donalyah00 Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Rozochocony szybkim jak na mnie przebiegiem prac przy U-60, postanowiłem rozpocząć kolejną relację. Wybór padł na przygotowany przez włoską firmę Dolphin Models zestaw włoskiego okrętu podwodnego Mocenigo - typ Marcello: http://en.wikipedia.org/wiki/Marcello_class_submarine). Oto fotka tego, co chcę uzyskać (model będzie z pełnym kadłubem). Zdjęcie z prób morskich w 1938 r.: Źródło: Sommergibili Italiani, Tomo 1, Uffico Storico MM. Dla pełniejszego obrazu stoczniowy portret jednego z bliźniaków: Choć w tytule wymieniłem nazwę producenta - wykorzystam z oryginalnego zestawu jedynie kadłub oraz kilka części fototrawionych. Zestaw, przedstawiający okręt w wersji z roku 1943, jest tzw. produktem multimedialnym. Składają się na niego elementy żywiczne, odlewane z białego metalu oraz fototrawione. Oto co zastajemy w pudełku: Żywica jest dosyć miękka i przyjemna w obróbce. Zdetalowanie odlewu jest baaardzo podstawowe. Części odlane z białego metalu są w zasadzie ciekawostką - nie wykorzystam z nich niczego. Fototrawki są produkcji Eduarda - dosyć miękka blacha, luźno nawiązująca do oryginału. Przydadzą się z niej łopaty śrub i parę poręczy. Zawartość pudełka złożona na sucho. Dzięki uprzejmości jednego z kolegów modelarzy udało mi się wytrawić własny zestaw części - kompletny pokład i części wyposażenia (jeszcze raz dziękuję za pomoc!): Budowę rozpocząłem od kadłuba. Po konfrontacji z planami musiałem obie połówki nieco pociąć aby go naprostować (dolna połówka kadłuba przybrała kształt banana, któremu gorąca woda niestraszna...) oraz aby zbliżyć się trochę bardziej do oryginału: CDN. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Rewelacja! Genialnie, że złapałeś się za coś takiego - po tych wszystkich hitlerowskich "trumnach" (no i może czasem ruskich atomówkach) coś takiego - w dodatku makaroniarska łajba, a pizza-manom nie sposób odmówić interesujących pomysłów. Normalnie Jedyny minus, to to, ze to żywica i skala - jakby była większa, było by fajniej... Ale i tak bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Września 2010 Super Moderator Share Napisano 28 Września 2010 Ciekawy projekt Patrze i kibicuje - fajny ten zestawik autorskich blaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Ciekawy a zarazem dość oryginalny temat, taki warsztatowy rodzynek . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 14 Marca 2011 Autor Share Napisano 14 Marca 2011 Witam, po dłuższej ciszy na morzu... Na wstępie dziękuję za miłe słowa i doping - przyda się tutaj niezmiernie. Odkopując temat wrzucam fotkę śrub napędowych Mocenigo. Zrobiłem je już jakiś czas temu (łopaty są z oryginalnej blaszki dołączonej do modelu) i pomalowałem łącznie ze śrubami do U 60. Farba to GS Brass lekko zwashowany i polakierowany. Po przyklejeniu do modelu zostaną jeszcze trochę dopasowane do całości (połysk). Kolejny update powinien być nieco szybciej - w sobotę dorwałem mosiężne rurki o średnicach 2/1,5 mm i zacząłem walczyć z wyrzutniami torped. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 14 Marca 2011 Autor Share Napisano 14 Marca 2011 Trochę poszlifowałem i model stał się trochę bardziej podobny do oryginału: Na zdjęciach różnica jest może niewielka, ale samo szlifowanie i szpachlowanie CA aby doprowadzić kadłub do obecnego stanu zajęło mi kilka godzin... Oto efekt zabawy z rurkami mosiężnymi - dziobowe wyrzutnie torped. Trochę pracy jeszcze przede mną, ale coś już widać. Mosiądz to bardzo sympatyczny w obróbce materiał. Rurki 2/1,5 mm (czyli grubość ścianki 0,25 mm) przecinałem w kilka sekund nożem Olfy. Po wklejeniu w przygotowane otwory dały się bez problemu szlifować iglakami oraz papierem ściernym 320 i 400. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Ale wygar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 świetny pomysł z tymi rurkami, dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 No, a już myślałem, że temat przepadł . Wygląda to ekstra, te wyrzutnie są zawodowe , będziesz dorabiał jakieś pokrywy? Rurki mosiężne wydają się być ciekawym materiałem, gdzieś je dorwał? Tylko ta żywica... Ale wygar Que Pasa?(jeśli to tak powinno zabrzmieć) bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 Dzięki Panowie! Pokrywy są na blaszce fototrawionej - są to okrągłe pokrywy rur torpedowych wklejane w denkach widocznych otworów. Rurki kupiłem w M-Zone, po za tym można coś takiego dostać na dalekim wschodzie. Póki co wyrównałem pokład w modelu, ale nie jest to nic widowiskowego. Fotki będą w następnym odcinku. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Nie, żebym był niecierpliwy, ale kiedy ten następny odcinek? wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Bardzo ambitnie i jak zawsze doskonale wychodzi Kibicuję jak wszyscy Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Nie, żebym był niecierpliwy, ale kiedy ten następny odcinek? Jakim prawem wpadasz na moje pomysły ;> Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Dziękuję bardzo, bardzo za doping! Póki co Mocenigo zszedł delikatnie na plan dalszy, ale niebawem wrócę do tematu. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Kwietnia 2011 Super Moderator Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Dziękuję bardzo, bardzo za doping! Póki co Mocenigo zszedł delikatnie na plan dalszy, ale niebawem wrócę do tematu. Pozdrawiam, Marek A już myślałem, ze to jakaś kolejna odsłona postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Grrr... jedno-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 No i ile można czekać ?? Po oględzinach ubocika na żywo dostałem wilczego apetytu na tą relację ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 8 Lipca 2012 Autor Share Napisano 8 Lipca 2012 Dobry wieczór, Dawno mnie tu nie było - pora odgrzać kotleta włoskiego... Przez ostatni rok zrobiłem niewiele: udało mi się wstawić rufowe wyrzutnie torped oraz potestować sposób wykonania burt (płytka PS grubości 0,25 mm). Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że szybciej byłoby pewnie kadłub od podstaw... Polistyren na burtach okazał się być zbyt cienkim i po chwili szlifowania udało mi się przetrzeć przez niego. Dodatkowo dziób okrętu dalej niespecjalnie przypominał oryginał. Z pomocą Magic Sculpa udało mi się jednak doprowadzić go do bardziej realnego kształtu: Górną krawędź kadłuba doprowadzę do porządku dopiero po przyklejeniu blaszanego pokładu. Usunąłem też uprzednio wklejone burty i pogłębiłem trochę wnęki na nie (przy okazji zwęziłem nieco kadłub na śródokręciu). W kolejnym odcinku spróbuję powalczyć raz jeszcze z burtami - tym razem wykonanymi z polistyrenu o grubości 0,5 mm. CDza-jakiś-pewnie-czasN. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Lipca 2012 Super Moderator Share Napisano 9 Lipca 2012 No witam znowu na pokładzie... Dawno nie było kolegi... Zawitałeś teraz na dłużej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Ta "włoszczyzna" nawet odgrzewana jest "jadalna" bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Mam nadzieję, że już na dłuższą chwilę. Mam również nadzieję, że kolejna porcja włoszczyzny będzie również w miarę strawna... Przykleiłem i wpasowałem polistyrenowe burty: Aby wreszcie nadać kształt kadłubowi przykleiłem też pokład: Po zlepieniu wszystkiego w całość nastąpił baardzo nudny okres zalewania CA-szlifowania-zalewania CA-szlifowania-... Podsumowałem go kolejną warstwą surfacera: Jeszcze parę zerknięć na dziób i rufę: Obecny stan kadłuba pozwala już na rozpoczęcie "ozdabiania" go detalami - wreszcie! CDN. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Sierpnia 2012 Super Moderator Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Świetna robota, Marku Mam nadzieję, że zdążysz go ukończyć zanim znowu gdzieś cię wywieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 nastąpił baardzo nudny okres zalewania CA-szlifowania-zalewania CA-szlifowania-...Skąd my to znamy... Ten pokładzik wygląda całkiem-całkiem, znając życie, przy dodatkach znowu pogonisz nanoboty do roboty... bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi