star200 Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 helloł tak jak już mówiłem wcześniej robię wózek do roadtraina i tu będzie relacja i pełny opis jego budowy jak ktoś będzie chciał zrobić coś takiego to może to będzie mu przydatne:) zaczynamy od najzwyklejszego wózka od naczepy US ja mam z zestawu "baywatch" trzeba go skleić wg instrukcji tyle że w nad mocowanie resoru z przodu należy spiłować to co wystaje (do przyklejenia uchwytu) jak już mamy wózek to bierzemy się za mocowanie dyszla ja użyłem do tego płytki styrenowej (chyba tak się to nazywa). Trzeba odciąć odpowiednie kawałki wg uznania ja zrobiłem tak żeby to było mocne ktoś może zrobić to inaczej teraz dyszel Do wykonania dyszla posłużyła mi szyna z US naczepy (tak po której jeździ wózek przy podłodze). Wziąłem skleiłem obie szyny tak żeby zrobił się profil kwadratowy i obciąłem to co odstawało. Po tych czynnościach tenże profil przeciąłem na pół i obie połówki "zaostrzyłem" żeby zgrywały się w odpowiedni kąt jak już mamy dyszel przygotowany to trzeba zrobić zawiasy ja swoje wykonałem z 2 warstw płytki styrenowej jak mamy zrobione zawiasy to trzeba je założyć do mocowań i przewiercić wszystko na wylot żeby można było później swożnie tam włożyć jak się je już przewierci to włożyć coś żeby niewypadały i można przyklejać dyszel tak żeby był centrycznie co do osi całego wózka tak narazie wygląda to co zrobiłem do tej pory obciąłem go troche od góry bo była duża różnica wysokości między przodem a tyłem naczepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 Star normalnie cię uwielbiam Teraz robienie roadtraina to będzie czysta przyjemność. Dzieki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 Dolly wygląda cacusznie, chociaż nie jestem do końca przekonany co do mocowania dyszla do ramy wózka. Mam nadzieję, że sam wózek wyposażysz należycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 chociaż nie jestem do końca przekonany co do mocowania dyszla do ramy wózka. Mocowanie dyszla jest jak najbardziej prawidłowe. Nie wyobrażam sobie aby dyszel mógł być zamocowany do osi lub resorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 Bardzo fajnie, że takie coś powstało... Na pewno się przyda wielu z Nas Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 Może ci sie przyda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 13 Marca 2007 Autor Share Napisano 13 Marca 2007 Dolly wygląda cacusznie, chociaż nie jestem do końca przekonany co do mocowania dyszla do ramy wózka. Mam nadzieję, że sam wózek wyposażysz należycie A do czego mam przymocować dyszel?? Mocowanie troszke poprawię bo ma dość duży luz. Dzięki Tornado za fotki właśnie z nich kożystałem a ta ostatnia to euro wózek ale też się przyda:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Marca 2007 Share Napisano 14 Marca 2007 Dzięki Tornado za fotki właśnie z nich kożystałem a ta ostatnia to euro wózek ale też się przyda:D Zamieściłem tą fotkę, bo wyraźnie widać na niej mocowanie dyszla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 14 Marca 2007 Autor Share Napisano 14 Marca 2007 ale zwróć uwagę że ten ma na sztywno dyszel z niby ramą a mój będzie miał to ruchome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Marca 2007 Share Napisano 14 Marca 2007 ale zwróć uwagę że ten ma na sztywno dyszel z niby ramą a mój będzie miał to ruchome Nie zmienia to faktu, że fotka pokazuje iż dyszel jest mocowany do ramy wózka. Ps. Prawidłowa nazwa wózka to "Konwerter Dolly" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 14 Marca 2007 Share Napisano 14 Marca 2007 Zamieściłem tą fotkę, bo wyraźnie widać na niej mocowanie dyszla. Witam, może jeszcze coś takiego się przyda. Fotki znalazłem gdzieś na stronie autralijskiej. pozdr Markus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 14 Marca 2007 Autor Share Napisano 14 Marca 2007 mam cholera problemy z wykonianiem jażma :| narazie wygląda tak: i przymiarka z drugą ramą . Tornado zacząłem już ją powoli psuć :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 14 Marca 2007 Share Napisano 14 Marca 2007 Fajnie, fajnie. Zapowiada się bardzo ciekawie. Czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 14 Marca 2007 Share Napisano 14 Marca 2007 Ok, ja spotkałem się do tej pory tylko z wózkami, które dyszel miały zamocowane do poprzeczki umieszczonej na końcu ramy - widocznie takie stosuje się przy krótszych zestawach w US... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 15 Marca 2007 Autor Share Napisano 15 Marca 2007 Ok, ja spotkałem się do tej pory tylko z wózkami, które dyszel miały zamocowane do poprzeczki umieszczonej na końcu ramy - widocznie takie stosuje się przy krótszych zestawach w US... w US bardzo żadko stosuje się wózki choć nieprzecze że się stosuje :P jak sobie tak pomyśle i popatrzę to ja niepsotkałem się z takimi co są właśnie mają montowany dyszel do belki bez zawiasów chyba że euro który Torando wcześniej zaprezentował :/ może oboje mało jeszcze widzieliśmy dalej mam problemy z tym cholernym uchwytem :| ma ktoś jakąś rade na niego żeby wyglądał tak jak ten na zdjęciu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 Jeśli mówisz o tym: To np. można wziąć zaczep z kotwiczki wędkarskiej. W przeciwieństwie do większości haczyków, które są zakończone "uchem". Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 Ucho holu można zrobić z kawałka wypraski, wycinasz z niej krążek, nawiercasz otwór i szlifujesz iglakiem nadając odpowiedni kształt. Do oczka przyklejasz kawałek prostej wypraski i szpachlujesz. Dalej już chyba wiesz co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 15 Marca 2007 Autor Share Napisano 15 Marca 2007 hmmmm będę próbował kombinował zaraz chwycę się za to jak coś wyjdzie to od razu wrzucę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 no to jak zaraz zato bedziesz sie bral to wrzuc szybko te fotki to dzis zobacze jak to tobie wyszlo tylko piwa nie pij bo cie zmuli :P powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 Skyline wrzuć foty tej RAV 4 o której masz napisane w podpisie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 15 Marca 2007 Autor Share Napisano 15 Marca 2007 niechce nic mówić ale gdzieś zgubiłem wózek :| chciałem się za niego zabrać a jego niema :| kuźwa dramat a jeszcze na dodatek forum przekłamuje z godziną bo aż się zlękłem jak zobaczłem godzine :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 No tego chyba jeszcze nie było, aby ktoś zgubił cały model (traktując wózek jako odrębny element). Życzę więc powodzenia w poszukiwaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 17 Marca 2007 Autor Share Napisano 17 Marca 2007 poszukiwania zakończyły się wczoraj kumpel powiedział mi gdzie go zostawiłem :| tak już mam :| i zdąrzyłem zrobić od tamtej pory ucho i tylną belke (Tornado poznajesz?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 No belka fajna ,a z czego zrobiles ucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 Popracuj jeszcze troche nad uchem, wygląda jakby z jednej stroy było spłaszczone. Końcówkę sruby przy uchu możesz lekko zeszlifować na płasko do grubości ucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi