RH Napisano 1 Października 2010 Napisano 1 Października 2010 Jeszcze jeden modelik który teraz skończyłem .Z tym że miałem wątpliwości czy go pokazywać.Osobiście trochę się wstydzę że zrobiłem taką fuszerę . Po prostu Special Hobby nie za bardzo się popisal.Mam takie wrażenie ze te zastrzaly i miejsca ich usytuowania zrobil na odwal sie .(tu wlaśnie miałem problemy ,aż 7 razy skladałem zanim jakoś to wyszło .Z tąd wlasnie model mi się trochę zapaskudzil) A wracając do samej konstrukcji ,to producent tak to do kitu narysował ze robiąc to wedlug niej zostaje sie narazony na całkowita klęskę .po prostu nic do siebie nie pasuje a skrzydlo laduje tam gdzie nie potrzeba . Wniosek : model nie dla początkujących a po za tym musi być podbudowany solidnymi planami Mialem go juz poslac do kosza ,ale co tam przynajmniej wreszcie bardziej powaznie zostane skarcony ,ku uciesze wszystkich tych co czekali na ten moment z utensknieniem:) Model zrobiłem(za delikatnie powiedziane :( powinno byc spartaczyłem ) w malowaniu z Wyższej Szkoly Pilotazu Grudziąc ok 1923r Cytuj
wuwumaster Napisano 1 Października 2010 Napisano 1 Października 2010 no nie no takie partactwo że szok... jak takie coś wogóle można na forum pokazywać ??? cały taki srebrny monotonny, tylko 2 kółka, nawet dolnych skrzydeł mu pożałowałeś... ale cieszy fakt że sam masz świadomość swojego braku talentu i umiejętności, mówiąc krótko zmień hobby i nie spamu więcej forum taki żarcik oczywiście twoja skromność jest równie ujmująca jak kapitalne wykonywanie modeli, powiem szczerze że nie znam tej konstrukcji ale model wygląda niezwykle lekko, realnie, w klimacie tamtych czasów, kolejny świetnie wykonany model, gratulacje a jak byś jeszcze zdradził technikę wykonania czerwonych lamówek skrzydeł i usterzenia to byłbym ogromnie wdzięczny Cytuj
grzesioj Napisano 1 Października 2010 Napisano 1 Października 2010 a jak byś jeszcze zdradził technikę wykonania czerwonych lamówek skrzydeł i usterzenia to byłbym ogromnie wdzięczny Że się wtrącę - sądząc po delikatnych, jak mi się wydaje, nierównościach krawędzi owych lamówek, one chyba po prosu zostały namalowane z ręki przy pomocy pędzla, co nie umniejsza urody modelu. No, chyba, że się mylę, to ... pozdrawiam Grzesiek Cytuj
RH Napisano 1 Października 2010 Autor Napisano 1 Października 2010 Do modelu raczej z sercem nie podeszłem ,z powodu wcześniej wspomnianego.To i lamówki sie spaprały. No a tak na poważnie to czerwone paseczki wykonalem w ten sposob.: najpierw pomalowałem na czerwono wszystkie krawędzie ,a nastepnie zamaskowałem taśmą odpowiedniej szerokości i pomalowałem sreberkiem. Jednak w trakcie walki związanej z przyklejaniem płata troche sie" popśniło" i musiałem poprawić ,Ale wpadlem na drugi bradzo dobry sposób malowania paseczków ,a mianowicie po pomalowaniu skrzydla na kolor srebrny po calym obwodzie za pomoca sklapela i linijki delikatnie naciąc po całym obwodzie skrzydla .potem za pomocą pedzelka malujemy lamówke .,a dzięki temu że jest rysa lakier wplywa tylko do rowka co i tym samym linia jest rona ,niczym od maskowania .Sposob ten jest terz dobry przy malowaniu ramek w kabinach gdy sa niezbyt dobrze zaznaczone .I tym samym mamy bardzo ładne i równe pomalowane elementy kabiny Cytuj
sklejacz Napisano 3 Października 2010 Napisano 3 Października 2010 Pomimo ww. uwag bardzo mi się podoba. No.. może brakuje tylko figurki instruktora kpt. Orlińskiego. Cytuj
jarek38 Napisano 4 Października 2010 Napisano 4 Października 2010 Mała historia lotnictwa z szachownicą, której wstyd się przyznać, nie znałem. Gratuluję ładnego MS 30 Kształt kadłuba ze statecznikami przypomina mały sterowiec. Pozdrawiam Jarek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi