Arek17 Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Troszke szukałem po necie i znalazłem narazie to: A. II Wojna Światowa 1.C-47 Skytrain 2.Li-2 3.Szcze-2 B. Po II Wojnie Światowej 4.Siebel Si 204 5.Ił-12 6.Ił-14 7.Ił-18 8.An-2 9.An-12B 10.An-26 11.An-28 12.C-130 Hercules 13.Casa C-295 Narazie tyle. Nie wiem czy wypisywać tez pasażerskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 4.Siebel Si 204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 4.Siebel Si 204 T. Królikiewicz w swej książce pisze, że w naszym lotnictwie wojskowym Siebel Si 204 były używane do zadań kartograficznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 4.Siebel Si 204 T. Królikiewicz w swej książce pisze, że w naszym lotnictwie wojskowym Siebel Si 204 były używane do zadań kartograficznych. Zgoda, z tym że były to samoloty Nord NC.701 Martinet - Francuska powojenna modyfikacja Si-204 - inne śmigła + wiele pomniejszych detali. Tak jak napisałeś były to samoloty aerofotogrametryczne, więc ciężko je zaklasyfikować jako transportowe. Z oryginalnymi Sieblami nasi lotnicy zetknęli się po wojnie w ramach akcji EASSU. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mate82 Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 No i jeszcze jedna zasadnicza kwestia. Czy jako samoloty transportowe traktujemy też maszyny dyspozycyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Wypada dodać M-28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 4 Listopada 2010 Autor Share Napisano 4 Listopada 2010 Wypada dodać M-28. An-28 to nie jest to samo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Wypada dodać M-28. An-28 to nie jest to samo?? Wprawdzie M 28 powstał jako wersja rozwojowa An-28, ale uwierz mi, to nie jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 4 Listopada 2010 Autor Share Napisano 4 Listopada 2010 Wypada dodać M-28. An-28 to nie jest to samo?? Wprawdzie M 28 powstał jako wersja rozwojowa An-28, ale uwierz mi, to nie jest to samo. Wierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 1. Handley Page Halifax C Mk.VIII 2. Vickers Warwick C Mk.I 3. Vickers Warwick C Mk.III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Do listy należy oczywiście dopisać również Fokkera F.VIIB/3m, który w wojsku polskim pełnił funkcję samolotu bombowego, pasażerskiego (m.in. desantował pierwsze polskie jednostki spadochronowe) oraz transportowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 A czy istnieje jakis modwl Fokkera w 1:48? Chyba nigdy sie z nim nie spotkalem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Niestety nic mi o takim nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 1. W sprawie Siebla vel Norda, to chyba trzeba by było stworzyć kolejny tom(chyba IX) pt. np. "Inne" lub "Specjalne", może "Specjalnego przeznaczenia" lub coś w tym stylu. 2. Austery to chyba nie były rozpoznawcze(przynajmniej w 663 Dywizjonie Samolotów Artylerii (ang. 663rd Polish Air Observation Post Squadron; pol. 663 Polski Szwadron Powietrznych Punktów Obserwacyjnych- za Wikipedią) a współpracy z artylerią. I znowu znalazłyby się w tym hipotetycznym IX tomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 A czy samolot współpracy z artylerią, nie był jednak samolotem rozpoznawczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 A czy samolot współpracy z artylerią, nie był jednak samolotem rozpoznawczym? Ad.2. Może i był, ale dlaczego np. 318Sqn miał w nazwie "myśliwsko-rozpoznawczy" a 663Sqn nie, tylko współpracy z artylerią? Ad.1. A co z Nordem? Będzie ten nowy tom dla samolotów "spec-naz"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Będzie ten nowy tom dla samolotów "spec-naz"? Jak na razie, nie będzie nowych. Zawsze można w późniejszym czasie zrobić nowy tom i poprzenosić maszyny, które nie pasują do już istniejących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mate82 Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 To ja w takim razie dorzucę kilka typów maszyn dyspozycyjnych: Bucker Bu-181 (zdobyczny w 663 Dywizjonie) Messerschmitt Bf-108 Fiesler Fi-156 Focke-Wulf Fw-56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Jestem , obecny Zaczyna być ciekawie . Mnogość typów , Wojtek a tak się bałeś tego okresu . Rano czyli plus 7h dodam resztę . \\podoba mi się - jestem za. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Zasadniczo nie. Służy do obserwowania i korygowania ognia własnej artylerii, zwykle z nad własnego terytorium. Rozpoznanie wzrokowe wchodzi w rachubę ale w stopniu ograniczonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Na szybko: 1. Może warto przenieść tą dyskusję do odpowiedniego wątku 2. AOP - Air Observation Post - Powietrzny Posterunek Obserwacyjny - skoro wiemy że Austery nie toczyły walk powietrznych, nie zrzucały bomb lub torped, nie woziły desantu/ładunków , to może jednak zostawmy go jako rozpoznawczy ... 3. Nord 701 - samoloty zakupił LOT - moim zdaniem można je umieścić w kategorii "W Służbie Państwa". PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi