kamil83 Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Witam! Przechodząc wczoraj koło sklepu modelarskiego, musiałem wejść do środka. I według mojej opinii należało coś zakupić. Chciałem model relaksacyjny, a że myślałem nad polskim Humvee, no to kupiłem model podany w temacie. Ktoś z kolegów pisze, w jednym z tematów, że z tego modelu nie da się zrobić polskiej wersji. O co chodzi? Nie jestem w ogóle przygotowany merytorycznie do tego temu, od chciałem model relaksacyjny. Co jest nie tak z tym modelem? Poproszę o pomoc, zdjęcia, rysunki, jakieś artykuły. Z góry dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Eh, pewnie czytałeś opinię kubisza. Jest ona jak najbardziej poprawna. Ten model tak naprawdę jest do niczego. Już sama nazwa oszukuje, gdyż produkt Italeri nie ma nic wspólnego z wersją M1097A2. Na początek zaproszę Cię TUTAJ. Po zalogowaniu masz dostęp do wielkiej dokumentacji o Humvee, oczywiście także o polskich HMMWVs. Możesz także założyć warsztat na dwóch forach Wracając do tematu, to zależy jak wierny oryginałowi chcesz zrobić model. Jeśli miałby być bardzo odwzorowany, to niestety trzeba sporo dorobić. Przede wszystkim istotnymi rzeczami są: -inny typ przedniej osłony i wyciągarki, -brak nowego typu lusterek w pudełku, -fotele w wersji polskiej są nowego typu, te Italeri teoretycznie starego, ale i tak nie przypominają niczego, -brakuje całego tylnego zderzaka wraz z jego zabudową, a więc stelażami na kanistry i koło zapasowe, -wielu innych drobnych elementów, -koła także wołają o pomstę do nieba, trzeba by wymienić na koła nowego typu i tutaj mogę polecić zakup kół ARMO w Jadarze, -wiele, wiele innych... Jak pewnie już zauważyłeś, jest to bardzo trudna praca, przerobić nie tylko ten, ale jakikolwiek inny model na Humvee używane przez WP. Od siebie poradzę Ci zarejestrować się pod podanym linkiem. Tam znajdziesz dokumentację, która pozwoli Ci na wykonanie poprawnego modelu. Ponadto polecam przejrzeć kilka warsztatów z polskimi Humvee Pozdrawiam Konrad P.S. W pełni poprawna replika nie ma szansy być modelem relaksacyjnym. Oczywiście jeśli to Twój pierwszy Humvee, możesz skleić go prosto z pudła, a w przyszłości pokusić się o kolejne, bardziej waloryzowane HMMWVs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2010 No to zagoszczę na dłużej na tym projekcie grupowym, bo widzę, że czeka mnie kupa roboty. Mam nadzieję, że ten projekt nie zostanie zamknięty zbyt szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 No to zagoszczę na dłużej na tym projekcie grupowym, bo widzę, że czeka mnie kupa roboty. Mam nadzieję, że ten projekt nie zostanie zamknięty zbyt szybko. I tu pojawia się problem Po 31 lipca niby miały nie być zakładane nowe tematy, a projekt się kończy bodajże pod koniec grudnia. Pomoc pewnie znajdziesz i tak jak nie w projekcie grupowym, to w normalnym warsztacie lub na forum HMMWV. Pytanie tylko, czy chcesz robić super odwzorowaną wersję polskiego Humvee, czy po prostu zwykłą wersję amerykańską lub odrealnioną wersją Wolska Polskiego. Wtedy będzie łatwiej Ci cokolwiek poradzić w sprawie zakupu jakiś waloryzacji, przeróbek itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Rzeczywiście kolega kamil83 nie doczytał dwóch pierwszych punktów regulaminu, zamieszczonego na początku tematu głównego projektu grupowego: Regulamin projektu: 1) Projekt trwać będzie od 01.08.09 do 31.12.10. 2) Po terminie 31.07.2010 Koledzy modelarze proszeni są o niezakładanie nowych tematów warsztatowych. Ale kiedy decydowaliśmy o tych granicznych datach, napisałem, że jak ktoś się rozpędzi i założy warsztat po 31.07.2010, to przecież tego kogoś stąd nie wyrzucę. Tak więc kamilu83 - witaj w projekcie Zderzak napisał Ci wyżej dwie najważniejsze rzeczy: - załóż też ten warsztat na nowym forum HUMVEE, do którego dostałeś link, - określ, jaki model chcesz zbudować - będzie nam łatwiej coś podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 Witam do zestawu Italeri dokupiłem zestaw Academy M998 I.E.D. Gun Truck , blaszki Edka 35629, koła Armo 35556 i fotele nowego typu. Zdjęcia złożonej ramy: Przerobiona osłona i przedni zderzak: Nadwozie: Narzędzia na ramie: Początki dłubania tynego zderzaka: Małe przeróbki z klockiem: Pomalowana rama: Póki co tyle wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2010 Dalej to wyglądało tak: I tu dalsze postępy prac: W tej chwili modelik wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 20 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2010 Dorobiłem naprawdę niewiele: Jeden kartonik, a model wygląda o niebo lepiej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 20 Grudnia 2010 Share Napisano 20 Grudnia 2010 Co model, to wszędzie albo te kartony z pepsi czy colą. Znudziły się już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 20 Grudnia 2010 Share Napisano 20 Grudnia 2010 Niestety nie ma kartonów z polskimi napojami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 20 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2010 Może i się znudziły, ale skąd inne wykombinować??? Np. Wody Żywiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Grudnia 2010 Share Napisano 20 Grudnia 2010 Wydrukować samemu? To nie kalkomania, każdy sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 20 Grudnia 2010 Share Napisano 20 Grudnia 2010 A to racja, kartonik można i Paintcie zaprojektować. Wymiary wziąć choćby z tego z Coli i... jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2010 Model gotowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi