Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od 3 lat używam aerografu pseudoiwate od firmy "Fachowiec". Od jakiegoś czasu odmawia on jednak pracy. Mimo że maluje farbami vallejo w stosunku 1:4 w porównaniu z wodą, to jednak farba nie chce wylatywać z dyszy. Aerograf był gruntownie czyszczony. Pozatym podczas czyszczenia zauważyłem że jak docisne igłe do końca tak że końcówka igły wychodzi z dyszy to często igła się zaklinowuje że trudno jest ją wyciągnąć. Spust aerka też słabo chodzi. Ale moża też być może taka przyczyna że używam 3 letnich farb vallejo. Maluje farbą olive drab apacza. Farba jest 3 letnia i retarder vallejo też jest 3 letni. Czy od tego może się zapychać aerek?

Napisano

Nie kupuj żadnej świeżej farby. Rozkręcałem naprawdę cały areograf?

A wykręcałeś śrubę dociskającą uszczelkę, która otacza igłę. Jak tam nagromadziła się zeschła farba to masz powód nie wysuwania się igły.

Napisano

Jak jest igła to mam dwie takie śruby/zakrętki otaczające igłę. Jedna większa i druga mniejsza zakręcana na większej na końcu. Owszem czyściłem tam. Fabry nagromadzonej tam nie ma poza niewielkim nalotem po farbie który nie chce zejść.

Napisano

A możesz wrzucić zdjęcie tego aerka na forum?

Ja mam Ew 770 i wiem, że jak porządnie nie przeczyściłem raz uszczelki w którą wchodzi igła ( tej uszczelki, która powstrzymuje wylewanie się farby do tyłu aerografu) to miałem takie samy przygodoy jak Ty.

Napisano

a sprawdziłeś szczelność uszczelek i sprawność igły? i sparawdzaj zwykłą wodą nie farbami,jeśli nie masz uszczelek na podorędziu weź maskola z humbrola .aaaa i opisz dokładniej problem

Napisano

Przyznam szczerze że uszczelki podczas czyszczenia zgubiłem. Igła jest w porząsiu, nie jest pozaginana, jest prosta taka jaka powinna być. Mój problem polega na tym że mimo że rozcieńczam farby w stosunku 1:4 to mimo tego aerek się zapycha(prawdopodobnie). Tzn. chwile na początku działa ale potem z dyszy nie chce lecieć fabra.

Napisano

Moja p-iwata po 3 - 4 latach użytkowania też miała ten sam problem. Widać wynika ona ze zużycia się uszczelek wewnątrz korpusu.

Ktoś napisał, że są dwie śrubki do tych uszczelek. W którym miejscu.

Napisano

Czesc mac eyka,

czy to przypadkiem nie ty wstawiłeś kiedyś na youtube, cykl programów o modelarstwie takich jak w linku ponizej??

Napisano
Wiecie przyznam się że już mam dosyć tej męczarni. Wyłoże te 175 zł i kupie sobie nowy EW 770 od Maru.

Co tak dużo? Za 100 zł masz tg180 z dwiema dyszami i wężem gratis.

Napisano
Przyznam szczerze że uszczelki podczas czyszczenia zgubiłem. Igła jest w porząsiu, nie jest pozaginana, jest prosta taka jaka powinna być. Mój problem polega na tym że mimo że rozcieńczam farby w stosunku 1:4 to mimo tego aerek się zapycha(prawdopodobnie). Tzn. chwile na początku działa ale potem z dyszy nie chce lecieć fabra.

człowieku weź Ty no uszczelki powymieniaj i będzie git tyłka nie zawracaj!

Napisano

W EW 770 ta śruba przyciskająca uszczelkę o której wspominałem znajduje się mniej więcej w tym miejscu.

DSCN0135.jpg