skwercio Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Chciałbym się dowiedzieć, jak zrobić formę np. do odlania kółka od samolotu, z czego ją zrobić (chcę odlewać z żywicy epoksydowej) i ogólnie jak się do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Wszystko zależy od kształtu kółka , rodzaju silikonu i rodzaju żywicy. Podstawowe dwa rodzaje silkonu miękki i twardzy ale nie typ M-56 To mają być silikony o dużym stopniu rozciągliwości bez wyrwania Najlepiej pokaże na przykładzie . Do jutra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Podłącze się pod temat. Czy ktoś wie czym można zastąpić rozdzielacz do form silikonowych? Może jest jakaś prosta chałupnicza metoda. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Smar silikonowy spisuje się znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 ok. dzięki. myślałem, że może są jakieś metody typu "rozcieńczony kujawski natryskiwany aero;]" No nic, zdecyduje się w takim razie na rozdzielacz w spray'u. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 ok. dzięki. myślałem, że może są jakieś metody typu "rozcieńczony kujawski natryskiwany aero;]" No nic, zdecyduje się w takim razie na rozdzielacz w spray'u. pzdr. Są dwa rodzaje rozdzielaczy. Silikonowe które są rodzajem oleju, oraz na bazie alkoholu poliwinylowego, które tworzą bardzo cienką "folię". Tych drugich używa się raczej do dużych form. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Martini. Pewnie ze są Tylko zastanów się czy warto eksperymentować? 1kg żywicy - 30 - 40PLN 1gk silikonu - 60 - 80 PLN 1/2l rozdzielacza - 15-20pln starczy na ....ho ho ho. oszczędzisz 20 pln zużywając przykładowo 250g silikonu. Co jak się nie uda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 No i podsumowałeś moje głupie wywody:) W sumie to bardziej mi chodziło o to czy mogę polecieć do kuchni teraz, zaraz, i przygotować taki rozdzielacz. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Podłącze się pod temat. Czy ktoś wie czym można zastąpić rozdzielacz do form silikonowych? Może jest jakaś prosta chałupnicza metoda. Wazelina kosmetyczna + patyczek do uszu (profesjonalny kaszubski rozdzielacz z podręcznym aplikatorem ;> ). Przetestowana własnoręcznie, ale na mikroformach (~5 cm3 silikonu) więc nie wiem, czy się sprawdzi na większych Pozdrowionka ZzB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi