Jump to content

S/Y Opty 1:50 Mirage Hobby

reggy
 Share

Recommended Posts

Gdy kleiłem Poloneza, parę osób dopytywało się, kiedy Opty - a więc: mówicie i macie!

I tak go chciałem skleić. :P

W porównaniu do Poloneza jest mniejszy, prostszy i wydaje mi się, że lepiej wykonany przez producenta.

Nieco o historii jednostki:

http://pl.wikipedia.org/wiki/SY_Opty

Skleiłem już kadłub i podkład, przedłużenie burt nad pokładem. Trudno było to w sumie razem spasować i poszło dużo CA, szpachli i podkładu w celu wyłapania kolejnych nierówności.

Nawierciłem już i wpasowałem oczka pod mocowanie olinowania do pokładu. Od siebie na pewno dodam jeszcze drucikowe rury barierek no i w miarę kompletne olinowanie. Ożaglowanie raczej z zestawowej wakuformy.

DSC_6875.jpg

DSC_6873.JPG

W skrócie: się dzieje ;)

Sam go też kiedyś kleiłem - wtedy miał robić za obiekt zdjęć dla fotografa na konkurs. Żagle materiałowe. Z chęcią popatrzę, jak on wychodzi Tobie.

Pozdrawiam

• 1 year later...

Toście poczekali Panowie

Ale teraz kwestia dni i jacht będzie gotowy. Jutro położę na niego podkład.

DSC_8928.jpg

DSC_8929.jpg

DSC_8930.jpg

DSC_8932.jpg

Nie mogłem zdobyć dobrych zdjęć i planów - jedynie ze starego kartonowego zeszytu modelarskiego i paru zdjęć udało mi się "coś" dorobić. Dodałem "listwę wokół górnej krawędzi burt", z drutu aluminowego ukręciłem barierki i słupki (zaklejone taśmą - a w nich wywierciłem otwory na linkę).

Po położeniu podkładu dam lepsze zdjęcia.

Generalnie model trudny - dziwny, porowaty plastik - nie chce się kleić, szpachla się nie trzyma...

Już nie ma co wymiękać ;) Teraz najprzyjemniejsze - malowanie. Potem trochę zabawy z żyłką i można stawiać żagle

Ciekawie się zapowiada. Daruj drobną złośliwość (co prawda tylko mazurskiego, ale zawsze) żeglarza - jakie "barierki"? Jeżeli masz na myśli to co idzie wzdłuż burt to jest to reling, a jeżeli konstrukcję na dziobie i rufie to jest to kosz dziobowy i rufowy.

Terminologia żeglarska niestety jest mi w dużej mierze obca, choć na bieżąco staram się sprawdzać co ciekawsze określenia i zapamiętać - ale niestety wypadają z głowy .

Położyłem na model dzisiaj rano podkład i w weekend zabiorę się za malunki.