Skocz do zawartości

F4F-4 Wildcat Hobby Boss 1:48

GreeN

Rekomendowane odpowiedzi

jak długo moczyłeś w cleanluxie? ost próbowałem w nim myć model, zrobiłem roztwór ok 1:2 z wodą, i poodłaziło pół na pół, wkurzyłem się i od ręki zmyłem wszystko wamodem, od strzała zeszło - "bez namaczania".

pozdrawiam!

• Odpowiedzi 161
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie rozcieńczałem. Pędzlem nakładałem na dany obszar clenaluxa (nie oszczędzając go). Czekałem aż to sobie dojrzeje a potem szmatką zamoczoną także w clenaluxie wycierałem. W zakamarkach zamiast szmatki zastosowałem twardy pędzel. Potem na koniec jeszcze raz przemalowałem model clenaluxem i już suchą szmatką wytarłem na błysk.

Po dokładnym obejrzeniu modelu okazało się, że Clenalux jednak lekko zmył także płynną szpachlę Tamiyi. Nie są to wielkie ubytki. Nowa szpachla właśnie schnie na modelu. Dzisiaj z rana nie wiem, który już raz z rzędu zmywałem sidolux z owiewek. Dam sobie z nim spokój. Możliwe, że tworzywo z jakiego są wykonane powoduje, iż sido nie spływa tworząc zacieki (nawet 50/50 z wodą nie dało rady). Dorwałem więc pastę do zębów i waciki i lekko wypolerowałem szkła. Jutro wreszcie przysiądę na dłużej bo przez święta dałem sobie spokój. Zrobię maski i może jak się uda psinknę Surfacerem.

Żeby nie było, że nic nie robię :

59.JPG

Trochę to nie w temacie, ale chcę odpocząć od wildcata no i czasu strasznie mało. Marzę o kilku takich dniach, kiedy mógłbym siedzieć od rana do wieczora, lecz to odległe marzenie. Obecnie sesja na studiach, syn który jest wszędzie i zawsze no i praca.. Niebawem jak tylko skończę Kurogane powrót do f4f.

Pozdrawiam

G

Dzisiaj z rana nie wiem, który już raz z rzędu zmywałem sidolux z owiewek. Dam sobie z nim spokój

moja rada - daj sobie z nim spokój... nast razem te 8zł zamiast na sido przeznacz na pastę polerską K2 TEMPO, starczy do końca życia, poleruje genialnie, ja czasem jeszcze używam sido ale odkąd wróciłem do normalnych bezbarwnych a owiewki zacząłem polerować pastą to skończyły się problemy z kombinowaniem z płynem do podłóg... sorki za offtop.

pozdrawiam!

• 2 weeks later...

Niestety w obecnym czasie sesja egzaminacyjna, początek pisania pracy inżynierskiej i druga pasja i praca http://www.getica.pl pochłonęły mnie doszczętnie... Wydaje mi się, że dopiero w lutym zacznę dalej cisnąć z modelarstwem. Zdarzają mi się obecnie dni (chwile) wolne, ale boje się, iż gdybym poświęcił się wtedy któremuś z modeli to zatraciłbym się na dobre..

Pozdrawiam

G

• 2 months later...

Witam,

powiem szczerze, że ja też nie mogę się doczekać aktualizacji.. Niestety modelarstwo poszło na jakiś czas w odstawkę. Praca inż. w toku, właśnie siedzę nad częścią teoretyczną. Do tego dwa etaty fabryka/programista, praktyki maj-lipiec, 20 miesięczne dziecko i żona . Nie ogarniam tematu.. Boje się zaangażować w rozpoczęte projekty modelarskie, aby reszta obowiązków na drugi plan nie zeszła. Kilka dni temu ze smutkiem przejrzałem tylko całą chemię i farby czy aby na pewno wszystko dobrze poodkręcane Od lipca mam wakacje, więc zacznę działać w tej materii.

Pozdrawiam

G

• 2 months later...

Powoli wracam do klejenia. Teoria pracy inż. oddana i zatwierdzona przez promotora. Wakacje od dzisiejszego dnia więc nie pozostaje nic tylko dać się pochłonąć.. W szafce czeka już kilka perełek, no i f4f do dokończenia.

Pozdrawiam

G

• 4 weeks later...

Kończże wreszcie go waćpanie, bo nie mogę się zdecydować czy robić z pudła czy wywalać kasę na Big Eda