Skocz do zawartości

Mi-24 - kolor kokpitu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowy na forum a to mój pierwszy temat. Po kilku letniej przerwie zamierzam zabrać się za Mi-24 od Hobby Bossa. Moje pytanie dotyczy koloru kokpitu. Wiem, że zazwyczaj malowane są one na słynny niebiesko-zielony ale ostatnio przeglądając zdjęcia w sieci natrafiłem na to:

http://photo.bikestats.eu/zdjecie,79302,kokpit-mi24.html

Jest to Mi-24 D numer boczny 175.

Proszę o pomoc, kogoś kto ma większe pojęcie w tej sprawie.

Napisano

Z tego co ja się orientuję to po prostu podczas remontu przemalowano kabiny na czarno i to tyle. Nie wiem tylko czy już wszystkie Hind'y przeszły remont.

Napisano

ot ciekawostka ta fota, na mój rozumek jest to albo Mi-24 po modernizacji albo Mi-35 albo jeszcze inne cudo typu kabina szkoleniowa itp... tak czy siak jest to jakiś wyjątek od reguły, ja osobiście radze doszukać się do fotki oryginał i i jak nie wprost kokpit to przez szybę coś powinno być widać, jutro przejże co tam mam u siebie, może koledzy obczaskani w lotnictwie.pl itp pomogą

pozdrawiam!

p.s.

http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_view.php?id=2944 - tego chcesz zrobić? tak na szybko znalazłem, kurcze faktycznie czarno u niego w kabinie choć z przodu coś zieleniej, koła też całe czarne... no nic, czekam na mądrzejszych ode mnie

Napisano

Dzięki wielkie koledzy za pomoc

Nie wybrałem jeszcze konkretnego egzemplarza ale napewno będzie w nowym oliwkowym kamuflarzu. Czekam jeszcze, może ktoś uchyli rąbka tajemnicy tych czarnych kabin. Chociaż wydaje mi się, że tak jak kolega w poście napisał niektóre z maszyn mają przemalowane kokpity na czarno po remoncie.

Napisano

tak jak pisał wuwumaster, musisz się sugerować konkretną maszyną. Hindy, które w WZL-1 są dostosowywane do noktowizji mają czarny kokpit z wiadomych powodów.

Proponuję zwróć się z zapytaniem do Chazka, on wie wszystko o tych ptaszkach

Napisano

Witam. To zdjęcie kabiny po remoncie z baaardzo ograniczoną modernizacją. Kabina czarna bo śmigłowiec dostosowany do noktowizji. W miejscu gdzie kiedyś był wskaźnik kartograficzny od DISS-15 jest zabudowany odbiornik GPS i pulpit sterowania nową radiostacją Rohde&Schwarz. A jeżeli numer śmigłowca jeszcze nie jest wybrany to ja bym polecił Ci zrobić kujawski 956. Najmłodszy w rodzinie i po pełnej modernizacji. Pozdrawiam!

Napisano

Skala 1:72, nad relacją jeszcze myślę, ale napewno pokaże w galerii efekty swojej pracy.

Napisano

Może ktoś sklejał w skali 1/35? Czy są polskie kalkomanie do niego (poza tymi z Kagero)?

Jak prezentują się części fototrawione Parta i Eduarda?

Napisano

Ja czekam właśnie na zestaw z Hobby Bossa, przeglądając relacje innych wywnioskowałem że to chyba najlepsza opcja w 1:72. Co do relacji to czemu nie, chociaż nie relacjonowałem jeszcze nigdy swojej pracy.

Napisano
Ja czekam właśnie na zestaw z Hobby Bossa, przeglądając relacje innych wywnioskowałem że to chyba najlepsza opcja w 1:72.

Zvezda panie kolego, HB został zdetronizowany w ostatnim czasie...

Napisano
Ja czekam właśnie na zestaw z Hobby Bossa, przeglądając relacje innych wywnioskowałem że to chyba najlepsza opcja w 1:72. Co do relacji to czemu nie, chociaż nie relacjonowałem jeszcze nigdy swojej pracy.

Zdecydowanie Zwezda, ale ulepisz prosto z pudła tylko egzemplarz o nb 956. To późna wersja W.

Więcej jest tu:

http://www.plastikowe.pl/recenzje/72-mi-24w-wp-zvezda-7293

Może ktoś sklejał w skali 1/35? Czy są polskie kalkomanie do niego (poza tymi z Kagero)?

Jak prezentują się części fototrawione Parta i Eduarda?

Czynię to z wolna. Zakupiłem blachy Parta. Oczywiście cudów nie ma, chcąc zbudować wierną kopię musisz i tak dorabiać sporo elementów we własnym zakresie. Np półka z urządzeniami po prawej stronie kadłuba (obok miejsca technika pokładowego) jest totalnie zubożona. Po lewej stronie Part wykonał blachę, a powinna być firanka z zielonego materiału zakrywająca cięgła sterowania. Bagażówka, kabina pilota i operatora są w miarę poprawne. Wyrzutniki ASO są niepoprawne- odpowiadają wersji D- Part wykonał je razem z taśmami mocującymi na belce, wymagają przeróbki.

Kalki będą w przyszłym roku.

Aha, sam model też ma nieco błędów- niby wersja W, a anteny systemu ostrzegania na stateczniku pionowym są z wersji D (mała pojedyncza, a powinny być dwie obok siebie). Na belce ogonowej z prawej strony brak charakterystycznych pionowych wzmocnień- w oryginale z prawej strony belki zabudowana jest większość urządzeń, a więc potrzebne są wzmocnienia konstrukcji. No i majstersztyk- wklęsłe nity. W tej skali to razi.

Napisano

Pytanie troche amatorskie, co w przypadku Hobby Bossa trzeba by było zmienić robiąc naszego polskiego Hinda? np nb 737

Napisano

Niewiele- oczywiście anteny systemu ostrzegawczego przed opromieniowaniem z tyłu, pośrodku statecznika pionowego, dostosować anteny systemu swój obcy do polskiego standardu (na końcu pod belką ogonową i na owiewce operatora uzbrojenia) i jeśli chcesz zrobić egzemplarz o nb 737, zmienić kształt osłony silnika rozruchowego AI-9 ( jest owalny, co odpowiada śmigłowcom do numeru 731, ś-ce powyżej tego numeru mają kształt osłony jak w pokazanym przeze mnie linku do artykułu). W Twoim przypadku skłaniałbym się bardziej do 727 (nie jest wymagana przeróbka osłony wlotu powietrza), tym bardziej, że kalki do tego egzemplarza dostępne są w wydawnictwie Kagero.

http://www.airplane-pictures.net/image30259.html

ewentualnie jednolite malowanie 728:

http://www.airplane-pictures.net/registration.php?p=728

Napisano

Wybrałem Hinda nb 730 z tego względu, że chcę zrobić maszynę przystosowaną do noktowizji i biorącą udział w misji w Afganistanie. A z tego co napisał qalimar wnioskuję, że nie będę musiał robić wielu przeróbek w zestawie HB. A kalki jakoś zrobie.

Napisano

Jeżeli zainteresowany na dniach mogę wrzucić fotki kabiny przystosowanej do nvg.

Napisano

Jasne, bardzo by się przydały i w ogóle fotki całego 730 też bym prosił jeśli można:)