maszynista93 Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 Na wstępie przepraszam za niedokończone inne tematy A teraz żeby nie było za nudno podczas tych wakacji. Nazwa projekty: OBIEKT 136 Wykorzystane modele: T34/85 Dragon T55 Trumpeter + wkład własny Czołg będzie miał koła, gąsienicę, wieżę i kilka innych rzeczy od T34 oraz kadłub od T55. Jako, że cała seria T44 była dość prototypowa nie będę wzorował się na jednym danym egzemplarzu. Dość często będę improwizował. Prace trwają od niedawna bo dopiero od wczoraj mam DRAGONA (Niektóre części są jeszcze nie obrobione) To co udało mi się już zrobić wygląda tak: (Wybaczcie foty - robione na szybko) - przerobiłem tył wieży - obniżyłem wieżyczkę dowódcy - przerobiłem przedni pancerz kadłuba - zmieniłem właz kierowcy Narazie tyle. Prace trwają ale od poniedziałku mnie nie będzie tak więc postój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 bardzo ciekawy projekt zastanawia mnie tylko czym sie wzorowałeś robiąc właz kierowcy? płyta przednia jeszcze nie skończona jak mniemam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Od jutra wakacje tak więc przez dobry tydzień już nic nie zrobię. Nie dodaję już fotek ale ostatnio wyskrobałem płytę silnikową, zmieniłem właz kierowcy (ten był prototypowy), dodałem wizjer kierowcy. Nic więcej nie zdążyłem. Przednia płyta jest nie dokończona choć za wiele już na nią nie dojdzie Prace przebiegają powoli bo dużo rzeczy trzeba zmieniać albo nawet robić od podstaw. Rozważałem zakup oryginalnego modelu T44 ale stwierdziłem, że to nie to samo jak zrobić coś samemu Dla zainteresowanych link tutaj: http://www.hlj.com/product/ACMK062 Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 1 Sierpnia 2010 Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Wersja ,którą budujesz była produkowana seryjnie, chociaż nie była eksportowana do innych "zaprzyjaźnionych " państw . Budowa włazu kierowcy,żeby rozwiać wątpliwości , To mój T-44 ,obecnie w "poczekalni" Rysunek pochodzi z TankoMaster-a nr1/04.Jak by co ,mogę wypożyczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 No i wtopa ,rysunek włazu zawiera błąd -w T-44 właz otwiera się w stronę błotnika ,tak jak w T-54/55/62 na rysunku jest odwrotnie(prawdopodobnie błąd w drukarni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 4 Sierpnia 2010 Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Ho ho ! Świetny temat ! Ale wieża z boku będzie jeszcze przerabiana, tak ? One miały kształt podobny do polskiego kaczorka lub wież czechosłowackich. W sumie to masz wielką dowolność w wyborze różnych podzespołów, np. gąsienice były albo jak z T-34, albo późniejsze podobne do T-55 (OMSH) ale "otwarte" z boku, są też zdjęcia z trakami RMSH (raczej czysto muzealne). Koła też dwa rodzaje, możesz go modernizować i szaleć. Tylko błotniki powinny być węższe niż w T-55 (przynajmniej we wcześniejszych wersjach). Wspomniany Tankomaster 1/2004 bardzo pożyteczny a nawet niezbędny - dużo rysunków tam jest. Ja bym na Twoim miejscu ograniczył się do jakiegoś konkretu z czytelnego zdjęcia, np: http://www.flickr.com/photos/25063579@N08/tags/t44/ albo http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?94747-Very-rare-tank-in-Hungary Ciekaw jestem co zbudujesz. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2010 Witam po przerwie, właśnie wróciłem. To mój T-44 Takie pytanie - robisz go od podstaw, jaka to skala? Mam troszkę materiału o T-44 tak więc zawężę temat ale nie liczyłbym na 100% oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Sierpnia 2010 Share Napisano 8 Sierpnia 2010 Bardzo fajny projekt. W razie jakiś wątpliwości, dysponuję kompletną instrukcją obsługi T-44, wydaną w Moskwie w 1946r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 8 Sierpnia 2010 Share Napisano 8 Sierpnia 2010 Witam po przerwie, właśnie wróciłem. To mój T-44 Takie pytanie - robisz go od podstaw, jaka to skala? Mam troszkę materiału o T-44 tak więc zawężę temat ale nie liczyłbym na 100% oryginału. model wykonuję od podstaw w oparciu o wyżej wymieniony zeszyt .Z materiałów dostępnych wykorzystuję gąski , żywiczne koła i toczone działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 witam, widziałeś może już to: http://www.mojehobby.pl/pst-72067-soviet-t-44m-medium-tank-with-zebrano-etching-parts-very-limited-edition--p-1-1733472.html ? generalnie to jest kadłub z drobiazgami to samo co dają w T54/55 tyle że cene w kosmos winduje wieża... wogóle coś wróciły PST do obiegu ostatnio, poodświeżali co nieco i sie porobiły "nowości" ale i tak dobrze bo mają troche tego w ofercie, może ich ceny przynajmniej zejdą troche na ziemie (kiedyś za ich T54 zanim jeszcze wyszedł trumpek oj musiałem zabulić... teraz 3 dyszki - najs ). pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam widziałeś może już to: oczywiście widziałem, niestety to 1:72 poza tym z tego co widzę to kadłub ma cechy charakterystyczne dla T-55. T-44 jednak się różni generalnie to jest kadłub z drobiazgami to samo co dają w T54/55 tyle że cene w kosmos winduje wieża... Osobiście nie dał bym 9 dyszek za tego szkraba Niestety musiałem dać całe 150 zeta za DRAGONA no i zniszczyć jedną 55 ale... Już jutro zdjęcia Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 niestety to 1:72 ojj to sorki, jakoś nie wspomniałeś o skali, a jak przeczytałem że Dragon + Trumpek to od razu pomyślałem że 72... no nic, i tak będę tu często zaglądał pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Ale z kadłuba T-34 możesz zrobić jakiś wóz techniczny, więc nic się nie zmarnuje A jak nie to mogłeś kupić model Zvezdy i pobawić się trochę więcej z poprawkami przy wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2010 jakoś nie wspomniałeś o skali sorki moja wina , oczywiście 1:35 Jeśli można to chciałbym prosić admina o dodanie do tytułu skali Ale z kadłuba T-34 możesz zrobić jakiś wóz techniczny, więc nic się nie zmarnuje Oczywiście, inaczej nie bawiłbym się z DRAGONEM. Planuję coś w stylu "Piaskowego dziadka" Wolałem jednak koła szprychowe, a nie pełne jakie oferuje ZVEZDA i decyzja zapadłe. Zawsze troszkę części do magazynu zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Dziś obiecane zdjęcia Postęp mizerny więc i zdjęć niewiele. Przerobiony został wydech, wymienione błotniki (niedokończone), poprawiłem też właz kierowcy. Skrzyneczki i zbiorniki są nie opiłowane i przymierzone na sucho. Wieża bez zmian, zastanawiam się czy bawić się w to obniżanie pierścienia Prace powoli z wieloma wątpliwościami ale do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Musisz poprawić właz kierowcy- ten wystający element poza obrys włazu jest u Ciebie po prawej stronie ,a powinien być po lewej(do niego mocowana jest oś obrotu włazu)-odwrotnie do widoku na rysunku który zamieściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 18 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2010 Temat znów troszeczkę podupada ale prace trwają tylko powoli. Musisz poprawić właz kierowcy No cóż zasugerowałem się rysunkami (nie tylko twoje były złe) i klops. Nie bardzo mi się chce znów to poprawiać ale nie wykluczone. Brakuje mi zdjęcia włazu kierowcy, z którego jasno wynikało by jak to ma wyglądać. Skrzyneczki już przyklejone, całość została pomalowana czarnym akrylem w celu wychwycenia niedoskonałości. Jestem na etapie dopasowywania zbiorników. I takie pytanie, wiecie może czy T44 miał zewnętrzne zbiorniki połączone instalacją czy nie? Sporo jeszcze do zrobienia. Niedługo fotorelacja. Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 18 Sierpnia 2010 Share Napisano 18 Sierpnia 2010 Fakt ,ale w następnym poście napisałem ,ze rysunek zawiera błąd Na tym rysunku właz jest narysowany prawidłowo Na powyższych zdjęciach widać mocowanie zbiorników.Ta wersja nie miała połączonych zbiorników instalacją. Dopiero zmodernizowana -otrzymała układ jezdny z t-54/55, błotniki i całe wyposażenie jakie się na nich znajdowało;również zbiorniki połączone instalacją paliwową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 20 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Czołg dostał lampę i piłę do drewna od rozbitego T34, przyspawane zostały też tylne błotniki oraz kilka uchwytów. Założone zostały opaski na zbiorniki. Na razie tyle Do końca brakuje jeszcze gąsienicy, plandeki, figurek i kilku pierdółek na tyle. Malowania nie jestem pewien, jakieś sugestie?(Chodzi mi o numery i oznaczenia) Moje typy to: http://www.o5m6.de/t-44.html http://www.militaryimages.net/photopost/showphoto.php?photo=14708&nojs=1 Bez oznaczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Elegancko, jestem za malowaniem z Węgier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Ja również jestem za malowaniem z Węgier. Te odcinki błotników, które przykleiłeś w rzeczywistości były przykręcane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 T-44 to przepiękny czołg, mogę go nawet umieścić w pierwszej piątce moich ulubionych maszynista93 cudo tu tworzysz Też za Węgrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Dzięki ale z tymi cudami to ostrożnie Już zdecydowałem, jest 5:0 dla malowania z Węgier więc takie będzie jednak nie mogę rozszyfrować w jakim kolorze/odcieniu jest czołg Pomożecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) I stało się, nikt nic nie napisał i nie wytrzymałem. Tet jest zielony Nie wiem czy dobrze ale trudno. Okazało się też że nie mam odpowiedniego numeru Albo będzie inny krój cyfr albo inny numer, do wyboru są cyfry 1,2,3,4,5,8,0 Jeszcze jedno - z drugiej strony najpierw (od lufy) jest gwiazda czy numer? Edytowane 29 Sierpnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi