Ipkinss Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 Witam! Przejrzałem dokładnie instrukcję Mirage'a i niestety zauważyłem, że sama sobie zaprzecza. W "uwagach do budowy modelu" napisano: "[...] pomalować pokład na kolor brązowoczerwony...", z kolei przy dwóch poglądowych rysunkach okrętu widnieje uwaga: "pokład - malować na kolor drewna". Nie znam się na tyle dobrze by móc to rozstrzygnąć. Wydawało mi się, że drewno będzie bardziej prawdopodobne, zwłaszcza, że trudno dociec jak konkretnie miałby wyglądać kolor "brązowoczerwony". Ponieważ jestem zadowolony z efektu jaki uzyskałem pokład pozostanie drewniany Dzięki za uwagę! Dobrze dowiadywać się nowych rzeczy Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Fakt, racja - pokład nie miał prawa być deskowany ale matoł ze mnie Jeżeli każą malować jakimś brązowym kolorem, to chodzi tylko i wyłącznie o brązową farbę, a nie deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Ewentualnie o linoleum. Jako przykład - pokłady wszystkich jednostek IJN pokryte były właśnie linoleum o barwie brązowej (lekko czerwonawy odcień). Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Jak pamiętam zdjęcia w którymś z MSiO poniemieckich "V-ek", ukazywały one rufę któregoś z naszych przyszłych torpedowców "gołą", bez deskowania. Przypuszczam, że tak samo zostawiono w MW RP, zwłaszcza, że spora część kadry wywodziła się właśnie z Kaiserliche Marine. Marek będzie pewnie wiedział, o które fotki chodzi. bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 Panowie! Dziękuję za te informacje. Jest to mój pierwszy okręt w życiu i wielu niuansów siłą rzeczy nie wiem. Tak jak wcześniej napisałem, zasugerowałem się zapisem w instrukcji "pokład - malować na kolor drewna". Znowu wyszedł mój brak "oklepania" w temacie i słaba instrukcja producenta, która mogła być po prostu jednoznaczna i problem by nie zaistniał. Jak wspominałem nie chcę już tego zmieniać. Mazur jest modelem, którym chcę zebrać jak najwięcej "szkutniczych" doświadczeń aby kolejne okręty sklejać lepiej. Jak widać doświadczeń nie brakuje Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 30 Września 2010 Autor Share Napisano 30 Września 2010 Hej! Mały krok naprzód. Pomalowałem nadbudówki i kadłub na szary kolor. Użyłem farby Humbrola o numerze 64. Dodałem też kilka drobiazgów na pokłady. Namalowałem też czarną linię na granicy linii wodnej. Tutaj mam pytanie - jakiego koloru użyć na spód? Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 1 Października 2010 Autor Share Napisano 1 Października 2010 Witam ponownie! Troszkę poszperałem w necie i w końcu dobrałem kolor minii. Zmieszałem H60 z H 29 w proporcjach "na oko". Mam nadzieję, że kolor się nadaje Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Października 2010 Super Moderator Share Napisano 1 Października 2010 Mam nadzieję, że kolor się nadaje Smilena to wash i bedzie GREAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2010 Witam po długiej przerwie! Niestety przeprowadzka nie sprzyja modelarstwu Na szczęście sytuacja już opanowana i mogę spokojnie wrócić do zaczętych projektów. Mazur nieco się zmienił od ostatniej odsłony. Poprzyklejałem i pomalowałem większość drobnicy z blaszki Mirage'a. Zostało jeszcze kilka drobiazgów. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traceur07 Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 hmm nie myślałeś nad poprawą szyb? Okna wyglądają trochę biednie i psują cały efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Nie tylko okna psuja cały efekt. Wymień koniecznie te drągi .. pfuuuu... znaczy maszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2010 Heja! Poprawki okien miałem w planach Ale maszty sobie odpuszczę. Patrząc na dostępne zdjęcia oryginału musiałbym w tym modelu zmieniać niemal wszystko, a nie mam na to chęci. Nie tym razem Mam jednak nadzieję, że efekt końcowy nie będzie taki zły! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2010 Witam! Kolejna aktualizacja. Mazur dostał relingi i został nieco sfatygowany Teraz chyba najżmudniejsza część prac czyli olinowanie. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zyziu195 Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Bardzo fajnie wygląda. Powodzenia w końcowych etapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Nooo teraz to wygląda jakby nie jedną mile morska przepłyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 15 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2010 Witam! Zapraszam do galerii --> viewtopic.php?p=375936#375936 Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi