Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, wszystkich forumowiczów, chciałbym wam przedstawić mój 1 model w życiu jest to Enzo Ferrari firmy FUJIMI.

Wzoruje się na Enzo tuningowane przez firme Edo Competition.

http://www.auto-blog.pl/ferrari-enzo-xx-evolution-edo/

Może nie będzie to idealne odzwierciedlenie tego modelu ale zawsze troche podobne

a oto moja robota na razie musze czekać do jutra żeby kupić farby.

Jak bedzie cos fajnego to moze kupie sobie 2 model ale zobaczymy

dsc0860.jpg

dsc0860.jpg

dsc0862wr.jpg

dsc0866g.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano
Witam, wszystkich forumowiczów, chciałbym wam przedstawić mój 1 model w życiu jest to Enzo Ferrari firmy FUJIMI.

Wzoruje się na Enzo tuningowane przez firme Edo Competition.

http://www.auto-blog.pl/ferrari-enzo-xx-evolution-edo/

Może nie będzie to idealne odzwierciedlenie tego modelu ale zawsze troche podobne

a oto moja robota na razie musze czekać do jutra żeby kupić farby.

Jak bedzie cos fajnego to moze kupie sobie 2 model ale zobaczymy

http://img441.imageshack.us/i/dsc0860xf.jpg/

http://img195.imageshack.us/i/dsc0861k.jpg/

http://img824.imageshack.us/i/dsc0862wr.jpg/

http://img14.imageshack.us/i/dsc0866g.jpg/

Wstawiaj zdjęcia a nie linki

Napisano

Strasznie chaotycznie porobiłeś te nawierty w tarczy. Zrobiłeś je nawet na krawędziach co jest raczej nie realne no i jest ich ze 2 razy za dużo w porównaniu do oryginału(patrz zdjęcie ze strony, którą podałeś).

Jestem ciekawy co Ci z tego wyjdzie

PS Co to jest to czarne ?

Pozdrawiam i powodzenia

Napisano

Zdziwie Ciebie te nawiercenia w tarczy były juz takie od razu nic tam nie ruszałem. :P

To czarne na karoseri te plamy to cos co mi nie wyszło ale bede to poprawiał.

Dzieki.

Napisano

Zgadzam się z kolegą wuen, z FXX byłoby mniej przeróbek.

Pamiętaj, aby przed położeniem bazowego lakieru użyć podkładu. Jakich farb używasz do malowania? TS'y, "szpreje" samochodowe czy może z aerografu malujesz? Nie polecam malowania budy pędzlem. Czeka cie sporo szpachlowania i robienia elementów od podstaw (z polistyrenu(?:razz:), itp.). Warto by się pokusić o zmianę felg na podobne do tych z Evolution Edo. Tarcze hamulcowe są jeszcze nie skończone, prawda? Powodzenia w budowie

Napisano

Dopiero jutro jada po lakier w sprayu, jakie mi polecacie ?

Z tarczami nie wiem czy bede cos robić nawet nie wiem co tu można byłoby jeszcze zrobić.

Nie bede tutaj wmieniac karoseri.

Myślałem że pokrostu polakieruje na zółto jakies dodatki i koniec.

Napisano

Tylko Motip z lakierów, bo ze zdobyciem TS'ów jest za dużo zachodu, a motipy dostaniesz w każdym mieście (cena może trochę zaboleć).

Pozdrowienia i dbaj teraz o oba tematy

Napisano

Ja kolego ide do mieszalni farb i mi dorabiaja jaki chce kolor. płace 30 zeta za puszke 400 lub 500 ml a jest to farba typowo samochodowa.

Napisano

No tak, ale nie w każdym mieście są ludzie którzy dorabiają farbę, a nawet jak są to można poszukać tańszych lakierów. Tym bardziej kolega dopiero zaczyna zabawę z modelarstwem, to lepiej już niech pomaluję zwykłą tamiyą z puchy albo innym lakierem do samochodów.

P.S: Moim zdaniem jest to za ciężki model na początek. Doradzam zostawić ten model na później a poćwiczyć na jakimś samolocie w 1:72. Wybór jest duży a cena waha się od 15-40 złotych.

Napisano
No tak, ale nie w każdym mieście są ludzie którzy dorabiają farbę, a nawet jak są to można poszukać tańszych lakierów. Tym bardziej kolega dopiero zaczyna zabawę z modelarstwem, to lepiej już niech pomaluję zwykłą tamiyą z puchy albo innym lakierem do samochodów.

P.S: Moim zdaniem jest to za ciężki model na początek. Doradzam zostawić ten model na później a poćwiczyć na jakimś samolocie w 1:72. Wybór jest duży a cena waha się od 15-40 złotych.

Nom masz racjie w 100% albo kupić samochód jakis do sklejania za 15 zeta i tam farbami poćwiczyć. Kupiłem ferrari GTO i masakra. Ciężki jak choinka do sklejenia.
Napisano

Modelarstwo nie jest takim hobby, które można zacząć ot tak i już robić świetne modele. Zawsze na początek trzeba kupić coś tańszego i poćwiczyć. A jak już osiągnie się wprawę, trochę poczytać warsztatów na forum to wtedy można zacząć na poważnie. A jak ciągnie bardzo do samochodów to są z Heller'a w skali 1:43 Mini i 2cv, kosztują 20-30zł a mają coś w okolicach 40 części więc też jest to dobra propozycja na początek

Napisano

Nie ma co zaprzestawać, przecież nic się nie stało. Sklej sobie jakiś samolot, opanuj podstawy a w tym czasie możesz pozbierać dokumentację, przemyśleć jak chcesz zrobić to Enzo, trochę podpatrzyć od kolegów bardziej zaznajomionych w modelarstwie. Ja też mam transporter z Zwezdy w 1:35, ale narazie kleję Messerschmitt'a w 1:72. Ja tak ci doradzam, ale to przecież twoja sprawa, równie dobrze możesz odrazu skleić Enzo, ale to takie porywanie się na głęboką wodę. Przemyśl to sobie na spokojnie, pooglądaj trochę warsztatów i daj znać co chcesz zrobić ;) .

Napisano

Napewno masz racje.

Dzisiaj kupiłem sobie 2 modele

- Peugeota 206 WRC AIRFIX

- Subaru Impreza WRC TAMIYA

Chyba zaczne od 206 bo chyba jest łatwiejsza i kosztowała mnie 60zł :P

Napisano
Napewno masz racje.

Dzisiaj kupiłem sobie 2 modele

- Peugeota 206 WRC AIRFIX

- Subaru Impreza WRC TAMIYA

Który model Subaru kupiłeś bo było ich kilka z tego co wiem?

Napisano

Tarcze hamulcowe nie są pomalowane z tego co widać (pomalowane są tylko zaciski). Ja również sądzę, że warto zacząć od łatwiejszego modelu. Ja zaczynałem od przerabiania modeli gotowych samochodów w skali 1/24 (niektóre jeszcze robię ). Z tego co wiem są też inne modele Hellera w 1/43 (m.in. Xsara WRC). Warto by poszukać i popróbować technik malowania itp. Powodzenia i pozdrawiam