reggy Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Gdy kleiłem Poloneza, parę osób dopytywało się, kiedy Opty - a więc: mówicie i macie! I tak go chciałem skleić. :P W porównaniu do Poloneza jest mniejszy, prostszy i wydaje mi się, że lepiej wykonany przez producenta. Nieco o historii jednostki: http://pl.wikipedia.org/wiki/SY_Opty Skleiłem już kadłub i podkład, przedłużenie burt nad pokładem. Trudno było to w sumie razem spasować i poszło dużo CA, szpachli i podkładu w celu wyłapania kolejnych nierówności. Nawierciłem już i wpasowałem oczka pod mocowanie olinowania do pokładu. Od siebie na pewno dodam jeszcze drucikowe rury barierek no i w miarę kompletne olinowanie. Ożaglowanie raczej z zestawowej wakuformy. W skrócie: się dzieje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Kleiłem go kiedyś ale odpadłem przy żaglach. Kibicuję Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszekpoz Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Chętnie popatrzę jak powstaje żaglówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Sam go też kiedyś kleiłem - wtedy miał robić za obiekt zdjęć dla fotografa na konkurs. Żagle materiałowe. Z chęcią popatrzę, jak on wychodzi Tobie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 5 Października 2011 Autor Share Napisano 5 Października 2011 Toście poczekali Panowie Ale teraz kwestia dni i jacht będzie gotowy. Jutro położę na niego podkład. Nie mogłem zdobyć dobrych zdjęć i planów - jedynie ze starego kartonowego zeszytu modelarskiego i paru zdjęć udało mi się "coś" dorobić. Dodałem "listwę wokół górnej krawędzi burt", z drutu aluminowego ukręciłem barierki i słupki (zaklejone taśmą - a w nich wywierciłem otwory na linkę). Po położeniu podkładu dam lepsze zdjęcia. Generalnie model trudny - dziwny, porowaty plastik - nie chce się kleić, szpachla się nie trzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Października 2011 Super Moderator Share Napisano 5 Października 2011 ...ale pomału idzie tobie do przodu Rozumiem, że nie wymiękniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 5 Października 2011 Autor Share Napisano 5 Października 2011 Już nie ma co wymiękać ;) Teraz najprzyjemniejsze - malowanie. Potem trochę zabawy z żyłką i można stawiać żagle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 Ciekawie się zapowiada. Daruj drobną złośliwość (co prawda tylko mazurskiego, ale zawsze) żeglarza - jakie "barierki"? Jeżeli masz na myśli to co idzie wzdłuż burt to jest to reling, a jeżeli konstrukcję na dziobie i rufie to jest to kosz dziobowy i rufowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 7 Października 2011 Autor Share Napisano 7 Października 2011 Terminologia żeglarska niestety jest mi w dużej mierze obca, choć na bieżąco staram się sprawdzać co ciekawsze określenia i zapamiętać - ale niestety wypadają z głowy . Położyłem na model dzisiaj rano podkład i w weekend zabiorę się za malunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi