daniel.prasal Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczow, Jako ze jestem nowy, wypadaloby sie przedstawic po krotce. Zatem mam na imie Daniel. To by bylo na tyle Kiedys probowalem kleic modele kartonowe, ale zapal przegrywal z brakiem czasu. Lub byl pleciony ze slomy. Kilka modeli plastikowych tez sie pojawilo, chociaz glownym wykonawca byl moj tata. Oczywiscie byly to modele rodzimej firmy ZTS Plastyk (jako jedyne dostepne w tamtych czasach), bez malowania. Bacznie przegladajac to forum (oraz kilka innych) podjalem decyzje o zmierzeniu sie z Bismarckiem w skali 1/700 firmy Revell. Temat oklepany wiec nie problem bylo znalezc co nie co na ten temat. Chociaz jako poczatkujacy postanowilem wykonac ten model bez zadnych "ulepszen" i zmian merytorycznych. Najwazniejsze dla mnie, aby byl on zrobiony czysto i schludnie. Mam nadzieje ze sprostam temu zadaniu. W zwiazku z tym prosze o komentarze i ewentualna pomoc. Oczywiscie najwieksze znaczenie maja te wytykajace bledy, chociaz z drugiej strony pochwaly sa bardzo budujace Nie mam niestety zdjec z samego poczatku budowy, gdyz niedawno zaopatrzylem sie w aparat. Nie rozpisujac sie wiecej, zapraszam do stoczni Pierwsze zdjecie pokazuje akryle Essentials. Mam pytanko. Czy beda nadawaly sie do washa? Edytowane 17 Listopada 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Witaj daniel.prasal! Prawdziwy wysyp Bismarcków mamy na forum. Mnie (i jeszcze zapewne kilka osób)to bardzo cieszy. Boje się tylko że kolega Wallace (którego serdecznie pozdrawiam) może nie przepalić tego faktu i zrobić coś głupiego A teraz poważniej... Widzę że Revell w 1/700 zrobił właściwie miniaturkę wyprasek ze skali z którą się zmagam. Większość (tych dużych) części wygląda tak samo Z przyjemnością będę śledził postępy prac. Jeśli jakoś okaże się pomocny, tym bardziej będzie mi miło. postanowilem wykonac ten model bez zadnych "ulepszen" i zmian merytorycznych. Najwazniejsze dla mnie, aby byl on zrobiony czysto i schludnie. A może chociaż relingi??? Nie duża rzecz, a znacznie poprawia wygląd całości. BTW z jakiego okresy malowanie będziesz robił? Co do Washa, nie pozostaje Ci nic innego jak przetestować na czymś czego nie szkoda zniszczyć :P Ja już kibicuję. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel.prasal Napisano 17 Listopada 2010 Autor Share Napisano 17 Listopada 2010 Relingi musza byc. To jest bezdyskusyjne Tylko musze opracowac sobie jiga do nich. Wracajac do washu. Mam pytanie odnosnie preparatu o nazwie Sidolux. Niestety nigdzie nie moge go znalezc. Czy taki lakier bedzie dobrym odpowiednikiem: http://www.modelsforsale.com/catalog/product_info.php?products_id=215097-Vallejo---Liquid-Acrylic-Varnish-Gloss---500ML-Scale-500ml-#28517 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Listopada 2010 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2010 Noooo..... I kolejny - Wallace - strasznie Ci współczuję A tak przy okazji - ten model to najnowszy wypust Revella co to od chwil paru jest na rynku? Jaki numer katalogowy na pudełku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Zalew, potop, Tsu Nami ,pancernej myśli niemieckiego przemysłu stoczniowego trwa!!! I jeszcze ten Gneisenau 1:400 Hellera kolegi vic11,oraz Pancernik DKM Scharnhorst 1:200 kolegi arni. Solidaryzuje się z kolegą Wallace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Zalew, potop, Tsu Nami ,pancernej myśli niemieckiego przemysłu stoczniowego trwa!!! Co racja to racja. Na 14 pierwszych (na tą chwilę) relacji w dziale 13 to niemiaszki Ja jednak z tego powodu łez nie wylewam Nie mniej każda inna konstrukcja jak najbardziej mile widziana daniel.prasal już nie zaśmiecam Twojej relacji. Pozdrawiam Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel.prasal Napisano 17 Listopada 2010 Autor Share Napisano 17 Listopada 2010 Numer katalogowy tego modelu to 05098. I powiem szczerze, mimo iz nie znam sie zbytnio na jakosci modeli plastikowych, to wydaje mi sie ze wytloczki tego Revella sa bardzo dobrej jakosci. Zadnych nadlewek (doslownie zadnych, ani jednej, nawet malutkiej , polowki kadluba spasowaly sie idealnie. Poza tym sam projekt wytloczek bardzo dobrze przemyslany. Wszystkie poziomy nadbudowek to osobne czesci. Detale bardzo delikatne (jak na mozliwosci technologii wtryskowej). Jutro zrobie kilka fotek z ramkami ktorych jeszcze nie ruszylem. Taki maly In-Box w trakcie relacji. Jedyne co do tej pory mi sie nie podobalo to spod kadluba. Oprocz zamkow sluzacych do wypoycjonowania na podstawce dodali pelno dziwnych linii, ktore juz zeszlifowalem. Stad ta warstwa szpachli na spodzie. Mam nadzieje ze jutro bedie gladka jak pupcia niemowlaka Pozdrawiam goraco i do uslyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Listopada 2010 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2010 Numer katalogowy tego modelu to 05098Tak właśnie myślałem - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi