skwercio Napisano 23 Października 2010 Napisano 23 Października 2010 Chciałbym się dowiedzieć, jak zrobić formę np. do odlania kółka od samolotu, z czego ją zrobić (chcę odlewać z żywicy epoksydowej) i ogólnie jak się do tego zabrać? Cytuj
SAAB Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 Wszystko zależy od kształtu kółka , rodzaju silikonu i rodzaju żywicy. Podstawowe dwa rodzaje silkonu miękki i twardzy ale nie typ M-56 To mają być silikony o dużym stopniu rozciągliwości bez wyrwania Najlepiej pokaże na przykładzie . Do jutra. Cytuj
MartiniOCP Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Podłącze się pod temat. Czy ktoś wie czym można zastąpić rozdzielacz do form silikonowych? Może jest jakaś prosta chałupnicza metoda. pzdr. Cytuj
Lucas HS Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Smar silikonowy spisuje się znakomicie Cytuj
MartiniOCP Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 ok. dzięki. myślałem, że może są jakieś metody typu "rozcieńczony kujawski natryskiwany aero;]" No nic, zdecyduje się w takim razie na rozdzielacz w spray'u. pzdr. Cytuj
pilex7 Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 ok. dzięki. myślałem, że może są jakieś metody typu "rozcieńczony kujawski natryskiwany aero;]" No nic, zdecyduje się w takim razie na rozdzielacz w spray'u. pzdr. Są dwa rodzaje rozdzielaczy. Silikonowe które są rodzajem oleju, oraz na bazie alkoholu poliwinylowego, które tworzą bardzo cienką "folię". Tych drugich używa się raczej do dużych form. 1 Cytuj
Ari Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Martini. Pewnie ze są Tylko zastanów się czy warto eksperymentować? 1kg żywicy - 30 - 40PLN 1gk silikonu - 60 - 80 PLN 1/2l rozdzielacza - 15-20pln starczy na ....ho ho ho. oszczędzisz 20 pln zużywając przykładowo 250g silikonu. Co jak się nie uda? 1 Cytuj
MartiniOCP Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 No i podsumowałeś moje głupie wywody:) W sumie to bardziej mi chodziło o to czy mogę polecieć do kuchni teraz, zaraz, i przygotować taki rozdzielacz. Pzdr. Cytuj
ZzB Napisano 8 Listopada 2010 Napisano 8 Listopada 2010 Podłącze się pod temat. Czy ktoś wie czym można zastąpić rozdzielacz do form silikonowych? Może jest jakaś prosta chałupnicza metoda. Wazelina kosmetyczna + patyczek do uszu (profesjonalny kaszubski rozdzielacz z podręcznym aplikatorem ;> ). Przetestowana własnoręcznie, ale na mikroformach (~5 cm3 silikonu) więc nie wiem, czy się sprawdzi na większych Pozdrowionka ZzB 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi