point-G Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Serwus przedstawiam poczatek mojej pracy jest to SI WRC 2001 jako ze jest to moj 1 model licze na sygestie czy moj tok rozumowania przy pracy jest ok Uploaded with ImageShack.us[/img] Uploaded with ImageShack.us[/img] [/img] Uploaded with ImageShack.us kaste przeszlifowalem papierem sciernym, poglebilem linie podzialu natomiast klatki i podwozia nie szlifowalem czy jest konieczniosc? teraz mam zamiar wymyc i polozyc podklad a pozniej lakier podklad to bedzie Mr WHITE Surfacer 1000 a lakier TAMIYA TS-50 MICA BLUE prosze o opinie pozdr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Fajny model właśnie skończyłem go składać. Więc jakbyś potrzebował pomocy to wal śmiało. Możesz mieć problemy z klatką bo jej nie powinno się sklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 kolejne kilka dni prac polozylem podklad 3 warstwy i szlifowanko Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us no i lakier 2 warstwy Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us a tutaj mala zdrada ale nie powinno byc problemu z usunieciem tego Uploaded with ImageShack.us a w miedzy czasie maluje drobnice Uploaded with ImageShack.us pytanie do szanownego grona 1. czy potrzebny bedzie lakier bezbarwny kasta bardzo ladnie sie swieci w sumie to nawet jestem zaskoczony ze tak wyszlo i moim zdaniem jakby mocniej sie swiecila chyba straci naturalnosc? moze tylko przepolerowac czyms? dziekuje za cenne uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Też właśnie robię ten model dlatego mocno kibicuje A lakier bezbarwny zawsze warto dać, choćby dla zabezpieczenia farbki A samej farby bez bezbarwnego bym nie polerował, bo różna ciekawe rzeczy mogą się przytrafić Poczytaj różna poradniki zamieszczone na forum i to powinno rozwiać twoje wątpliwości. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 15 Października 2010 Autor Share Napisano 15 Października 2010 podwozie prawie gotowe zaczynam srodek [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Witam. Też będę się bacznie przyglądał postępowi prac gdyż też mam zamiar zbudować takie cacuszko. I tak jak kolega Rabit666 wspomniał o lakierze bezbarwnym to ma rację gdyż takim lakierkiem możesz zabezpieczyć nie tylko lakier-bazę ale również kalki , które bądź co bądź położysz, natomiast wracając do bazy kolorku to nie jest wskazane polerować taki lakier gdyż TS-50 to mica czyli metalik perła a takich lakierów nie szlifujemy i nie polerujemy - potrzebny bezbarwny. Mam prośbę odnośnie zdjęć czy możesz wklejać normalnie zdjęcia a nie miniaturki:) mocno kibicuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 15 Października 2010 Autor Share Napisano 15 Października 2010 Mam prośbę odnośnie zdjęć czy możesz wklejać normalnie zdjęcia a nie miniaturki:) mocno kibicuję pozdrawiam ale one maja po 4MB beda sie dlugo ladowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 15 Października 2010 Autor Share Napisano 15 Października 2010 a co do bezbarwnego to bede kladl jeszcze nie wiem jaki ale chyb atez kupie tamiya cos dobrze mi sie ta MICA bLUE malowalo wiec moze i bezbarwny bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 15 Października 2010 Autor Share Napisano 15 Października 2010 Możesz mieć problemy z klatką bo jej nie powinno się sklejać. faktycznie ze sklejona klatka bede mial ciezko ale powinna sie udac wiecej trzeba sie gimnastykowac dla przyszlych skladaczy tego modelu nie polecam sklejania klatki na poczatku tylko postepowac zgodnie z instrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Moze zrób to co ja, mianowicie popraw jeden detal. Tą osłonę na tylnym wale, dyferencjale, czy tam moście pomaluj może na kolor podwozia lub na jakiś czarny mat. No chyba ze jakoś chcesz wyeksponować co pod tymi osłonami jest A co do zdjęć, zmniejsz je do regulaminowych 800x600 (masa darmowych programów do tego celu u wujka Googla) i wklej całe w poście, tak jak już kolega pisał. A rozmiar na pewno drastycznie zmaleje z bazowych 4mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 16 Października 2010 Autor Share Napisano 16 Października 2010 Moze zrób to co ja, mianowicie popraw jeden detal. Tą osłonę na tylnym wale, dyferencjale, czy tam moście pomaluj może na kolor podwozia lub na jakiś czarny mat. No chyba ze jakoś chcesz wyeksponować co pod tymi osłonami jest A co do zdjęć, zmniejsz je do regulaminowych 800x600 (masa darmowych programów do tego celu u wujka Googla) i wklej całe w poście, tak jak już kolega pisał. A rozmiar na pewno drastycznie zmaleje z bazowych 4mb tak oslona bedzie pomalowana zgodnie z instrukcja a zdjecia poprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 Model przyjemny w budowie i daje dużo frajdy, życzę powodzenia w budowie i wytrwałości ;) Składałem ten model i może pomocna będzie moja relacja z budowy tego modelu tylko z wersji Monte Carlo : viewtopic.php?t=4624 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 16 Października 2010 Autor Share Napisano 16 Października 2010 Model przyjemny w budowie i daje dużo frajdy, życzę powodzenia w budowie i wytrwałości ;) Składałem ten model i może pomocna będzie moja relacja z budowy tego modelu tylko z wersji Monte Carlo : viewtopic.php?t=4624 o maj gat stary piekna robota widac doswiadczenie no a co z bezbarwnym robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 Niestety w tym modelu nie zastosowałem bezbarwnego co oczywiście jest moim błędem ... w tej chwili już niechcę tego robić bo popsuję, ale kolejne moje modele już pokrywam warstwami bezbarwnego i stosuję polerkę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 podwozie skonczone przytarlem grubym papierem robiac porysowane podwozie srodek tez skonczony najwiecej problemow mialem oczywiscie przy nakladaniu kalek wymaga to duzo cierpliwosci uzywalem takiego czegoas jak HUMBROL DECALFIX i jakos mieszane mam uczucie do jego pomocy przy nakladaniu pozostawial blyszczacy nalot i wcale kalka lepiej sie nie nakladala teraz czas na bezbarwny i kalki na karoserii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi-232 Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Przetarć się nie robi papierem tylko tzw. "Suchym pędzlem" Taka porada na przyszłość .Ale wyszło nawet fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 Przetarć się nie robi papierem tylko tzw. "Suchym pędzlem"Taka porada na przyszłość .Ale wyszło nawet fajnie. a jak to dziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi-232 Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Przetarć się nie robi papierem tylko tzw. "Suchym pędzlem"Taka porada na przyszłość .Ale wyszło nawet fajnie. a jak to dziala? Ale w jakim sensie działa masz załącznik w nazwie suchy pędzel Zrobisz takie coś ale srebrną farbą i będzie efekt otarć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 fakt sierociniec ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 11 Listopada 2010 Autor Share Napisano 11 Listopada 2010 nadszedl czas na pokrycie kasty kalka po doswiadczeniu z nakladaniem kalki wewnatrz auta nie mialem pomyslu jak sie zabrac do nakladania na karoserii zeby bylo dobrze zakupilem sobie Mr Mark setter i Mr Mark softer no i to byl strzal w 10-ke wczesniej tego nie uzywalem rewelacja kalka fantastczynie sie uklada bez tego nie ma co sie zabierac do nakladania kalek a oto kilka fotek z efektu prac: to zdjecie jeszcze bez lakieru bezbarwnego a te zdjecia juz z bezbarwnym bez polerowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 Przebarwienia masz na lakierze, widać głównie na 4 fotce Mam nadzieje że masz zamiar zmatowić te czarne uszczelki (tak się to chyba zwie) przy oknach A ta strzałeczka na przednim zderzaku nie powinna wskazywać takiej wajchy otwierającej maskę? Bo u ciebie co ona wskazuje? Chyba za mam jakieś nieaktualne informację Ogólnie fajnie to wygląda, nie przejmowałbym się, że parę kalek nie wyszło idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 11 Listopada 2010 Autor Share Napisano 11 Listopada 2010 Przebarwienia masz na lakierze, widać głównie na 4 fotce Mam nadzieje że masz zamiar zmatowić te czarne uszczelki (tak się to chyba zwie) przy oknach A ta strzałeczka na przednim zderzaku nie powinna wskazywać takiej wajchy otwierającej maskę? Bo u ciebie co ona wskazuje? Chyba za mam jakieś nieaktualne informację Ogólnie fajnie to wygląda, nie przejmowałbym się, że parę kalek nie wyszło idealnie no wlasnie zmatowic uszczelki czyli przeszlifowac i jeszcze raz matowym lakierem pomalowac? strzaleczka z tego co wiem pokazuje gdzie sie znajduje hak i tak wszytskiei wyczynowe auta maja tak tak kalki maja pare zdrad ale przy nastepnych juz bede wiedzial jak co robic, praktyka ;) dzieki za uwagi a polerowac go ? i czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 No ładnie ci to wyszło szkoda że ja nie użyłem płynów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 Odnośnie uszczelek to zamaskuj kastę i pryśnij je czarnym semiglosem aby się tak nie świeciły. Mam jeszcze pytanko jakim bezbarwnym prysnąłeś kastę bo fajnie wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
point-G Napisano 11 Listopada 2010 Autor Share Napisano 11 Listopada 2010 Odnośnie uszczelek to zamaskuj kastę i pryśnij je czarnym semiglosem aby się tak nie świeciły.Mam jeszcze pytanko jakim bezbarwnym prysnąłeś kastę bo fajnie wyszło? bezbarwny to MR HOBBY MR SUPER CLEAR GLOSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi