Stojkovic Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Witam serdecznie. Tak się złożyło, że dzisiaj sporo debiutów zaliczę, bo jest to pierwszy wątek warsztatowy który tutaj zakładam. Po namowie znajomego postanowiłem pokazać conieco z moich prac nad moją debiutancką dioramką, a właściwie podstawką. Nigdy jeszcze tego nie robiłem więc liczę na pomocne uwagi. Modelarstwem zajmuję się jakieś pół roku. Krótko o tym co na dioramce jest i co chcę by się znalazło: - Kfz. 222 (Tamiya) - Figurki ragona (Barbarossa 1942) - drogowskaz - kilka innych elementów (w tym krzaki itp.) Zdjęcia postepu w pracach: Czekam na wszelkie słowa krytyki i porady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snols Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Kilka rzeczy można by wykonać lepiej: - siatki ochronne na wieży - niedokładne spasowanie (2 zdjęcie) - lufa 20mm bez otworu wylotowego (b.łatwo można go wykonać używając igły lekarskiej) - wash dla figurek i pojazdu - fajnie byłoby go przykurzyć pigmentami Nie jest źle, nie widać śladów po wypychaczach, kleju i tym podobnych oznak pośpiechu i niestaranności. Gratuluje wykonania i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 Kolejne fotki z postępów prac. Druga figurka na miejscu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Cześć! Wygląda dobrze! Mam pewne zastrzeżenia do oczu (są zbyt wyraźne) - ale to jest ciężki kawałek modelu. Na przyszłość zalecałbym używać ciemnej szarej zamiast czarnej do malowania, to powinno pomóc. W ogóle czarnej powinno się używać bardzo oszczędnie. No i jeszcze trawa - jest tak piękna, że aż zbyt. Robiąc trawę, dobrze jest pomieszać różne rodzaje włókien. Po wierzchu można prysnąć ją różnymi kolorami, żeby wprowadzić naturalną nierównomierność. Do tego na krawędzi drogi trawa raczej będzie ubłocona. Można też na wierzch rzucić jakieś śmieci, które zaznaczą większe chwasty, opadłe liście itd. A na razie życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Dwie rzeczy ktore rzuciły mi się w oczy,to oznaczenia.Nie wiem dlaczego pojazd z tablicami rejestracyjnymi Wehrmachtu, ma na boku oznaczenie dla Dywizji "LSSAH". I tu jest ta druga rzecz,dlaczego na boku?Powinno być w tylnej części pojazdu na pokrywie silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 Producent na pudełku ukazuje takie właśnie rozmieszczenie emblematu LSAH na pojeździe, a ponieważ sam model składany był bez instukcji, której nie otrzymałem w pudełku, to rozmieszczenie jest pudełkowe. Sprawa tablic ukazuje się jeszcze inaczej, gdyż model pochodzi z antykwariatu w niemczech, a tam jak wiadomo wszelkie swastyki i oznaczenia SS są wymazywane markerami lub usówane i to też spotkało ten model, kalki rejestracyjne SS miały wielką plamę niezmazywalną na sobie, więc odpadały. Miałem do wyboru albo wstawić blachy WH albo pozostawić model bez nich. Wybrałem to pierwsze mając świadomość, że koneserzy i znawcy tematu będą wskazywać niezgodności merytoryczne pojazdu. W każdym razie, pomyłka z blachami nie zaszła z nieświadomości czy niedbalstwa, a zwyczajnie z braku innych opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 A ja mam pytanko o drogowskazy, bo na jednym jest po polsku LWÓW a na drugim... KIEV Według mnie coś nie tak, ale oczywiście mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 Oczywiście masz rację. Generalnie powinno być wszystko po Polsku lub Cyrylica tak naprawdę, ale tak jak wspominałem jest to moja pierwsza dioramka którą w życiu zrobiłem i bardziej starałem się próbować wykonać różne elementy, niż kłaść nacisk na realne tło historyczne. Oczywiście idąc dalej w modelarskiej dziedzinie wrażliwość na realia i zgodność historyczną jest bardzo ważnym elementem każdego szanującego się modelarza. Ja traktowałem wszystko co na tej dioramce jak poligon doświadczalny. Obiecuję nie robić na przyszłość błędów na drogowskazach i oznaczeniach pojazdów. Pozdrawiam i gratuluję spostrzegawczości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misqgrzywa Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Ładnie, czysto sklejony model. Obowiązkowo wash i kurz. Co do zieleni, jakiś chwast tu i tam, może krzaczek, trochę uschłych listków (tylko trochę. Świetnie nadaje się do tego suszony majeranek firmy "kamis" ) Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misqgrzywa Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 PS: rozumiem że to na uboczu to grób niemca. Przydały by się jakieś ślady rozkopania ziemi (mały podłużny kopczyk), ślady rozdeptania trawki. Kopczyk można uzyskać mieszając vikol z herbatą z torebki (wysypać zawartość i wymieszać z klejem, sodą, piaskiem i jakimś pigmentem. Dobry efekt "kopca kreta") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Listopada 2010 Autor Share Napisano 29 Listopada 2010 Witam ponownie. Dodałem krzaki, obruciłem grób fryca o 90 stopni i zrobiłem kopiec. Fotki nie najlepsze, ale takie światło niestety tylko było dostępne. P.S droga popękana wygląda super, lepiej niż gdyby miałabyć cała. Fotki: Ogólny shot na dioramkę: Krzak nr. 1 Grób Krzak nr 2 Rzut z boku dioramki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Kolejny mały update z postępu prac. Umieściłem trzecią figurkę w szeregu. Czwarta w fazie produkcji. Pasek do karabinu z taśmy maskującej, pierwszy raz takie coś robiłem, dlatego może nie wygląda hiper realistycznie. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Cześć! Jesteś pewny co do sposobu przenoszenia przez chopaków broni? Jeden niesie automat lufą do tyłu, a następny trzyma karabin górą do dołu... Nie mam na to papierów, ale dla mnie wygląda to podejrzanie - zawsze to dodatkowe sekundy, zanim broni będzie można użyć. Powodzenia w dalszych pracach, pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Lutego 2011 Autor Share Napisano 8 Lutego 2011 Wreszcie mogę uznać moją pierwszą dioramkę za ukończoną i wrzucić galerię końcową całości. Ograniczenia czasowe sprawiły, że nie szło płynnie i sporo czasu spędziłem przy tej dioramce, oczywiście nie żałuję, bo efekt końcowy jest dla mnie jak na początek zadowalający. Zresztą oceńcie sami. URL=http://s54.photobucket.com/albums/g106/Stojkovic87/?action=view¤t=DSC09491.jpg][/url] Kolejny w kolejce najprawdopodobniej będzie Mutt (M151) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Lutego 2011 Autor Share Napisano 9 Lutego 2011 Tak na koniec bardziej klimatyczna wersja foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 'Barbarossa była w 1941, a nie w 1942 roku. Diorama wg mnie spoko chociaż ja się bawie tylko w 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi