Skocz do zawartości

Samoloty transportowe w polskim lotnictwie

Arek17

Rekomendowane odpowiedzi

Troszke szukałem po necie i znalazłem narazie to:

A. II Wojna Światowa

1.C-47 Skytrain

2.Li-2

3.Szcze-2

B. Po II Wojnie Światowej

4.Siebel Si 204

5.Ił-12

6.Ił-14

7.Ił-18

8.An-2

9.An-12B

10.An-26

11.An-28

12.C-130 Hercules

13.Casa C-295

Narazie tyle. Nie wiem czy wypisywać tez pasażerskie.

4.Siebel Si 204

T. Królikiewicz w swej książce pisze, że w naszym lotnictwie wojskowym Siebel Si 204 były używane do zadań kartograficznych.

4.Siebel Si 204

T. Królikiewicz w swej książce pisze, że w naszym lotnictwie wojskowym Siebel Si 204 były używane do zadań kartograficznych.

Zgoda, z tym że były to samoloty Nord NC.701 Martinet - Francuska powojenna modyfikacja Si-204 - inne śmigła + wiele pomniejszych detali.

Tak jak napisałeś były to samoloty aerofotogrametryczne, więc ciężko je zaklasyfikować jako transportowe.

Z oryginalnymi Sieblami nasi lotnicy zetknęli się po wojnie w ramach akcji EASSU.

PZDR

Wypada dodać M-28.

An-28 to nie jest to samo??

Wprawdzie M 28 powstał jako wersja rozwojowa An-28, ale uwierz mi, to nie jest to samo.

Wypada dodać M-28.

An-28 to nie jest to samo??

Wprawdzie M 28 powstał jako wersja rozwojowa An-28, ale uwierz mi, to nie jest to samo.

Wierze

Do listy należy oczywiście dopisać również Fokkera F.VIIB/3m, który w wojsku polskim pełnił funkcję samolotu bombowego, pasażerskiego (m.in. desantował pierwsze polskie jednostki spadochronowe) oraz transportowego.

• 2 weeks later...

1. W sprawie Siebla vel Norda, to chyba trzeba by było stworzyć kolejny tom(chyba IX) pt. np. "Inne" lub "Specjalne", może "Specjalnego przeznaczenia" lub coś w tym stylu.

2. Austery to chyba nie były rozpoznawcze(przynajmniej w 663 Dywizjonie Samolotów Artylerii (ang. 663rd Polish Air Observation Post Squadron; pol. 663 Polski Szwadron Powietrznych Punktów Obserwacyjnych- za Wikipedią) a współpracy z artylerią. I znowu znalazłyby się w tym hipotetycznym IX tomie.

A czy samolot współpracy z artylerią, nie był jednak samolotem rozpoznawczym?

Ad.2. Może i był, ale dlaczego np. 318Sqn miał w nazwie "myśliwsko-rozpoznawczy" a 663Sqn nie, tylko współpracy z artylerią?

Ad.1. A co z Nordem? Będzie ten nowy tom dla samolotów "spec-naz"?

Będzie ten nowy tom dla samolotów "spec-naz"?

Jak na razie, nie będzie nowych. Zawsze można w późniejszym czasie zrobić nowy tom i poprzenosić maszyny, które nie pasują do już istniejących.

Jestem , obecny

Zaczyna być ciekawie . Mnogość typów , Wojtek a tak się bałeś tego okresu . Rano czyli plus 7h dodam resztę .

\\podoba mi się - jestem za.

Tomek

Na szybko:

1. Może warto przenieść tą dyskusję do odpowiedniego wątku

2. AOP - Air Observation Post - Powietrzny Posterunek Obserwacyjny - skoro wiemy że Austery nie toczyły walk powietrznych, nie zrzucały bomb lub torped, nie woziły desantu/ładunków , to może jednak zostawmy go jako rozpoznawczy ...

3. Nord 701 - samoloty zakupił LOT - moim zdaniem można je umieścić w kategorii "W Służbie Państwa".

PZDR