Jump to content

Wellington Mk X Italeri 1/72

jozik
 Share

Recommended Posts

Przedstawiam Wam efekt konfrontacji, skadinąd dobrego modelu Italki i zdjęć z internetu , z moimi przeciętnymi umiejętnościami .Model był już prezentowany przez ZIO BY NAITT .Model zasadniczo skleja się dobrze ,ale przy jego sklejaniu należy przygotować się na sporo pracy przy pasowaniu wieżyczek zwłaszcza tylnej.Osobny temat to kalkomanie: S-w złym kolrze,to samo element z przodu (z tymi dwoma defektami jakoś się uporałem),zbyt jasne numery płatowca,oraz zbyt duża kokarda na kadłubie.Oczywiście nie wszystko wyszło jak zaplanowałem,ale jak zawsze mam nadzieję,że następny będzie lepszy.Zapraszam do oglądania i komentowania.

10.jpg

PICT6776.JPG

PICT6770.JPG

PICT6814.JPG

PICT6809.JPG

PICT6780.JPG

PICT6783.JPG

PICT6784.JPG

PICT6786.JPG

PICT6787.JPG

PICT6788.JPG

PICT6789.JPG

PICT6795.JPG

PICT6798.JPG

bypicasa2html.gifPICT6792.JPG

]

Twój Wellington robi całkiem pozytywne wrażenie choć nie jest pozbawiony kilku wad:

1. Szachownica na lewej burcie jest trochę przekrzywiona;

2. W kilku miejscach widać lekko "poszarpane" przejścia kolorów;

3. Gdzieniegdzie widać łączenia półówek kadłuba;

Te drobne niedoskonałości nie są jednak aż tak poważne, aby w znaczący sposób umniejszyć wartość tak fajnego modelu

Pozdrawiam

Kornik

1. Szachownica na lewej burcie jest trochę przekrzywiona;

2. W kilku miejscach widać lekko "poszarpane" przejścia kolorów;

3. Gdzieniegdzie widać łączenia półówek kadłuba;

ad.1Fakt,nie zauważyłem w porę

ad.2 Jeżeli masz na myśli przejścia kolorów w biały na kadłubie i silnikach,to efekt jest zamierzony.

ad 3 Pod tylną wieżyczką rysa pojawiła się już po brudzeniu i ostatecznym macie,a na komorze bombowej ,z potraktowania tego fragmentu samolotu bez należytej uwagi To się nazywa,, czytanie bez zrozumienia"(oczywiście planów).

Edited by Guest

...drobne niedoskonałości nie są jednak aż tak poważne, aby w znaczący sposób umniejszyć wartość tak fajnego modelu ...

Dokładnie tak.

Widać na zbliżeniach i drobne niedociągnięcia i ogrom pracy włożonej w model. Bardzo fajny model-gratuluję.

Na focie nosa km-y mają na sobie kamo, tak przynajmniej to widzę, to wina zdjęcia, czy tak ma być?

Pozdrawiam Jarek

Pod tylną wieżyczką rysa pojawiła się już po brudzeniu i ostatecznym macie,a na komorze bombowej ,z potraktowania tego fragmentu samolotu bez należytej uwagi To się nazywa,, czytanie bez zrozumienia".

Nie wiem czym się kierowałem , że nie naprawiłem tego błędu odrazu.Mam nadzieję , że po poprawce wygląda lepiej:

PICT6816.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Teraz zauważyłem , że przy poprawkach zawieruszyła się lufa od bocznego km , ale ją znajdę .