Skocz do zawartości

I zaś pytanie o kompresor

Artofnois

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Mam zamiar zakupić kompresor -wybór padł na Mar 1000 lub Atlantis PT 350.Co do Mar'a to znalazłem trochę na jego temat,natomiast infa o Atlantisie niewiele w sieci.Co polecacie? Aero jakie mam to pIwata.Pozdrawiam Art

• 1 month later...

Pozwolę sobie odgrzać temat.Przy okazji czyszczenia piwnicy teścia nadziałem się na taki kompresor Deckera-raz włączony!.Troszku duży,posiada reduktor ciśnienia,preostat,filtr powietrza,wąż i inne pierdoły-generalnie czy mogę go używać do zasilania aero? Jak nadmieniłen na początku mam PIwatę

http://www.profimarket.pl/BLACKDECKER_Kompresor_olejowy_CP2525-2599.html

Pozdrawiam Art

jeżeli nie ogłuchniesz przy nim ani rodzina cie nie eksmituje za powodowanie sytuacji przedzawałowych w środku nocy (gdy w kompletnej ciszy nagle kompresor się załączy) to myśle że jak najbardziej, tylko ustaw sobie odpowiednie ciśnienie na reduktorze. aerograf zasilamy sprężonym powietrzem, kompresor jest źródłem sprężonego powietrza, czas więc zadać filozoficzne pytanie - why not ?

pozdrawiam!

teraz dopiero doczytałem że toto ma 95dB-chyba w lochu go odpalę i zobaczę czy ujdę cało.Inna sprawa że mam agregat z lodówy,butlę po gazie (turystyczna 2,5l) trójniki,preostat LC2,węże-do domu chyba ciekawsze rozwiązanie.

A ja miałbym jedną zasadniczą kwestię, aby ktoś doświadczony i obeznany przedstawił mi realne plusy kompresora typu MA-3000 i podobnej maszyny, lecz z butlą. Pytanie może wydawać się laickie, ale stoję przed kupnem nowego kompresora i zastanawiam się, czy warto dopłacać powiedzmy te 100zł do kompresora z butlą.

Ja już o tym pisałem (gdzie to nie pamiętam ) - Ja nie odczułem praktycznie, żadnej różnicy. Chyba tylko w czasie załączania i wyłączania się kompresora. MA3k daje dosyć stabilne ciśnienie i jakoś nigdy mi butla nie była potrzebna... zwłaszcza taka za 100 zł . Widziałem całą masę stronek gdzie ludzie tuningują MA-3000 lecz dla mnie czas spędzony nad tym wszystkim to była by tylko strata czasu (i gwarancji) .

Pozdrawiam

Piotrek

Piter, a jak wygląda kwestia trzymania na wyjściu ciśnienia? Czy masz np. przez 10 minut stałe 3 bar? Czy w trakcie pracy nie odczuwasz delikatnego pulsowania powietrza? Butla służy właśnie eliminowaniu tego pulsowania i utrzymaniu stałego ciśnienia.

Wiem do czego służy butla - 15 lat pracy z gaśnicą już mnie tego nauczyło . Nie, nie odczuwam jakiś skoków. Na pewno butla mocno wyrówna ciśnienie ale jakoś nie widzę potrzeby wykorzystywania jej jako konieczność w MA-3000. Na manometrze oczywiście widać delikatne skoki ale mi to jakoś w niczym nie przeszkadza . To moja opinia więc może ktoś inny ma z tym problem.

Pozdrawiam

Piotrek

• 2 weeks later...