Jump to content

SM Surcouf - 1/400 Heller - prawie jak wykopaliska

jacekkarolczak
 Share

Recommended Posts

Witam. Dość dawno już nic nie pokazywałem. Z różnych względów - część moich modeli można było oglądać na łamach MO. Tym razem jednak postanowiłem pokazać najpierw tutaj swój model.

Jest to prawdziwy rodzyn - archaiczny Surcouf firmy Heller - gdzieś z połowy lat 80` - odświeżony przez wydawcę poprzez dodanie żywicznego kiosku i blaszki. Jego główną zaletą jest cena - około 25 zeta. Kiosk nie powala detalem, podobnie blaszki. Jednak korzystająć z dobrodziejstw złomu blaszkowego, igieł iniekcyjnych, nitek ciągnionych z ramek i jakichś luf pozostałych po poprzednich budowach powstało to poniżej.

Z zestawu Hellera pozostał kadłub, kiosk, płaty i pływak główny samolotu oraz reling z blaszki. Reszta jest właściwie zbudowana od podstaw.

Podziękowania dla Artoor_k za zwrócenie uwagi na starą wersję dźwigu.

( roboty mi narobił... )

Dosyć gadania - teraz obrazki:

12.jpg

1.jpg

9.jpg

2.jpg

3.jpg

8.jpg

11.jpg

6.jpg

5.jpg

7.jpg

10.jpg

4.jpg

Fotki nie najlepsze - bo przy sztucznym oświetleniu - niestety na zewnątrz szaleje nawałnica...

Pozdrowienia - Jacek

Ładnie, ładnie! Sporo udało się z tego starocia wycisnąć!

Besson mnie powalił z wywierconymi kabinami i "orurowaniem" pod płatem.

Skąd wytrzasnąłeś lufy działek na kiosku? Pokrętła przy nich są bardzo efektowne. Tak samo otwarte klapki na lufach 203-ki.

Malowanie wyważone, ubrudzony w sam raz. Bardzo podoba mi się, że zaznaczyłeś półmatowość samolotu w porównaniu do głębokiego matu kadłuba.

Łyżeczka (mała) dziegciu - szkoda że nie zeszlifowałeś tych wybrzuszeń dookoła każdego z otworów przelewowych. Oryginał miał płaskie burty.

Najładniejsze wykonanie tego modelu, jakie widziałem do tej pory.

Pozdrawiam,

Marek

• 2 weeks later...