artoor_k Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Cześć! Przedstawiam in-box mojego najnowszego nabytku czyli okrętu kosmicznego klasy Intrepid-USS Voyagera.Jest to druga ,poprawiona edycja tego modelu.Jest on pokaźnych rozmiarów-mierzy ponad pół metra długości.Prezentuje się następująco: Pudło: Instrukcja Kalki: Górna część spodka: Porównanie z F-22 1:48: Dolna część spodka: Gondole warp i elementy hangaru promów: Tylna część kadłuba i trochę drobnicy: Kadłub-część inżynieryjna: Podstawka i elementy gondoli warp: Elementy przeźroczyste: Teraz trochę szczegółów: Faktura spodka: Mostek: Tylny panel sensorów: Silniki impulsowe na elementach gondol warp: Faktura kadłuba: Przedni panel sensorów: Prom: Elementy hangaru: Tylne wyrzutnie torped: Dodam jeszcze że elementy przeźroczyste obejmują okna na które nakleja się kalkomanie imitujące wewnętrzne korytarze,sylwetki ludzkie też są na nich. Po podświetleniu może się to fajnie prezentować Jest trochę uproszczeń ale jest też sporo "walkaroundów" tego okrętu w sieci więc nie powinno być problemów z naprawieniem ich Podsumowując: fajna duża zabawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksiadz Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Coś pięknego to teraz tylko czekać na warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 No będzie co robić przy modelu - gondole warpowe i kolektory bussarda, silniki impulsowe i deflektor wypada zrobić podświetlane. Tak samo bym zrobił z oknami, fajnie by było wyciąć wszystkie A klasa Interpid przypadkiem nie miała wysuwanego podwozia do lądowania na planetach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 25 Lipca 2010 Autor Share Napisano 25 Lipca 2010 A klasa Interpid przypadkiem nie miała wysuwanego podwozia do lądowania na planetach? Miała...ale nie ciągnie mnie żeby to dorabiać. Może zmienię podstawkę na wyższą i bardziej przeźroczystą ale to tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Świetny modelik zakupiłeś. Zrób koniecznie oświetlenie, a jako podpowiedź podsyłam linka do relacji z budowy tego modelu: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=7353&postdays=0&postorder=asc&start=0 Może zainspiruje Cię to . No i czekam na warsztat. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 25 Lipca 2010 Autor Share Napisano 25 Lipca 2010 Znam tę relację Na 100% 150 okienek nie będę wycinał ale to co się da bez wielkiej ingerencji w wypraski to podświetlę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Witam A klasa Interpid przypadkiem nie miała wysuwanego podwozia do lądowania na planetach? Miała. W odcinku - The 37's Voyager ląduje na podwoziu Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 25 Lipca 2010 Autor Share Napisano 25 Lipca 2010 Witam A klasa Interpid przypadkiem nie miała wysuwanego podwozia do lądowania na planetach? Miała. W odcinku - The 37's Voyager ląduje na podwoziu Pozdrawiam Jacek Oczywiście to sf ale nie wiem czy w takim a nie innym układzie okrętu to podwozie miało sens. "Łapy" do lądowania wysuwały się części inżynieryjnej. Jak dla mnie to podczas postoju na planecie spodek ważyłby zbyt wiele żeby nie przeważać okrętu na przód. Ale to tylko takie dywagacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Ja bym też zrezygnował z łapek. Mała delikatna podstawka tak by pozycja odzwierciedlała np. jakiś manewr w trzech osiach. Ogólnie mimo iż USS Voyager chyba najbardziej podoba mi się jako statek to jednak największym sentymentem darzę serie Next Generation i filmy z NCC-1701 (USS Enterprise). Mam w planach (oczywiście w odległej przyszłości) wykonanie Enterprise od podstaw ale to na razie przemyślenia. Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na relacje Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Lipca 2010 Autor Share Napisano 26 Lipca 2010 Mała delikatna podstawka tak by pozycja odzwierciedlała np. jakiś manewr w trzech osiach. I tak też planuję Mam w planach (oczywiście w odległej przyszłości) wykonanie Enterprise od podstaw ale to na razie przemyślenia. No to jest na co czekać Dla zachęty porównanie człowieka i różnych enterprise w skali 1:350 z niecierpliwością czekam na relacje Jeszcze kilka takich tekstów i go zacznę a nie chcę już nic rozgrzebywać... Weźcie dajcie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Ja oczywiście nie nalegałem na podwozie. Pamiętam odcinek, gdy wylądowali i schematy z zarysem podwozia, ale jednak naturalnym środowiskiem był kosmos. Jeśli chodzi o możliwość przeważenia spodka w czasie postoju na planecie, to wydaje się to oczywiste, chyba że teoretycy dopiszą wyjaśnienie, że okręt posiadał wspomaganie grawitacyjne, utrzymujące okręt w położeniu horyzontalnym. Mniejsza Natomiast klasa Galaxy w 1:350 robi wrażenie... gdyby tak jeszcze dostawić D'Deridex'a ;) dysproporcja między fregatą Constitution (NCC-1701 i 1701A) byłaby znaczna. Revell to jedyna chyba firma robiąca trekowe okręty na taką skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Lipca 2010 Autor Share Napisano 26 Lipca 2010 Revell to jedyna chyba firma robiąca trekowe okręty na taką skalę. Revell puścił trzy trekowe okręty, kazon torpedo, maquis raider no i voyagera...AMT wiedzie prym w tym temacie...robili okręty klingońskie,romulańskie ,federacji i sporo innych...Na drugim miejscu jest polar lights. Też mieli sporo ale ich Enterprise A refit w 1:350 to jest cudo (ma nawet ogród botaniczny )...revell jest raczej przy końcu Natomiast klasa Galaxy w 1:350 robi wrażenie... gdyby tak jeszcze dostawić D'Deridex'a ;) dysproporcja między fregatą Constitution (NCC-1701 i 1701A) byłaby znaczna. D'eridex'a w tej samej skali co Entki na powyższym rysunku nie mam ale poniżej wstawiłem link do porównania większości filmowych okrętów kosmicznych w tej samej skali. Fajna rzecz http://www.sideshowsito.com/wp-content/uploads/2009/01/ultimate_starship_chart.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi