jo Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Witam Kolegów z działu Okręty, statki . Długo się zastanawiałem nad otworzeniem tego warsztatu . Okręty ,statki i łodzie nie są moją specjalnością. Model ,który buduję to Polar 22 w wersji standard Wykonuje go na zamówienie.Ponieważ ma powstać większa ilość , budowę rozpocząłem od wykonania "kopyta" z MDF-które następnie szpachlowałem dwuskładnikową szpachlą tamki.Po wyschnięciu szpachli wypolerowałem całość .Kopyto posłałem do zamawiającego . Po kilku tygodniach otrzymałem przetłoczone kadłuby, już wycięte ale bez nadmiaru.To tyle jeśli chodzi o wstęp.Zdjęcia po niżej ; Jutro kolejna porcja fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 12 Lipca 2010 Autor Share Napisano 12 Lipca 2010 Wymagania odnośne modelu są następujące : ma być uproszczony i długość nie ma przekraczać 20 cm. Tak też podszedłem do wykonania kopyta . Powiększyłem zdjęcia z katalogu wyrobu do żądanej długości (widok z góry i zboku) . Za pomocą kalki przeniosłem rysunek na MDF. Obrabiając kopyto nie stosowałem tzw. ujemnych wręg ,lecz zrobiłem to "na oko" porównując zdjęcia z katalogu z profilem kopyta oraz obie złączone połówki oglądając je z góry i od dziobu,rufy.A teraz kolejna porcja fotek; Tyle zrobiłem do tej pory . Od tego momentu relacje będą na bieżąco . Żadnych komentarzy ?Nie podoba się ? Trudno ,jeśli chodzi o modele pływające jestem początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Na każdą budowę od podstaw patrzę z zainteresowaniem a Twój wątek zauważyłem dopiero dziś. Jak na razie jest fajnie a i temat ciekawy.Sam męczę pływadło od podstaw i napewno będę śledził nadal Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 18 Lipca 2010 Autor Share Napisano 18 Lipca 2010 Witam ,kolejne fotki z budowy. Na razie niewielki postęp w budowie ,trwają prace przy wyposażeniu pokładu .Ponieważ nie korzystam z planów zanim wytnę dany element z płytki polistyrenu -wykonuję go z brystol. Następnie po przymiarce wprowadzam ewentualne poprawki. W taki sposób powstaje szablon do wykonania docelowej części. Mała flota Kolejne foty za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 4 Sierpnia 2010 Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Naprawde elegancioro Podziwiam i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 PODZIWIAM ale czy nie łatwiej zrobić jedną na maxa poskładaną no może kilka elementów , i foremka z silikony - człowieku ratunku ile kosztuje twój czas ?!!! Przy jak piszesz 200mm to zamkniesz się na kadłub z silikonem w okolo kilogramie na całość zależy jak podzielisz to max 3kg Policz bo pracy masz jeszcze opór z detalami nawet najprostszymi. Jak kupisz odpowiedni silikon to i do 35-50 dobijesz . i nie trzeba stosową rozdzielaczy . Ja już bym lał . kadłub doposaż do końca ale pamiętaj o łatwości malowania , lepiej jak detal jest na wierzchu, bo sie zamaskujesz ,pięć minut malowania a parę godzin maskowania . Zaraz dopisze tylko zerkne na fotke łodzi Już podpowiadam . kadłub razem ze stępką , z wnętrzem to co białe - bez pokładu , Pokład to osobny element jako przykrywka( bez okienek ) Pas z okienkami wytniesz laserem z przeżroczystego PCV i oklisz filią z plotera - to co białe. Podłoga deseczki naklejka z druku solwentowego , poduszki niebieskie i brązowa skrzynka to osobne elementy Powodzenia TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Na pierwszym zdjęciu w pierwszym poście nie widać aby ster wystawał z wody, a w modelu dochodzi aż do (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) płetwy, czyli jest za wysoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Na pierwszym zdjęciu w pierwszym poście nie widać aby ster wystawał z wody, a w modelu dochodzi aż do (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) płetwy, czyli jest za wysoki Tornado ster jest odpowiedni ,to co widać na zdjęciu to "podesty" montowane opcjonalnie na życzenie; skan z folderu pokazuje położenie steru i "płetwy" SAAB na "zabawę"z żywicą potrzebna jest wiedza i doświadczenie ,którego mi brakuje -w przeciwnym przypadku "zabawa" stanie się bardzo kosztowna! Czarny 1986tychy zawsze coś można sknocić -ja popełniłem błąd z paskami usztywniającymi krawędzie burt wklejając je różnej szerokości ,trudno będzie je zamaskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 W takim razie zwracam honor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 7 Sierpnia 2010 Share Napisano 7 Sierpnia 2010 Zdaję sobie sprawę . Jaki masz termin . w twim przypadku powinieneś zrobić jeden wzór kadłuba na MDFie taki już idealny z cała galanterią płeskę i te paseczki -bez steru. Te wystająse paski na kadłubie ustateczniające i usztywniające powinny być na prototypie. Potem negatwowa forma z gipsu protetycznego twardego dla pewności można dać siatkę stalową do środka ale uwaga taką aby przy wierceniu kanałów długą 1 mm nie trafiać na twardy metal. Mająć negatywową formę a nie kopyto jako formę pozytewową masz ma nmaxa vacu i unikasz lęku przed ''Zabawą'' a jak już się przeszło na zawodowstwo to musisz podejmować ryzyko . A może trochę za wcześnie . Do pracy proszę pana , samo się nie zrobi a klient czeka i może okazać się że dopłacisz Pozdrawiam Ostatnio kupiłem parę zabawek po to aby usługowo zająć się robieniem form i odlewów tym osobom co chcą mieć 101% gwarancji powodzenia Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2010 SAAB-dzięki za zainteresowane projektem . Nie będę robił formy , ponieważ włożyłem już zbyt wiele pracy w modele,ale wspomniane 101% na pewno się przyda - odezwę się kiedy rozpocznę budowę UMI. Kolejne foty z budowy łodzi; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 30 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Kilka zdjęć z warsztatu; Górny pokład -wykonany szablon z brystolu,przeniesiony na kalkę techniczną wycinanie łuków -zewnętrzne nożyczkami ,wewnętrzne nożem do tapet i krzywików pokład dolny zabezpieczony przed dalszą obróbką ,kolejne foty pod koniec tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 Żadnych uwag No kolejne zdjęcia: Następne foty,może kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 16 Września 2010 Autor Share Napisano 16 Września 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Więcej powiedzieć nie potrafię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 To masakra jest jakaś. To co lubię w pracy od podstaw to ta czystość i biel polistyrenu Mało komentarzy bo dział raczej nie często odwiedzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 21 Października 2010 Autor Share Napisano 21 Października 2010 Witam .Kilka kolejnych fotek z budowy : Niestety malowanie nie wyszło mi za dobrze ,zwłaszcza w okolicy okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 Kolejna aktualizacja warsztatu (przedostatnia ) . Koła sterowe pochodzą z zestawów ,podobnie jak schody . A teraz zdjęcia: Pokrywę zlewu wyciąłem nożyczkami z podklejonej czarnym brystolem okleiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Mnie zawsze zastanawiało jak zrobić coś od podstaw żeby tak dobrze wyglądało. Gratulacje za wykonanie. Budowa od podstaw to nie moja liga, puki co budowa z pudła idzie mi tak sobie Poza tym ilość tych modeli, jak by to były jednostki wojenne pomyślał bym że nam się jakaś wojna szykuje Jak dla mnie rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Fajne cacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 8 Listopada 2010 Autor Share Napisano 8 Listopada 2010 Witam to już ostatnia aktualizacja tematu. Kolejne foty z budowy; Jak widać na fotach ,po zdjęciu maskowania okazało się ,że maskol zabarwił na żółto biały pokład-miejscami przesiąkła również niebieska farba. Na szczęście dla mnie udało się to poprawić Epheli- do cacka to jeszcze brakuje. KorniK-prędzej czy później zetkniesz się z potrzebą dorobienia elementów do modelu fabrycznego -no i tak to się zaczyna dochodzić do budowy modeli od podstaw. Zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi