Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przedstawiam kolejne wypociny związane z germańskimi nocnikami.

O historii tej nie do końca udanej, drewnianej konstrukcji nie będę się zbytnio rozpisywał, większość informacji jest na necie, skupię się na Dragonie.

Nie podobało mi się:

- ilość ramek, chyba sześć w tym dwie bliźniacze, co skłania modelarza do sporego wysiłku, aby wysegregować interesujące części, które nota bene są dość mocno przytwierdzone do ramek.

- wyważenie modelu.....namęczyłem się niesamowicie. z efektu jestem dość zadowolony, przechylił się lekko na tył co z grubsza zgadza się z wersją A0 TQ+XE - bazujac na zdjęciach archiwalnych z netu.

Ciężarki pchałem gdzie się dało- w gondole, nos, wnęki podwozia głównego, itp

Reszta ok

DSC01316.JPG

DSC01320.JPG

DSC01322.JPG

DSC01324.JPG

Proszę o uwagi dotyczące poprawek

Napisano

Nie jestem w stanie ocenić merytorycznej poprawności tego modelu, gdyż za mało o nim wiem, ale technicznie prezentuje się całkiem nieźle.

Powinieneś za to popracować trochę nad zdjęciami.

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

a ja jak zwykle musze sie doczepic nieistotnych szczegolow, a mianowicie: gorne anteny nad dziobem sa krzywo zamontowane (troche w dol)

Napisano
a ja jak zwykle musze sie doczepic nieistotnych szczegolow, a mianowicie: gorne anteny nad dziobem sa krzywo zamontowane (troche w dol)

Bardzo trafna uwaga, gratuluje wprawnego oka. Tak. Jedna z anten jest krzywa-do poprawki.

PS dodam tylko ze golenie głownego powozia zostały skrócone o 2 mm, innaczej model byłby mniej zgodny z oryginałem.

Napisano

Bardzo trafna uwaga, gratuluje wprawnego oka.

ja mam wprawne oko mimo tego ze nosze okulary (bardzo slabe oczy mam), poniewaz ja jestem bardzo krytyczny w stosunku do swoich modeli. przyklad: na modelarni zrobilem brewstera buffalo 1/72 airfixu, instruktorowi sie podobal, mi nie, bo stwierdzilem ze moglem lepiej i popelnilem duuuuuuuuuuuuuuuzo bledow

Napisano

Bardzo trafna uwaga, gratuluje wprawnego oka. Tak. Jedna z anten jest krzywa-do poprawki.

PS dodam tylko ze golenie głownego powozia zostały skrócone o 2 mm, innaczej model byłby mniej zgodny z oryginałem.

To ironia czy faktycznie skracałeś je o 2mm? Tak czy inaczej fajny model i piękny samolot mimo że nie udany jak dla mnie ładniejszy niż mosquito

Napisano

To ironia czy faktycznie skracałeś je o 2mm? Tak czy inaczej fajny model i piękny samolot mimo że nie udany jak dla mnie ładniejszy niż mosquito

Znalazłem relacje jakiegoś anglosasa, który zasugerował skrócenie goleni w Dragonie o 3 mm. Wahałem sie i skróciłem o 2 mm, no i rzeczywiście było to potrzebne

• 1 month later...
Napisano

Pozwolę sobie dołożyć swoje 3 grosze

-zły kolor smigieł i kołkpaków

-dziwny kolor żaluzji

-błędnie pomalowany statecznik

-swiecące kalkomanie (czerwone pasy)

Ale, pomijając moje uwagi przyjemny dla oka model.

Miał być jako anti-Mosquito, ale nie wyszło.

Ta-154 odniosły prawdopodobnie jedno zestrzelenie

Napisano
To jest nocny myślwiec? Bo widze anteny na dziobie tak jak u nocnych myśliwców.

Tak, jest to prototyp Nachtjagera

Napisano
Pozwolę sobie dołożyć swoje 3 grosze

-zły kolor smigieł i kołkpaków

-dziwny kolor żaluzji

-błędnie pomalowany statecznik

-swiecące kalkomanie (czerwone pasy)

Ale, pomijając moje uwagi przyjemny dla oka model.

Miał być jako anti-Mosquito, ale nie wyszło.

Ta-154 odniosły prawdopodobnie jedno zestrzelenie

To był mój wzorzec:

ta154.jpg.

No cóż, następnym razem będzie lepiej

pozdrawiam