiem, ktory jest lepszy do klejenia malych czesci.Wystarczy nadmiar kleju z pedzelka wytrzec o brzeg sloika.Revella prosto z igly uzywaj do wiekszych czesci. Ok myślałem na odwrót właśnie ,że z pedzlem do dużych a revella do małych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Od dawna kleję Revellem i nie mam żadnych problemów z nadmiarem kleju. Jeżeli przyklejasz drobny element do dużego: - łapiesz ten drobny w pęsetę, - kropla kleju na jakąś podstawkę, - delikatnie dotykasz drobnym elementem kropli kleju, - przykładasz do dużego elementu, - czekasz i cieszysz oczy czystą spoiną. A u Ciebie wyraźnie widać, że paplasz igłą duży element (w tym przypadku usterzenie) i potem trzymając paluchami przykładasz ten drobny (zresztą widać na drugim zdjęciu z usterzeniem, że najprawdopodobniej popychacz przewrócił się do kałuży kleju). Nawet biorąc pod uwagę to, że są niewielkie straty kleju (część kropli wylanej na podstawkę wyschnie), to i tak Revell jest bardzo wydajny i starcza na długo. A u Ciebie straty kleju są dużo większe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 ale jak wezmę farbą to nie widać No z takim myśleniem, to daleko nie zajedziesz, bo to znaczy, że zamiast doskonalenia, będziesz starał się znaleźć wytłumaczenie dla swoich błędów Każdy model przed wycięciem pierwszej części, powinno się obejrzeć kilkakrotnie, przeanalizować i rozplanować budowę. Twoja Czapla jest robiona trochę tak jakby warsztat walił Ci się na głowę i chciałbyś jak najszybciej skleić go w całość. Nie obrabiasz części jak należy, przyklejasz je na szybko i specjalnie nie przejmujesz się oceanem kleju. Czy masz w ogóle w warsztacie dobry nożyk, pilniki i papier ścierny ? Nawet początkujący powinien zabierać się do roboty najlepiej jak się da. Przejrzyj chociażby relację z budowy Spitfire'a Mk.Vb kolegi Tryingtobe. Nie ma pośpiechu, niechlujstwa, są za to rady kolegów, z których kolega korzysta i stara się wdrażać je w swoim modelu. Ty powinieneś robić to samo. Usiądź spokojnie, powycinaj części jak należy, obrób je, wyszlifuj, mierz na sucho przed sklejeniem choćby 3 razy. Potem gdy już masz pewność, że pasują (przynajmniej jako tako) przyklejasz je jedną z metod zaproponowanych przez kolegów. Forum ma w końcu czegoś dobrego uczyć, a nie służyć brylowaniu i pokazywaniu jacy to jesteśmy "wyczesani", "kozaccy" modelarze. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi