GreeN Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Jako, że powoli kończę Wildcata oraz ponieważ jutro jadę na zakupy do modelarskiego postanowiłem wstępnie wystartować z Neuportem Ni-17 eduard (8051) PP. Jutro może zamieszczę mały inbox, ale na tą chwilę interesuje mnie kwestia malowania (bo jutro kupię do niego farby). Jako, że mało podoba mi się wersja cała aluminiowa więc zdecydowałem się na malowane: wersja D - Ni-23 Lt. Laurence Kert, Western Front. I tu właśnie mam pewien problem. Eduard podaje, iż kadłub i wierzchnia strona górnego płata ma być w kolorze : Gunze h309 PC 10. Wchodzi z tego że to ma być Fs34079 u gunzego - green a u pactry to jungle green. Tylko, że to ma się nijak do koloru, który w instrukcji pokazuje eduard. Czyli co? Ten kolor pokazany w instrukcji jest zły czy to ma być inny numer. Pozdrawiam Edytowane 7 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Pokaż no to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Jestem teraz w pracy i tylko to udało mi się zdobyć. Chodzi o czwarte malowanie : http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=8283 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 (edytowane) Jaki był ten kolor to nie wiem, natomiast nie przejmuj się nazwami. Nie wiem kto wymyślał nazwy tych farbek Pactry Modelmastera w Polsce, ale gunze pactra i model master używają różnych nazw dla tego samego koloru: C309 Green FS34079 A29 Jungle Green FS34079 4726 Dark Green FS34079 żeby było weselej, to wg nomenklatury FS nazywa się on Army Forest Green, ANA 631. Sam FS34079 jest bardzo zbliżony do Dark Green którym były malowane spity, tak jak ten: viewtopic.php?t=17893. FS34079 występuje też na naszych SU-22. Jeżeli to co na zdjęciu to PC-10 to 34079 powinien pasować, ale najlepiej żeby się wypowiedział ktoś kto spędził nieco czasu na studiowaniu PC-10 EDIT: IPMS podaje, że PC-10 Top camouflage from 1916 to FS:14087, a to jest C304 lub A30 lub MM4728. I tu masz dość duży wybór bo dokładnie to nikt nie wie jak wyglądał 34087, jest to cała gama kolorów ciemno-oliwkowo-zielonych lub khaki. Zresztą nie ma tego we wzornikach FS ponieważ został on rozbity na 34086 i 34088. Może kup te dwa kolory, a po wnikliwej analizie coś Ci się uda dobrać. Edytowane 7 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Jaki był ten kolor to nie wiem Nie martw się. Tego nikt nie wie. Interpretacji mnóstwo, ale dominują te w kierunku jak na pokazanym Camelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 A co oznacza to PC 10? To nazwa koloru czy ma to głębsze znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 http://www.southsearepublic.org/article/1723/read/pc10_and_doping_variation_in_wwi/australian_flying_corps/ http://wwi-cookup.com/sopwith/modelling/pc10.html Ale czy to się nadaje do francuskiego samolotu? Spotkałem się z określeniem French Olive Drab. W każdym razie coś z brązem ten zielony chyba należy pomieszać (ten z instrukcji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Może do tego fs34079 dodam to : http://www.masterhobby.pl/product_info.php?products_id=3354&osCsid=6a68aaf242db3cf434ae693081a6077e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Nie było i nie ma jednego PC-10 - były minimum cztery odcienie - jedne były bardziej brązowe, inne bardziej zielone - zależy którego pigmentu im się więcej nasypało. Poza tym należy wziąść poprawkę na materiał na który była nakładana farba (płótno), zużycie płatowca, etc. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Można powiedzieć, że jaki kolor nie weźmiesz to będzie dobry:) Na upartego jakbyś wziął RLM71 to też będzie dobrze. Poniżej masz dwie fotki z zielonymi i brązowymi Pactrami i MM. Są to tylko fotografie więc nie oddają rzeczywistych kolorów, ale powinno być Ci łatwiej coś dobrać. Druga fotka to to samo co na pierwszej tylko tło jest czarne; łatwiej wtedy wyłapać niuanse pomiędzy ciemnymi kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2010 Wydaje mi się że : A30 + A69 to będzie dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 Też mię się tak zdaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 10 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2010 Obiecany lekki inbox. Model maleńki jak na skalę 1:48. Jak spojżałem to na pierwszy rzut oka el. foto wydało się więcej niż plastiku, choć wprawdzie tak nie jest. Farby już zakupiłem. Powoli mogę zacząć starować z tym maluchem. Pozdrawiam G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 10 Grudnia 2010 Share Napisano 10 Grudnia 2010 No to jadziem pnie Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2011 Warsztat stanął w miejscu, bowiem zabrałem się za Kurogane a i niestety także z czasem mam pewien problem. W dzień choć często bym chciał to syn mi nie pozwoli sklejać (aż nie mogę się doczekać momentu kiedy będę mógł zasiąść spokojnie), więc tylko po nocach mogę dłubać. Niebawem ruszę z tym dwupłatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 Wracam do klejenia. Niebawem pierwsze foty i koty za płoty. Pozdrawiam G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomtre Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Będę śledził i trzymał kciuki za jak najlepszy efekt. Fajny samolot. Za niedługo biorę się za Ni-11/16. To jest dopiero maleństwo. Niewiele dłuższe od np Mercedesa S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 mam rozgrzebany-patrzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 19 Lipca 2012 Autor Share Napisano 19 Lipca 2012 Wreszcie wracam trochę przerwy było od modelarstwa. Sudia skończone. Wakacje. Wczoraj po roku niebytu w modelarskim światku, odpaliłem na próbę kompresor, przejżałem wszystkie narzędzia i chemię i czas wystartować. Nieuport na pierwszy ogień. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 25 Lipca 2012 Autor Share Napisano 25 Lipca 2012 Zacząłem dłubać. Powoli do przodu. Jeszcze pasy bezpieczeństwa, trochę brudu i może zamknę kadłub. Średnio to wygląda, ale dopiero wracam po długiej przerwie.. Oby było lepiej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 Trochę dłubałem. Teraz trzeba zamknąć kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi