tomsoul Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Witam Od 3 lat używam aerografu pseudoiwate od firmy "Fachowiec". Od jakiegoś czasu odmawia on jednak pracy. Mimo że maluje farbami vallejo w stosunku 1:4 w porównaniu z wodą, to jednak farba nie chce wylatywać z dyszy. Aerograf był gruntownie czyszczony. Pozatym podczas czyszczenia zauważyłem że jak docisne igłe do końca tak że końcówka igły wychodzi z dyszy to często igła się zaklinowuje że trudno jest ją wyciągnąć. Spust aerka też słabo chodzi. Ale moża też być może taka przyczyna że używam 3 letnich farb vallejo. Maluje farbą olive drab apacza. Farba jest 3 letnia i retarder vallejo też jest 3 letni. Czy od tego może się zapychać aerek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Spróbuj inną farbą i będziesz wiedział czy problem jest po stronie sprzętu czy farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 27 Października 2010 Autor Share Napisano 27 Października 2010 No musze sprawdzić. Dla pewności kupie jutro świeżą farbke vallejo usa olive drab. I zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Nie kupuj żadnej świeżej farby. Rozkręcałem naprawdę cały areograf? A wykręcałeś śrubę dociskającą uszczelkę, która otacza igłę. Jak tam nagromadziła się zeschła farba to masz powód nie wysuwania się igły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 27 Października 2010 Autor Share Napisano 27 Października 2010 Jak jest igła to mam dwie takie śruby/zakrętki otaczające igłę. Jedna większa i druga mniejsza zakręcana na większej na końcu. Owszem czyściłem tam. Fabry nagromadzonej tam nie ma poza niewielkim nalotem po farbie który nie chce zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 A możesz wrzucić zdjęcie tego aerka na forum? Ja mam Ew 770 i wiem, że jak porządnie nie przeczyściłem raz uszczelki w którą wchodzi igła ( tej uszczelki, która powstrzymuje wylewanie się farby do tyłu aerografu) to miałem takie samy przygodoy jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 27 Października 2010 Autor Share Napisano 27 Października 2010 Jutro wrzuce zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Tak jak obiecałem wrzucam zdjęcia. Mam nadzieje że dobrego formatu są zdjęcia i moderator ich nie usunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 a sprawdziłeś szczelność uszczelek i sprawność igły? i sparawdzaj zwykłą wodą nie farbami,jeśli nie masz uszczelek na podorędziu weź maskola z humbrola .aaaa i opisz dokładniej problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Przyznam szczerze że uszczelki podczas czyszczenia zgubiłem. Igła jest w porząsiu, nie jest pozaginana, jest prosta taka jaka powinna być. Mój problem polega na tym że mimo że rozcieńczam farby w stosunku 1:4 to mimo tego aerek się zapycha(prawdopodobnie). Tzn. chwile na początku działa ale potem z dyszy nie chce lecieć fabra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Wiecie przyznam się że już mam dosyć tej męczarni. Wyłoże te 175 zł i kupie sobie nowy EW 770 od Maru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Moja p-iwata po 3 - 4 latach użytkowania też miała ten sam problem. Widać wynika ona ze zużycia się uszczelek wewnątrz korpusu. Ktoś napisał, że są dwie śrubki do tych uszczelek. W którym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Czesc mac eyka, czy to przypadkiem nie ty wstawiłeś kiedyś na youtube, cykl programów o modelarstwie takich jak w linku ponizej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Wiecie przyznam się że już mam dosyć tej męczarni. Wyłoże te 175 zł i kupie sobie nowy EW 770 od Maru. Co tak dużo? Za 100 zł masz tg180 z dwiema dyszami i wężem gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Przyznam szczerze że uszczelki podczas czyszczenia zgubiłem. Igła jest w porząsiu, nie jest pozaginana, jest prosta taka jaka powinna być. Mój problem polega na tym że mimo że rozcieńczam farby w stosunku 1:4 to mimo tego aerek się zapycha(prawdopodobnie). Tzn. chwile na początku działa ale potem z dyszy nie chce lecieć fabra. człowieku weź Ty no uszczelki powymieniaj i będzie git tyłka nie zawracaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 W EW 770 ta śruba przyciskająca uszczelkę o której wspominałem znajduje się mniej więcej w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Dobrze wiedzieć, jak kupie EW 770 to wiem gdzie co szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Poczytaj sobie poradnik kolegi reggy a napewno znajdziesz w nim pomoc na swoje kłopoty: viewtopic.php?t=5871 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 29 Października 2010 Autor Share Napisano 29 Października 2010 Dzięki za link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy6 Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Uszczelki możecie zrobić maskolem od humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi